Bezglutenowe wakacje na rowerze w Polsce lub za granicą to nie mrzonka, ale całkiem realny pomysł na rodzinną wyprawę. Jak jednak przygotować bezglutenowy prowiant, by przetrwał podróż w każdej pogodzie? Co spakować do sakw, a co można kupić w trasie? Co jeść, gdy nie ma szans na podgrzanie posiłków? Czy bezglutenowe wakacje na rowerze muszą oznaczać głodowanie? Zamiast się zamartwiać, przed wakacjami bez glutenu zerknijcie na garść podpowiedzi od Bezglutenowej Mamy. Jedno jest pewne: gdy kilka lat temu my pojechaliśmy na bezglutenowe wakacje na rowerze i pod namiotem KLIK, nie było tak różowo 🙂 Dziś sklepowe półki pękają w szwach i nie jesteśmy skazani na własne słoiki.

Niedawno dostałam e-mail od Ewy, której córka i mąż mają celiakię. Mimo ograniczeń związanych ze ścisłą dietą bezglutenową, tata z córką postanowili wybrać się na krótkie wakacje bez glutenu na rowerze. Podjęli spore wyzwanie: w trzy dni i dwie noce chcą dotrzeć z południa Polski do Szwecji i z powrotem. Rowerami 🙂

  • Proszę mi doradzić jaki prowiant mogą zabrać bez możliwości podgrzania własnego jedzenia? Sakwy rowerowe mają ograniczoną objętość – podkreślała Ewa. – Jeden dzień spędzają w pociągu, bo muszą dojechać z południa Polski nad morze. Potem noc spędzą na promie, jeden dzień będą w Szwecji, potem znów  czeka ich noc na morzu i całodniowa podróż pociągiem do domu. Córka jest na diecie bezglutenowej od trzech lat i to jej pierwszy wyjazd za granicę. Bardzo bym chciała, aby był udany, mimo celiakii.

Wakacje bez glutenu na rowerze – podstawowe wskazówki

Jeśli planujecie bezglutenowe wakacje bez dostępu do kuchni, oto najważniejsze wskazówki:

  • sprawdź, jaka będzie pogoda w czasie wyprawy (upały,umiarkowane ciepło czy chłody) – bo od tego zależy wybór prowiantu
  • z wyprzedzeniem zgromadź suchy prowiant bezglutenowy, produktów szukaj m.in. w sklepach internetowych (np. zupki bezglutenowe w proszku Balviten – KLIK)
  • oceń, ile masz miejsca w sakwach – prowiant powinien zajmować mało miejsca, trzeba wybrać płaskie opakowania, a zrezygnować np. z gotowego pieczywa bezglutenowego w „dmuchanych” opakowaniach
  • herbatniki i kruche ciastka to raczej kiepski pomysł – pokruszą się w czasie wyprawy
  • plastikowe pudełka i słoiki co prawda ułatwiają przewożenie prowiantu, ale zajmują sporo miejsca w torbach – zabierz ich jak najmniej
  • jeśli wyjeżdżasz za granicę i planujesz jeść w restauracjach, wydrukuj w danym języku informację o celiakii i diecie bezglutenowej KLIK – KARTA
  • im dalej na wschód od Polski, tym trudniej o kucharzy świadomych diety bezglutenowej
  • rozważ spakowanie metalowego kubka z grzałką
  • nie zabieraj warzyw, soków i owoców ani zapasów wody – pod warunkiem, że będziesz podróżował w miejscach, gdzie są sklepy