Przepis na bezglutenowe ciasto budyniowe z jogurtem „pożyczyłam” w ferie z pensjonatu MOJE TATRY. Upiekłam go przedwczoraj i wczoraj, by „dopieścić” przepis. Najpierw n moim profilu na Facebooku KLIK spytałam, czy komuś przyda się przepis na bezglutenowe ciasto jogurtowe z budyniem i wszystkie komentarze były twierdzące. Nie mam wyjścia – podaję składniki i sposób wykonania, wszystko zgodnie z zaleceniami gospodyni mojego ukochanego pensjonatu pod Tatrami. Na obecne czasy, gdy lepiej nie wychodzić z domu, przepis na bezglutenowe ciasto budyniowe z jogurtem jest jak znalazł. Dlaczego? Bo wszystkie składniki raczej każdy z nas ma w szafce i lodówce. Dozwolone są oczywiście modyfikacje, np. inny smak i kolor budyniu lub jogurtu, inny rodzaj tłuszczu (choć dla mnie niezastąpione jest masło gostyńskie, ma najbardziej kremową i aksamitną konsystencję i dobrze trzyma „kruche” ciasto). Pamiętaj – bezglutenowa kuchnia daje przyzwolenie na eksperymenty, a tym bardziej jest to wskazane w bezglutenowej kuchni w czasie koronawirusa. 

Składniki na bezglutenowe ciasto jogurtowe z budyniem (blacha około 25 x 35 cm)

  • 7 żółtek
  • 170 g cukru (niepełna szklanka)
  • 360 g (3 szklanki) bezglutenowej mieszanki do słodkich wypieków
    czyli mix C Dr. Schär KLIK
  • 200 g zimnego masła
    u mnie – masło gostyńskie
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

DRUGA WARSTWA

  • 7 białek
  • 200 g cukru
  • 2 budynie bezglutenowe
  • 400 g jogurtu bezglutenowego

Jak przygotować bezglutenowe ciasto jogurtowe z budyniem?

  • Blachę wyłóż papierem dopieczenia
  • Zagnieć w misce kruche ciasto: mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, cukier i masło; ma powstać jednolita, gęsta masa, z której uformujesz kulę
  • 2/3 ciasta rozłóż na blaszce – rozgnieć, rozklep lub rozciągnij palcami (zrób cokolwiek 😍), tak aby powstała jednolita warstwa; blachę wstaw do lodówki
  • 1/3 ciasta owiń folią i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny – do całkowitego zamarznięcia
  • Po tym czasie piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzanie góra-dół
  • Ubij białka na puszysta pianę, pod koniec stopniowo dodawaj cukier i nadal miksuj na wolnych obrotach
  • Do piany wsyp oba budynie i delikatnie mieszaj masę łyżką
  • Na końcu dodaj jogurt (zimny lub w pokojowej temperaturze – obojętnie) i również wmieszaj go łyżką do masy
  • Gotową masę jogurtowo – budyniową wlej do blachy z kruchym ciastem
  • Na tarce na duzych oczkach zetrzyj porcję ciasta z zamrażarki i równomiernie rozsyp ją na wierzchu masy jogurtowo-budyniowej
  • Blachę wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka; gdy wierzch będzie się zbytnio zrumieniał, przykryj blachę folią aluminiową
  • Gotowe, bezglutenowe ciasto budyniowe z jogurtem zostaw jeszcze na około 10 minut w zamkniętym piekarniku, potem uchyl drzwiczki – powinno to zapobiec opadnięciu ciasta; jeśli mimo to opadnie, nie przejmuj się – będzie zarówno dobrze wyglądać, jak i smakować
  • Ciasto powinno przestygnąć kilka godzin, można je przechowywać w lodówce lub w spiżarni

Ile kosztuje blacha bezglutenowego ciasta jogurtowego z budyniem?

To bezglutenowe ciasto na trudne czasy, bo nie wymaga skomplikowanych składników i nie zrujnuje naszej bezglutenowej kuchni. Przecież każdy z nas ma zazwyczaj w domu jajka, cukier, masło, jakiś budyń, mieszankę bezglutenową do wypieku ciast i proszek do pieczenia gluten-free. Ile kosztuje blacha bezglutenowego ciasta budyniowego z jogurtem? Z moich obliczeń wynika, że około 18 zł. W żadnej cukierni bezglutenowej nie kupisz 1,5 kg ciasta z bardzo dobrych składników, prawda?

Odpowiedź nasuwa się sama – to tanie bezglutenowe ciasto, idealne na czasy koronawirusa. Jedyny mankament to czas – nie upieczesz tego placka w ciągu godziny, bo sam czas mrożenia trwa znacznie dłużej. Ale mam podpowiedź: ciasto można zagnieść dzień wcześniej, blachę z większa porcją trzymać w lodówce, a mniejszą – w zamrażarce. Następnego dnia ubijesz pianę białkowo – budyniową z jogurtem i gotowe 😍

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!