Wegańskie gofry bezglutenowe to nie jakaś fanaberia czy modny przepis, ale życiowa konieczność. Przybywa dzieci z celiakią, uczulonych na jajka i mleko. Coraz więcej osób ma też nietolerancję glutenu czy pszenicy, połączoną z alergią na białka mleka i jajek. A gofry miło zjeść, prawda? Coś o tym wiem, bo na koloniach zawsze pieczemy dla grupy dzieci wegańskie bezglutenowe gofry (gdy pozostała grupa zjada gotowe gofry gluten-free z Dr. Schär).  Przepis na gofry bez glutenu, jajek i mleka chciałam zamieścić w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy” (premiera przed Wielkanocą 2020), ale … zabrakło już dla nich miejsca. Dlatego recepturę na wegańskie gofry bezglutenowe zdradzam na blogu. Pamiętajcie, że podstawą sukcesu jest zarówno przepis, jak i dobra, naprawdę dobra gofrownica, ale nie taka za 50 zł….

Składniki na 8 wegańskich bezglutenowych gofrów

  • 150 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków tzw. miks C
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki gryczanej białej lub pełnoziarnistej
    można zmielić kaszę w młynku do kawy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g mielonego złocistego siemienia lnianego
  • około 270 ml soku jabłkowego
    może być też mus rozrobiony z wodą
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie wegańskich bezglutenowych gofrów

  • Wymieszaj mąki z cukrem i bezglutenowym proszkiem do pieczenia.
  • Siemię lniane zalej 3 łyżkami wrzątku i wymieszaj energicznie, by powstał kleik. Ostudź. Dodaj do mąk.
  • Wlewaj stopniowo sok (lub wodę wymieszaną np. z musem owocowym lub owocowo – warzywnym) i wyrabiaj ciasto mikserem.
  • Pod koniec dodaj olej.
  • Odstaw  ciasto na wegańskie gofry bezglutenowe na około 15 minut. 
  • Gofrownicę posmaruj olejem i rozgrzej.
  • Sprawdź konsystencję ciasta – powinno być gęste, ale ma dość lekko spływać z chochelki. W razie potrzeby rozrzedzaj je wodą lub sokiem. 
  • Porcję ciasta wlej do gofrownicy, zamknij i smaż wegańskie gofry bez glutenu, mleka i jajek kilka minut. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy.
  • Jeśli po kilku minutach gofry zmiękną, odpiecz je przez 3-4 minuty w około 150 stopniach C (grzałka góra – dół).
  • Wegańskie gofry bezglutenowe smakują identycznie, jak gofry na bazie mleka i jajek.