Obiecałam na Instagramie, więc pospiesznie wrzucam tu przepis na bezglutenowe brownie bez cukru i bez mleka. Zbliża się Dzień Chłopaka (30 września), zatem pomysł na dobre ciasto będzie jak znalazł. Ten przepis dostałam wczoraj od jednej z czytelniczek, a że akurat miałam zapas dobrej czekolady bezglutenowej bez cukru, wzięłam się do pracy. W oryginalnej recepturze był podany zwykły cukier, klasyczna czekolada bezglutenowa i masło, ale mam tak wiele pytań o przepisy bez tych składników, że szybko pozamieniałam, co się dało. Niedawno w Auchan kupiłam zapas czekolady Red, która świetnie się roztapia i w brownie sprawdza się na medal. Zamiast masła użyłam margaryny, choć za nią nie przepadam, ale chciałam sprawdzić, czy nie zaszkodzi ciastu.

Tak powstało bezglutenowe brownie bez cukru i bez mleka. Mocno czekoladowe, wilgotne, lekko puszyste – rewelacja! Dla upewnienia się, że przepis jest OK, upiekłam dwie porcje, wczoraj i dzisiaj. I z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to bezglutenowe brownie bez cukru i bez mleka to ciasto na każdą okazję. Powstaje szybko i żaden glutenożerca nie pozna, że jest bezglutenowe 😁 Poniżej przepis, sami spróbujcie 😍

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki bezglutenowego brownie bez cukru bez mleka

forma około 20 cm średnicy

  • 5 jaj
  • 200 g cukru kokosowego
    może być zwykły, jeśli nie masz ograniczeń w diecie
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 250 g deserowej czekolady bezglutenowej bez cukru
  • 100 g bezglutenowej mąki do ciast lub uniwersalnej
    użyłam Plain White Flour Doves Farm
  • szczypta soli

Obie czekolady ze zdjęcia są bezglutenowe i pyszne, ale jaka jest różnica między nimi? czekolada RED nie zawiera cukru, w 100 g ma tylko 346 kalorii i 29 g tłuszczu. Czekolada ekwadorska z Lidla w 100 g zawiera 565 kalorii i 41,5 g tłuszczu. W zdrowej diecie bezglutenowej warto zwracać uwagę na takie parametry. 

Wykonanie bezglutenowego brownie bez cukru i bez mleka

  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w rondelku i ostudź
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół
  • wszystkie składniki włóż do miski, kolejność jest obojętna
  • wymieszaj łyżką na jednolitą masę
  • przelej je do formy i wstaw na środkową półkę piekarnika
  • piecz około 25 minut, do swojej ulubionej konsystencji
  • po upływie około 20 minut sprawdzaj ciasto patyczkiem (wykałaczka lub patyczek do szaszłyków) i na tej podstawie zdecyduj o czasie pieczenia
  • wystaw bezglutenowe brownie bez cukru i bez mleka z piekarnika i ostudź
  • ciasto wyjmij z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie
  • smacznego!