Blog

11

Prosty tort bezglutenowy

25/05/2017

Prosty tort bezglutenowy

25/05/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin, a marzysz o prostym torcie bezglutenowym z naturalnych składników – to ten przepis jest dla ciebie. To ciasto idealne na podwieczorek, na niedzielny deser, ale również na bardziej uroczyste okazje. Prosty tort bezglutenowy uświetnił m. in. chrzciny Helenki w bezglutenowym pensjonacie Alpejski Dwór w Międzygórzu. I zapewniam, że zachwycił najbardziej wymagające podniebienia. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem. Przeczytajcie….

Składniki na tortownicę o średnicy około 24 cm

  • 400 g surowej dyni – 2,5 szklanki
    startej na drobnych oczkach
  • 200 g bezglutenowej mąki jaglanej – 1,5 szklanki
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej  – 1 szklanka
    przebranej z glutenowych ziaren
  • 4 jajka
  • 185 g cukru  – 1 szklanka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
    lub suszonego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
    bezglutenowego
  • 100 g pokrojonych orzechów  laskowych – 1 szklanka
    lub włoskich
  • pół łyżeczki soli
  • 220 g oleju lub masła – 1 szklanka

Składniki na masę

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g serka marscapone
  • 1 łyżeczka żelatyny bez glutenu
  • do dekoracji  1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

Prosty tort bezglutenowy przygotowuje się szybko i naprawdę łatwo. Piekarnik ustaw na 180 st. C. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewaj powoli olej lub roztopione masło. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Powstanie dość płynne ciasto – takie ma być. Formę natłuść i posyp mąką jaglaną lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 45-55 minut – do suchego patyczka. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź ciasto. Przekrój je w poprzek na dwa lub trzy blaty.

Żelatynę rozpuść w szklance z 3 łyżkami wody. Gdy zastygnie, wstaw szklankę do wrzątku i rozpuść żelatynę. Żółtka z cukrem ubij na puszystą masę i ciągle ubijając dodaj serek. Wymieszaj delikatnie na jednolitą masę i wlej żelatynę ciągle mieszając. Masą przełóż wystudzone blaty. Udekoruj wierzch tortu cukrem pudrem. Prosty tort bezglutenowy jest gotowy! Wstaw go do lodówki na 2-3 godziny i podawaj jako podwieczorek lub wykwintny deser. Bo prosty tort bezglutenowy z Alpejskiego Dworu jest idealny na każdą okazję. Jest miękki i długo świeży, w odróżnieniu od bezglutenowych tortów na sodzie biszkoptowym. Delikatnie imbirowa nuta świetnie komponuje się z puszystą masą śmietankową, a orzechy dodają prostemu tortowi bezglutenowemu wykwintności. Ten tort bezglutenowy ma jeszcze jedną zaletę: powstał całkowicie z naturalnych składników, bez użycia mixów bezglutenowych czy jakichkolwiek sztucznych dodatków. Zapewniam, że nikt się nie zorientuje, że zjada ciasto z dyni, mąki  i kaszy jaglanej. Chciałoby się rzec: samo zdrowie :). 

KOMENTARZE (11)

Anna 05/11/2018 11:29
Kilka innych nieścisłości, które wyszły mi przy próbie skorzystania z tego przepisu: Ciasto zrobione z podanych proporcji (choć żadną miarą nie mogłam dociec, jak to ma być z tą kaszą :ugotować szklankę kaszy, czy odmierzyć szklankę ugotowanej) nie mieści się absolutnie w tortownicy o średnicy 20 cm. A po drugie - a właściwie trzecie, uwzględniając wątpliwości co do ilości kaszy jaglanej, która ma być użyta - masa przyrządzona wg przepisu nie jest w gruncie rzeczy masą, tylko sosem. Być może zgęstniałaby po wsadzeniu do lodówki, ale po wyjęciu z niej tortu i tak popłynie, więc czegoś tu brakuje. To nawet widać na zdjęciu, że już-już bierze się do kapania. Słowem - więcej precyzji, droga Bezglutenowa Mamo!
Anna 04/11/2018 14:25
Nie jest jasno powiedziane - czy ma być szklanka ugotowanej kaszy, czy suchej, którą należy ugotować. W tym drugim przypadku będzie jej o wiele więcej
Bezglutenowa Mama 07/11/2018 12:15
Aniu, na liście składników jest podane, że ma być 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej; Co do masy - jeszcze dziś przetestuję to ciasto :)
Monika 03/10/2017 15:27
A czym (bez laktozy) można zastąpić serek?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 04/10/2017 15:03
W tym przepisie chyba niczym... Polecam przygotowanie np. kremu jaglanego wegańskiego.
justyna 06/06/2017 22:57
Wygląda bajecznie,a czym można zastąpić dynie???
Bezglutenowa Mama 07/06/2017 08:29
Spróbowałabym zastąpić dynie marchewka startą na drobnych oczkach.
izabela 01/06/2017 02:57
W przepisie jest podane 220 g masla lub oleju - szklanka. O jakiej pojemnosci szklanke chodzi 250 ml,czy 300ml?
Bezglutenowa Mama 01/06/2017 06:16
Chodzi o szklankę o mniejszej pojemności - 250 ml. Powodzenia w wypieku :).
KASIA 25/05/2017 15:38
Wygląda tak mniamusnie, ze szok
Bezglutenowa Mama 28/05/2017 12:22
I jest baaardzo prosty :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się