Blog

Patriotyczny deser bezglutenowy na 100 lat niepodległości Polski

11/11/2018

Patriotyczny deser bezglutenowy na 100 lat niepodległości Polski

11/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W Wielkopolsce 11 listopada obchodzimy Świętego Marcina i jemy rogale z białym makiem (u nas bezglutenowe), ale tegoroczna data jest szczególna – to stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę. Święto niepodległości podkreśliłyśmy z Zosią patriotycznym deserem bezglutenowym i bezlaktozowym. Biało czerwonym, rzecz jasna. Wczoraj wieczorem przygotowałyśmy galaretkę wiśniową z truskawkami, a gdy zastygła, ozdobiłyśmy ją bezlaktozową bitą śmietaną z żelatyną. Patriotycznej nuty dopełniła czekoladowa pocztówka z Józefem Piłsudskim. Ten patriotyczny deser bezglutenowy spałaszowaliśmy przed południem, a potem uczciliśmy święto wspólnym odśpiewaniem hymnu na leszczyńskim rynku. No, to teraz przed obiadem czas na bezglutenowe rogale świętomarcińskie ;)

Składniki na bezglutenowy deser patriotyczny  (6 osób)

  • 2 opakowania galaretki 
    bezglutenowej
  • opakowanie mrożonych truskawek
    lub inne owoce
  • 2 opakowania śmietany 30-36%
    u nas bezlaktozowa
  • 4 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki żelatyny
    bez glutenu

Jak przygotować szybki podwieczorek bezglutenowy?

  1. Przygotuj 6 szklanek lub pucharków
  2. Galaretkę bezglutenową przygotuj według przepisu na opakowaniu
  3. Gdy przestygnie, wlej galaretkę do szklanek
  4. Dodaj mrożone lub świeże owoce i poczeka, aż galaretka zastygnie
  5. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody, a dy zastygnie, wstaw ją do naczynia z wrzątkiem, by się rozpuściła.
  6. Śmietanę ubij w misce na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. 
  7. Do szklanki z żelatyną włóż 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj i wlej ją do miski, mieszając przez chwilę mikserem.  
  8. Szklanki  z galaretką uzupełnij bitą śmietaną i wstaw do lodówki

Patriotyczny deser bezglutenowy na 100 lecie niepodległości Polski

Ten szybki deser spałaszowaliśmy dziś przed wyjściem na rynek. Zosi najbardziej smakowała bita śmietana i czekoladowa pocztówka z Józefem Piłsudskim. Czekolada powstała w pracowni glutenowego Daniela i była naprawdę przepyszna :). 

No, ale aby wielkopolskiej tradycji stało się zadość, przed nami drugi podwieczorek: bezglutenowe rogale marcińskie, które przygotowałam samodzielnie z dobrych bakalii, masła, mleka, białego maku bezglutenowego i mixu do wypieków drożdżowych – TUTAJ PRZEPIS.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się