Od kilku miesięcy eksperymentuję z bezglutenowymi bułkami bez miksów, na bazie mąk jednorodnych. Mam już kilka przepisów – ukażą się wkrótce w mojej książce „W kuchni Bezglutenowej Mamy”. Ale już teraz podzielę się pomysłem na bezglutenowe bułki owsiane, z mieszanki marki Pięć Przemian. Mieszankę na bezglutenowe bułki owsiane dostałam na targach w Łodzi i przyznam, że byłam sceptyczna. Owszem, ta firma ma świetne produkty, w tym zdrowe mieszanki na chleb, ale bułki bezglutenowe to zupełnie inny kaliber… Gdy je upiekłam, oszaleliśmy na ich punkcie. Smakowały rewelacyjnie z samą oliwą, niepotrzebne były żadne dodatki, sery, szynki i tym podobne. Dobra oliwa KLIK i świetne bułki owsiane i… życie jest piękne 🙂 Ale jest niestety i zła wiadomość.

Świetny skład mieszanki na bezglutenowe bułki owsiane

Zaczniemy od dobrych wiadomości: skład mieszanki na owsiane bułki bezglutenowe jest idealny: mąka owsiana, mąka ryżowa, mąka lniana, łuska babki jajowatej, inulina, maranta trzcinowa, tapioka, sól, drożdże. Wystarczy dodać wodę i gotowe. Mieszanka do wypieku jasnych bułek jest bardzo podobna. W obu dominuje mąka owsiana bezglutenowa. W żadnej nie znajdziemy zagęstnikach, popularnych w tradycyjnych mixach bezglutenowych: gumy guar, gumy ksantan czy hydroksypropylometylocelulozy. Funkcję „kleju” pełni m. in. łuska babki jajowatej. Dla Pięciu Przemian od Bezglutenowej Mamy „szóstka” za skład. A jeśli chodzi o wypiek?

Potrzeba więcej wody, jak w przepisie

Przygotowanie owsianych bułek bezglutenowych z mieszanki Pięciu Przemian jest banalnie proste. Wystarczy dodać wodę, wymieszać i gotowe. Ale… sprawdziłam zarówno mieszankę na bułki jasne, jak i na ciemne. I w obu przypadkach uznałam, że muszę dodać po 50 ml wody więcej, niż podano na opakowaniu. Dodania wody wymagała konsystencja ciasta na bezglutenowe bułki owsiane. Gdybym jej nie dodała, ciasto pozostałoby gliniaste, a z piekarnika wyjęłabym bułki bezglutenowe twarde jak kamienie... A tak  – uzyskałam pięknie wyrośnięte, porowate, pachnące i miękkie buły.

A teraz zła wiadomość: te bezglutenowe bułki owsiane…

… nie są jeszcze dostępne jeszcze w sprzedaży. Chłopaki z Pięciu Przemian pokazali mieszankę na targach, rozdawali ją odwiedzającym stoisko i….? Panowie – te bułki spełniają już wszystkie oczekiwania i śmiało może je „wrzucić” na bezglutenowy rynek. Będą hitem, bo mają super skład, są vege i bez cukru, łatwo je upiec, są pyszne i zdrowe. Dodam, że długo zachowują świeżość. Jak wspomniałam, najlepiej smakują po prostu z oliwą z oliwek – ale tylko z dobrą 🙂 My jesteśmy własnie zakochani w najlepszej oliwie z oliwek – w hiszpańskiej Casas de Hualdo, w Polsce dostępnej w sklepie oliwnyraj.pl. Pachnie trawą i słońcem, jest tłoczona tuż po zbiorach i zachowuje swe bezcenne składniki, smak i aromat. Tę oliwę też odkryłam na targach natura Food w Łodzi. Może to zatem nic dziwnego, że bułki i oliwa przywiezione z tej samej imprezy smakują idealnie w komplecie?

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-11-10T15:18:16+00:0010 listopada 2019|