Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin, a marzysz o prostym torcie bezglutenowym z naturalnych składników – to ten przepis jest dla ciebie. To ciasto idealne na podwieczorek, na niedzielny deser, ale również na bardziej uroczyste okazje. Prosty tort bezglutenowy uświetnił m. in. chrzciny Helenki w bezglutenowym pensjonacie Alpejski Dwór w Międzygórzu. I zapewniam, że zachwycił najbardziej wymagające podniebienia. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem. Przeczytajcie….
Prosty tort bezglutenowy przygotowuje się szybko i naprawdę łatwo. Piekarnik ustaw na 180 st. C. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewaj powoli olej lub roztopione masło. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Powstanie dość płynne ciasto – takie ma być. Formę natłuść i posyp mąką jaglaną lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 45-55 minut – do suchego patyczka. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź ciasto. Przekrój je w poprzek na dwa lub trzy blaty.
Żelatynę rozpuść w szklance z 3 łyżkami wody. Gdy zastygnie, wstaw szklankę do wrzątku i rozpuść żelatynę. Żółtka z cukrem ubij na puszystą masę i ciągle ubijając dodaj serek. Wymieszaj delikatnie na jednolitą masę i wlej żelatynę ciągle mieszając. Masą przełóż wystudzone blaty. Udekoruj wierzch tortu cukrem pudrem. Prosty tort bezglutenowy jest gotowy! Wstaw go do lodówki na 2-3 godziny i podawaj jako podwieczorek lub wykwintny deser. Bo prosty tort bezglutenowy z Alpejskiego Dworu jest idealny na każdą okazję. Jest miękki i długo świeży, w odróżnieniu od bezglutenowych tortów na sodzie biszkoptowym. Delikatnie imbirowa nuta świetnie komponuje się z puszystą masą śmietankową, a orzechy dodają prostemu tortowi bezglutenowemu wykwintności. Ten tort bezglutenowy ma jeszcze jedną zaletę: powstał całkowicie z naturalnych składników, bez użycia mixów bezglutenowych czy jakichkolwiek sztucznych dodatków. Zapewniam, że nikt się nie zorientuje, że zjada ciasto z dyni, mąki i kaszy jaglanej. Chciałoby się rzec: samo zdrowie :).