Blog

Pieczone rano, szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły

26/10/2021

Pieczone rano, szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły

26/10/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jak to zrobić, by bez wstawania przed świtem dać dzieciom do szkoły świeże, puszyste mięciutkie, szybkie i pyszne bułki bezglutenowe? Bułeczki bez glutenu, które zachowają wszystkie walory przez kilka godzin? No to już, opowiadam 😎 Wymyśliłam sposób na pieczone rano, szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły. Pomysł jest prosty: ciasto wyrabiam wieczorem, ale bułeczki piekę dopiero rano, za kwadrans 7. I bez zarywania nocy mam upieczone rano, szybkie i pyszne bułeczki bezglutenowe do szkoły. Tak jak obiecałam w Instastory, dzielę się tym patentem. Wiem, że dobre pieczywo bezglutenowe jest ważne i dla dzieci i dla ich rodziców. Dlatego czym prędzej podaję przepis na pieczone rano, szybkie i puszyste bułki bezglutenowe do szkoły. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki: szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły

10 dużych bułek

  • 150 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
    mogą być zostawione z obiadu
  • 380 g chlebowej mieszanki bezglutenowej 
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 40 g mąki teff bezglutenowej
    zamiennie można użyć gryczanej bezglutenowej
  • 8 g suszonych drożdży
    lub 25 g świeżych rozpuszczonych  w 3 łyżkach wody
  • 1 łyżeczka soli
  • około 320 – 360 ml letniej wody
    trzeba dozować wodę, by uzyskać konsystencję – czytaj KLIK
  • 4 łyżki oleju

UWAGA – porada 😁

  • by uzyskać bardziej puszyste i lekkie bulki, użyj mąkę gryczaną
  • jeśli bezglutenowe bułki mogą być nieco mniej puszyste, dodaj do miksu mąkę teff

W obu wersjach bezglutenowe bułki do szkoły będą pyszne, lekkie i bardzo smaczne, ale z doświadczenia wiem, że dzieci bardziej lubią to, co puszyste. Nie martw się, że dziecko wyczuje dodatek gryki czy teff – tej mąki jest mało, że nadaje kolor i niesie wartości odżywcze, a nie zmienia smaku pieczywa. 

Zdjęcie bułki bezglutenowej z mąką tef😁

Zdjęcie bułki bezglutenowej z mąką gryczaną 😁

Szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły – przygotowanie ciasta

  • ziemniaki rozgnieć widelcem
  • wymieszaj mieszankę bezglutenową i mąkę teff
  • wsyp sól i suszone drożdże, a jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do mąk
  • dodaj papkę z ziemniaków i wymieszaj całość łyżką
  • stopniowo wlewaj wodę i miksuj ciasto przez około 5 minut hakami
  • pod koniec dodaj olej
  • ciasto na pieczone rano, szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły ma być elastyczne, nie może być zbite; jeśli jest gliniaste i ciężkie, dodaj jeszcze kilka łyżek letniej wody i wyrób mikserem
  • ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem (ciasto ma zajmować nie więcej, jak połowę wysokości miski)
  • mokrą łyżką wygładź powierzchnię i skrop ją olejem 
  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc

Jak upiec szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły?

Jeśli chcesz, by bezglutenowe bułki do szkoły były upieczone i ostudzone na godzinę 7.15, wyjmij miskę z lodówki około godz. 6.40. 

  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Zwilżaj dłonie wodą i nabieraj porcje ciasta
  • Formuj kulki i układaj je w odstępach na blasze
  • Zostaw na około 10 minut do wyrośnięcia
  • Piekarnik nastaw na 230 stopni C, grzałka góra-dół
  • Blachę wstaw do piekarnika i piecz szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły przez około 15 minut
  • Studź na metalowej blaszce, rozkrawaj dopiero po ostudzeniu

Jak przechowywać szybkie i pyszne bułki bezglutenowe do szkoły?

Dzięki zawartości ziemniaków, a także ciemnej mąki jednorodnej bezglutenowe bułeczki do szkoły dłużej zachowają świeżość, miękkość i puszystość. Na pewno do końca dnia (w szkole lub na wycieczce) będą lekkie i przepyszne. Długi czas garowania również ma wpływ na strukturę bułek. Niemniej jednak pieczywo bezglutenowe zawsze czerstwieje szybciej, niż pszenne lub żytnie. Dlatego bułki bezglutenowe należy przechowywać w specjalnych warunkach 😁 Trzymamy je zawinięte w bawełnianą ściereczkę (albo dwie) lub w lnianym worku na pieczywo. Warto tez mrozić bezglutenowe bułki i codziennie wyjmować i podgrzewać tylko tyle, ile potrzeba. 

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się