Blog

Prosty przepis: wegańskie gofry bezglutenowe bez mleka i jajek

22/01/2021

Prosty przepis: wegańskie gofry bezglutenowe bez mleka i jajek

22/01/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wegańskie gofry bezglutenowe to nie jakaś fanaberia czy modny przepis, ale życiowa konieczność. Przybywa dzieci z celiakią, uczulonych na jajka i mleko. Coraz więcej osób ma też nietolerancję glutenu czy pszenicy, połączoną z alergią na białka mleka i jajek. A gofry miło zjeść, prawda? Coś o tym wiem, bo na koloniach zawsze pieczemy dla grupy dzieci wegańskie bezglutenowe gofry (gdy pozostała grupa zjada gotowe gofry gluten-free z Dr. Schär).  Przepis na gofry bez glutenu, jajek i mleka chciałam zamieścić w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy” (premiera przed Wielkanocą 2020), ale … zabrakło już dla nich miejsca. Dlatego recepturę na wegańskie gofry bezglutenowe zdradzam na blogu. Pamiętajcie, że podstawą sukcesu jest zarówno przepis, jak i dobra, naprawdę dobra gofrownica, ale nie taka za 50 zł….

Składniki na 8 wegańskich bezglutenowych gofrów

  • 150 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków tzw. miks C
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki gryczanej białej lub pełnoziarnistej
    można zmielić kaszę w młynku do kawy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g mielonego złocistego siemienia lnianego
  • około 270 ml soku jabłkowego
    może być też mus rozrobiony z wodą
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie wegańskich bezglutenowych gofrów

  • Wymieszaj mąki z cukrem i bezglutenowym proszkiem do pieczenia.
  • Siemię lniane zalej 3 łyżkami wrzątku i wymieszaj energicznie, by powstał kleik. Ostudź. Dodaj do mąk.
  • Wlewaj stopniowo sok (lub wodę wymieszaną np. z musem owocowym lub owocowo – warzywnym) i wyrabiaj ciasto mikserem.
  • Pod koniec dodaj olej.
  • Odstaw  ciasto na wegańskie gofry bezglutenowe na około 15 minut. 
  • Gofrownicę posmaruj olejem i rozgrzej.
  • Sprawdź konsystencję ciasta – powinno być gęste, ale ma dość lekko spływać z chochelki. W razie potrzeby rozrzedzaj je wodą lub sokiem. 
  • Porcję ciasta wlej do gofrownicy, zamknij i smaż wegańskie gofry bez glutenu, mleka i jajek kilka minut. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy.
  • Jeśli po kilku minutach gofry zmiękną, odpiecz je przez 3-4 minuty w około 150 stopniach C (grzałka góra – dół).
  • Wegańskie gofry bezglutenowe smakują identycznie, jak gofry na bazie mleka i jajek. 

Jak powstawał przepis na te gofry bezglutenowe wegańskie?

Nie było łatwo… Chciałam stworzyć prosty przepis na wegańskie gofry bezglutenowe, więc wymyśliłam, że najprościej będzie użyć zastępnika jaj w proszku. Skoro zastępnik sprawdza się w wegańskich drożdżówkach i w  wegańskich pączkach bezglutenowych KLIK, to dlaczego nie dałby rady gofrom bez jajek i mleka? Kombinowałam, zmarnowałam sporo mąki, ale gofry marnie się smażyły. Przyczyna tkwiła może w zbyt wielu dodatkach, bo udoskonalałam jednocześnie przepis mąką migdałową, siemieniem lnianym, mlekiem owsianym bezglutenowym itp. 

Wreszcie wróciłam do receptury z kolonii bezglutenowych. Proste składniki: mąka, mielone siemię lniane (najlepiej złociste, bo daje ładniejszy kolor i delikatniejszy smak) i sok jabłkowy (bo generalnie nie przepadam za napojami roślinnymi – są za drogie). No i mam to  😁 Przepis na wegańskie gofry bezglutenowe, stworzony z myślą o dzieciach z celiakią, ale i o dorosłych na diecie bezglutenowej. Smacznego!

Na koloniach z Bezglutenową Mamą gofry to już tradycja

Odkąd od 2016 r. organizuję specjalistyczne kolonie bezglutenowe, gofry są obowiązkowym punktem jadłospisu. Gdy początkowo grupa kolonistów liczyła około 30-40 dzieci z celiakią, w kuchni dawałyśmy radę przygotować gofry bezglutenowe od podstaw. Ale teraz, gdy jeden turnus to około 80 osób do nakarmienia, jest to nierealne. Na szczęście jakieś 3 lata temu pojawiły się w sprzedaży gotowe gofry bezglutenowe Dr. Schär, teraz ściągamy je hurtowo ze sklepu Jedz Bez Glutenu. Otwieramy, odpiekamy 5 minut, sypiemy cukrem pudrem i gotowe! A dla dzieci z celiakią, uczulonych na mleko, jaja i skrobię pszenną bezglutenową, pieczemy domowe, wegańskie gofry bezglutenowe. I teraz dzielę się przepisem 😎

Tak jak wspomniałam, przepis miał znaleźć się w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, która ukaże się w marcu 2021 r., będzie można ją kupić w sklepie KLIK.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się