Blog

2

Owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem-przepis bez miksów

18/10/2021

Owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem-przepis bez miksów

18/10/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepisy bezglutenowe bez miksów są nieco bardziej pracochłonne, ale na szali stawiamy zdrowie 😍 Dlatego opracowałam przepis na owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem – bez mixów, tylko na bazie jednorodnych i wartościowych składników, które łatwo kupić. Podaję poniżej konkretne mąki, ale owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem tak naprawdę można upiec z tego, co znajdziesz w szafce. Mimo wszystko jednak w składzie powinien być bezglutenowy owies – by można było utrzymać nazwę: „owsiane paluchy bezglutenowe„, poza tym mąka owsiana genialnie spisuje się w wypiekach gluten free. W tym przepisie najważniejsze jest, by uzyskać zwartą, a jednocześnie elastyczną konsystencję ciasta – wtedy owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem zachwycą domowników i gości. 

Dzięki dobrym i naturalnym składnikom te paluchy można serwować również glutenożercom. Nikt nie rozpozna, że nie zawierają miligrama glutenu 🥰 Bo celiakia i dieta bezglutenowa to w XXI wieku żadna przeszkoda, by cieszyć się wspaniałymi daniami i smakami. Dlatego zachęcam do sięgnięcia po przepis na owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem – bez miksów. To, co zostanie, zamroź, a potem odpiekaj w razie nagłego głodu!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Owsianych paluchy bezglutenowe – składniki

2 duże blachy

  • 200 g bezglutenowej mąki owsianej
    można zmielić bezglutenowe płatki owsiane w młynku do kawy
  • 50 g mąki gryczanej bezglutenowej
    u mnie: pełnoziarnista
  • 50 g skrobi ryżowej
    można zastąpić ją tapiokowa lub ziemniaczaną, ale ryżowa jest najlepsza
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g sera żółtego
    zwykły lub długodojrzewający twardy
  • 10 g łuski babki jajowatej
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 30 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • około 450 ml letniej wody
  • do podsypywania: około 3 łyżek mąki bezglutenowej
    ryżowej, gryczanej lub owsianej
  • opcjonalnie do dekoracji rozkłócone jajko i przyprawy bezglutenowe
    np. czerwona papryka, tymianek, kminek, rozmaryn, czarnuszka, czubryca łagodna lub ostra, mak

Owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem – wykonanie ciasta

  • ser zetrzyj na tarce (dowolna grubość oczek)
  • ziemniaki rozduś widelcem lub też zetrzyj
  • mąki wymieszaj z drożdżami, łuską babki jajowatej i solą, dodaj ser i ziemniaki
  • opcjonalnie wsyp rozmaryn
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • ciasto na owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem powinno być gęste, ale elastyczne
  • skrop je olejem, przykryj folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 30-50 minut
  • ciasto ma niemal podwoić objętość, powinno być pulchne i porowate

Jak ulepić owsiane paluchy bezglutenowe bez miksów?

  • stolnicę oprósz mąką
  • blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 230 st C, grzałka góra – dół
  • z miski nabieraj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego lub oliwki (w zależności o tego, jakiej grubości i długości paluchy chcesz ulepić)
  • turlaj ciasto po stolnicy i formuj wałeczki
  • układaj je na blasze w niewielkich odstępach
  • jeśli jajko jest dozwolone w Twojej diecie (czyli jeśli nie macie nietolerancji jajka), posmaruj nim wałeczki
  • owsiane paluchy bezglutenowe bez misków są prawie gotowe – oprósz je tylko dodatkami dla ozdoby
  • blachę wstaw do piekarnika na około 15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości paluchów, te malutkie i cienkie potrzebują mniej czasu), sprawdzaj w trakcie pieczenia, czy są już gotowe
  • w tym czasie uformuj paluchy z pozostałej części ciasta u upiecz identycznie, jak te poprzednie
  • owsiane paluchy bezglutenowe bez miksów ostudź na metalowej kratce lub serwuj od razu, na ciepło
  • smacznego!

Jak podawać owsiane paluchy bezglutenowe z rozmarynem – bez miksów?

To, jak podawać owsiane, pełnoziarniste paluchy bezglutenowe, to najmniejszy kłopot 😍

One są pyszne w każdej postaci: na ciepło, na zimno, na chrupiąca i miękko. Pasują do dobrej oliwy z oliwek, do zup kremówek, do sałatek, a także jako samodzielna przekąska. Obawiałam się, że ciemne paluszki nie zainteresują Zosi i Antka, ale stało się odwrotnie! Chrupiące na zewnątrz, pulchne w środku, z cudną nutką rozmarynku, posypane czerwoną papryką stały się ulubioną przekąską Antka na wczorajszy wieczór filmowy! Byłam zdumiona, gdyż Antek jest dość wymagający pod względem nowych smaków, kolorów i połączeń. A tu proszę: owsiane, pełnoziarniste paluchy bezglutenowe z rozmarynem zniknęły w mig!

Mnie pozostaje powiedzieć: smacznego i na zdrowie, bo przepisy bezglutenowe bez miksów, na bazie WARTOŚCIOWYCH mąk jednorodnych, to samo zdrowie. Podkreślam słowo „wartościowe”, gdyż tanie i popularne (Lidl, Dino) mąki kukurydziana czy ryżowa ani nie zachowują się dobrze w wypiekach drożdżowych, ani nie niosą cennych wartości odżywczych. 

Jednorodne mąki bezglutenowe – dla smaku, zdrowia i urody

Często podkreślam, że mix bezglutenowy (zwłaszcza tak zwany mix B, czyli mieszanka do wypieku chleba) to zamiennik mąki pszennej i przydaje się zapracowanym mamom i osobom, które nie lubią pracochłonnych przepisów. Z drugiej strony gorąco zachęcam do korzystania z jednorodnych mąk bezglutenowych, które mają dużo witamin, mikroelementów, błonnika i wartości odżywczych. Bo popularne mixy to głównie skrobie….

Obecnie (2021 r.) wielu producentów oferuje doskonałej  jakości mąki jednorodne, wyraźnie oznaczone jako produkty bezglutenowe. Godne polecenia są mąki: gryczana biała i pełnoziarnista, jaglana, owsiana, teff, z komosy ryżowej, z ciecierzycy, kasztanowa, kokosowa, ryżowa pełnoziarnista, słonecznikowa, dyniowa, lniana. Praktycznie żadna z nich samodzielnie nie sprawdzi się w bardziej wyszukanych przepisach  bezglutenowych, ale zmieszane w różnych proporcjach, z ewentualnym dodatkiem dobrego błonnika i odrobiny skrobi, potrafią zdziałać cuda w kuchni bezglutenowej. Dlatego zachęcam: szukaj bezglutenowych mąk jednorodnych w sklepach, godne polecenia są m. in. marki: Pięć Przemian, Balviten, Denver Food, Grano bez glutenu, Sano Gluten Free, Incola, Bezgluten, Glutenex.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Gosia 18/01/2023 03:57
Swietny przepis. Paluchy wyszly bardzo chrupiące
Bezglutenowa Mama 21/01/2023 13:38
Bardzo się cieszę, to dodaje skrzydeł :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się