NOWOŚĆ. Bezglutenowa muffinka z owocami leśnymi i kruszonką oraz ciasto ze świeżymi jagodami to najnowsze produkty piekarni Putka Bez Glutenu. Cukiernicy Putki korzystają w pełni z owoców lata, bo w wakacje pieką jagodzianki ze świeżymi jagodami, no a teraz pojawiła się bezglutenowa muffinka z owocami leśnymi i wspomniane ciasto. Muffina jest pyszna, lekka i puszysta, kosztuje niespełna 5 zł, a co ważne, nie zawiera skrobi pszennej bezglutenowej oraz oleju palmowego. No i te świeże owoce … A ciasta, hm, nie zdążyłam spróbować i nie wiem, czy zdążę, bo właśnie wyjeżdżam na bezglutenowe wakacje pod namiotem.
Oto skład bezglutenowej muffiny z owocami leśnymi i kruszonką: skrobia ziemniaczana, nadzienie owoce leśne 30% (maliny, borówki, jagody, jeżyny), cukier, JAJA, oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy), woda, MLEKO, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, emulgatory E481, E472e, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), sól, aromaty.
Muffinka waży 100 g i jest produktem świeżym, jak wszystkie wypieki Putki Bez Glutenu. Od wypieku ma ważność 5 dni, ale moja praktyka wskazuje, że dwa dni dłużej nie czyni tej babeczce żadnej szkody. Zwłaszcza, jeśli odpiecze się ją przez 5 minut w 180 stopniach C. Maliny, borówki, jeżyny i jagody mają postać musu i jest ich całkiem sporo w środku muffinki. Jak wspomniałam, muffina kosztuje niespełna 5 zł. Jest produktem sezonowym, zatem warto się spieszyć, zanim zniknie ze sklepu internetowego KLIK.
Bezglutenowa jagodzianka ze świeżymi jagodami to znany od lat hit Putki. Drożdżówka waży 90 g, kosztuje 4,50 zł i podobnie jak muffinka, ma 5 dni ważności. Nie zawiera skrobi pszennej ani mleka, jest zatem atrakcyjnym kąskiem dla osób z celiakią, na diecie bezglutenowej, a jednocześnie na diecie bezmlecznej. Jagodzianka świetnie smakuje od razu po wyjęciu z opakowania, ale zachęcam, by przed jedzeniem odpiec ją przez 5 minut w 180 stopniach C. Stanie się znów pulchna i wyrośnięta, jak świeżo upieczona. Pyycha! Doceniam, że ma naprawdę sporo jagód, na bogato! Dostępna jest w sezonie jagodowym w sklepach stacjonarnych Putki na Mazowszu i w Łódzkiem, a także w sklepie internetowym KLIK.
Oto jej skład: skrobia ziemniaczana, jagoda świeża (20%), skrobia kukurydziana, cukier, woda, JAJA, margaryna (olej rzepakowy, sól, woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), mąka ryżowa, drożdże, cynamon, sól, emulgator: lecytyna SOJOWA, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), barwnik: karoteny.
Sezonowe ciasto ze świeżymi jagodami to kolejna letnia nowość Putki. Jego głównym składnikiem są świeże jaja, a świeże jagody stanowią 19% ciasta, to naprawdę całkiem sporo. Babka waży 250 g i ma kształt prostokąta, kosztuje niespełna 12 zł. Taka porcja wystarczy na podwieczorek dla całej rodziny, również dla glutenożerców. Pamiętam smak innych ciast Putki, np. pieguska z żurawiną i cytrynowego, było też pyszne ciasto z wiśniami. Ta piekarnia ma to do siebie, że wiele produktów wprowadza do sklepu okresowo, zatem warto się pospieszyć, bo sezonowe ciasto ze świeżymi jagodami z początkiem jesieni pewnie zniknie. KLIK – tutaj można je zamówić.
Oto jej pełen skład tego ciasta: JAJA, skrobia pszenna bezglutenowa, jagoda (17%), olej rzepakowy, cukier, woda, błonnik naturalny (groch), skrobia ziemniaczana, MLEKO, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), aromat waniliowy.
KOMENTARZE