Choć regały bezglutenowe w sklepach pękają często w szwach, trudno jest znaleźć produkty jednocześnie bezglutenowe, bez cukru, bez drożdży, wegańskie, BIO itd. Szkoda, bo przybywa osób, które ze względów zdrowotnych muszą wyeliminować gluten, cukier, mleko, jaja. Istnieje jednak producent, który spełnia te wszystkie wymagania. To marka Pięć Przemian, dostępna w sklepikach eko oraz internetowych, z rzadka tylko pojawiająca się w sieciach handlowych. Dlatego z pełnym przekonaniem poleciłam ich 12-letniej Zosi z Warszawy, która ma celiakię i jednocześnie musi wyrzucić z diety cukier. Jej mama jest załamana, bo sporo się nabiega, zanim znajdzie dla córki coś do jedzenia…

Słodycze bezglutenowe, bez cukru, o świetnym składzie

Dieta bezglutenowa bez cukru jest mi dobrze znana, bo co roku na koloniach mam kilkoro dzieci z takimi ograniczeniami żywieniowymi. By nie czuły się dyskryminowane, zamawiam dla nich odpowiednie słodycze i przekąski – np. na bazie ksylitolu, erytrolu, maltitolu. Jednym z moich ulubionych producentów jest polska marka Pięć Przemian, która w sklepie internetowym ma tak bogatą ofertę swoją i innych marek, że naprawdę jest w czym wybierać. Słodycze bezglutenowe bez cukru? Proszę bardzo: rodzynki i daktyle w czekoladzie, cuksy owocowe, czekolady Torras. Gdy na podwieczorek czy na wycieczce serwuję kolonistom słodycze, grupa dzieci na diecie bez glutenu i bez cukru również zajada pyszności. I to jest piękne 😍

Dieta bezglutenowa dla wygodnych i zapracowanych

Nie masz czasu na mieszanie mąk i składników, a jednocześnie znudził Ci się chleb bezglutenowy z marketu? Masz dwie lewe ręce do pieczenia domowego chleba bezglutenowego, a jednocześnie liczy się dla ciebie świeżość i skład, w tym brak np. drożdży, cukru, mleka czy jajek? Ha, Pięć Przemian to marka dla wygodnych, świadomych i zapracowanych ludzi na diecie bezglutenowej. Wsypujesz do miski, mieszasz łyżką i pieczesz – to cała filozofia z ich mieszankami na chleb, racuchy, placuszki czy naleśniki. Wiem, bo używam je od lat, zarówno w domu, jak i na moich koloniach dla dzieci z celiakią. I tu mam ważne spostrzeżenie: jednego dnia w ramach eksperymentu podałam dzieciom tylko cienko pokrojone kromeczki różnych chlebów z serii „Upiecze Ci się” KLIK  – w koszyczkach nie pojawiło się żadne inne pieczywo. I co się okazało? Dzieci jadły, aż im się uszy trzęsły, a panie kelnerki ciągle dokrawały nowe kromki. 

Nieco trudniejsza jest mieszanka z drożdżami na jasne i ciemne bułki bezglutenowe „Upiecze Ci się”. Piszę „trudniejsza”, bo ciasto trzeba wyrobić mikserem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia, a dopiero potem lepić bułki i je piec. Na koloniach bezglutenowych dzieci uwielbiały piec te bułeczki, bo: nie ciasto łatwo wyrabiało się mikserem  z hakami, a w czasie formowania nie lepiło się do rączek. No i bułki były pyszne, smaczne również następnego dnia. Zobacz na filmiku na FB, jak dziecinnie proste jest pieczenie chleba z mieszanki Upiecze Ci cię – KLIK – ośmioletnia Zuzia radzi z tym sobie doskonale. Aha – wszystkie mieszanki Pięciu Przemian są bezglutenowe i bez cukru.

Delikatne i ekspresowe naleśniki bezglutenowe 

Mieszanka na naleśniki bezglutenowe tej marki jest nietuzinkowa, bo jest przyprawiona szczyptą kardamonu i kurkumy. To jednak nie przeszkadza, by serwować je i na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Na koloniach dzieci jadły te naleśniczki z musami owocowymi – i bardzo wszystkim smakowało to zestawienie. A mnie smakowało tym bardziej, bo znam skład: mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka owsiana bezglutenowa, maranta trzcinowa, tapioka, ksylitol (substancja słodząca), sól himalajska, kurkuma, kardamon. Czyż nie jest idealny? Zresztą – by uczyć kolonistów świadomych wyborów żywieniowych, pokazywałam dzieciom etykiety produktów, z których korzystała kuchnia. Dzieci czytały składy, pytały o nieznane im składniki (np. maranta trzcinowa czy tapioka to skrobie mało znane w Polsce).

Kasze w diecie bezglutenowej

Wysokiej jakości kasze bezglutenowe  – to również produkty, które serwowałam na koloniach, jadam je też na co dzień z domownikami. W tej kategorii mam dwie ulubione marki: Denver Food oraz Pięć Przemian. A jakie pyszne dania z kasz można przygotować dla dzieci na diecie bezglutenowej? U nas były to m. in. krupnik z kaszą jaglaną, gulasz z białą kaszą gryczaną, ryż brązowy z jabłkami i cynamonem, zupa jarzynowa z komosą ryżową, ciasteczka z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej lub z sorgo. 

Owszem, dzieci nie przepadają za kaszami, ale to produkty niezbędne w zdrowej diecie bezglutenowej. Dostarczają żelazo, krzem, witaminy z grupy B, wartościowe białko, aminokwasy,błonnik – same zalety. Po niedawnych doniesieniach o kaszach z marketów, zanieczyszczonych glifosatem – rakotwórczym pestycydem, lepiej zwracać uwagę na ich dostawcę. W sklepie zwracaj uwagę, czy kasza jest oznaczona jako bezglutenowa i czy możesz zaufać jej producentowi w kwestii jakości wyrobu. 

Zdrowe produkty śniadaniowe

Śniadanie bezglutenowe ma być smaczne, pożywne, zdrowe i ma dać energię na dobry początek dnia. Dlatego nie uznaję na śniadanie płatków kukurydzianych z mlekiem. W domu i na koloniach dla dzieci z celiakią podaję na stół pieczywo, jaja, sery, wędliny,warzywa i owoce, jogurty, płatki owsiane lub gryczane, zdrowe musli bezglutenowe bez cukru, suszone owoce niesiarkowane. W drodze wyjątku pojawiają się jakieś kuleczki czekoladowe itp., ale można po nie sięgać dopiero po prawdziwym jedzeniu. 

Fakt – trudno jest znaleźć atrakcyjne produkty śniadaniowe o dobrym składzie, bez glutenu, bez cukru, mleka itp. Ale są takie na rynku, sama je stosuję, zobacz w galerii poniżej. Najbardziej lubię na pierwsze śniadanie jajka z warzywami, ale jeśli idę w góry lub na wyprawę, zjadam michę płatków owsianych bezglutenowych z dodatkiem suszonych owoców, kawałków czekolady, pestek słonecznika, płatków migdałowych, cynamonu i odrobiny masła – zalewam wszystko wrzątkiem. Najczęściej sama robię takie mieszanki, ale lubię też musli bezglutenowe bez cukru z Pięciu Przemian – to z czarną porzeczką jest obezwładniająco dobre…