Blog

Owoce lata w świeżych wypiekach bezglutenowych Putki

11/08/2021

Owoce lata w świeżych wypiekach bezglutenowych Putki

11/08/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

NOWOŚĆ. Bezglutenowa muffinka z owocami leśnymi i kruszonką oraz ciasto ze świeżymi jagodami to najnowsze produkty piekarni Putka Bez Glutenu. Cukiernicy Putki korzystają w pełni z owoców lata, bo w wakacje pieką jagodzianki ze świeżymi jagodami, no a teraz pojawiła się bezglutenowa muffinka z owocami leśnymi i wspomniane ciasto. Muffina jest pyszna, lekka i puszysta, kosztuje niespełna 5 zł, a co ważne, nie zawiera skrobi pszennej bezglutenowej oraz oleju palmowego. No i te świeże owoce …  A ciasta, hm, nie zdążyłam spróbować i nie wiem, czy zdążę, bo właśnie wyjeżdżam na bezglutenowe wakacje pod namiotem.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe!

Skład bezglutenowej muffiny z owocami leśnymi

Oto skład bezglutenowej muffiny z owocami leśnymi i kruszonką: skrobia ziemniaczana, nadzienie owoce leśne 30% (maliny, borówki, jagody, jeżyny), cukier, JAJA, oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy), woda, MLEKO, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, emulgatory E481, E472e, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), sól, aromaty.

Muffinka waży 100 g i jest produktem świeżym, jak wszystkie wypieki Putki Bez Glutenu. Od wypieku ma ważność 5 dni, ale moja praktyka wskazuje, że dwa dni dłużej nie czyni tej babeczce żadnej szkody. Zwłaszcza, jeśli odpiecze się ją przez 5 minut w 180 stopniach C. Maliny, borówki, jeżyny i jagody mają postać musu i jest ich całkiem sporo w środku muffinki. Jak wspomniałam, muffina kosztuje niespełna 5 zł. Jest produktem sezonowym, zatem warto się spieszyć, zanim zniknie ze sklepu internetowego KLIK.

Bezglutenowa jagodzianka – najlepsza ze świeżymi jagodami

Bezglutenowa jagodzianka ze świeżymi jagodami to znany od lat hit Putki. Drożdżówka waży 90 g, kosztuje 4,50 zł i podobnie jak muffinka, ma 5 dni ważności. Nie zawiera skrobi pszennej ani mleka, jest zatem atrakcyjnym kąskiem dla osób z celiakią, na diecie bezglutenowej, a jednocześnie na diecie bezmlecznej. Jagodzianka świetnie smakuje od razu po wyjęciu z opakowania, ale zachęcam, by przed jedzeniem odpiec ją przez 5 minut w 180 stopniach C. Stanie się znów pulchna i wyrośnięta, jak świeżo upieczona. Pyycha! Doceniam, że ma naprawdę sporo jagód,  na bogato! Dostępna jest w sezonie jagodowym w sklepach stacjonarnych Putki na Mazowszu i w Łódzkiem, a także w sklepie internetowym KLIK.

Oto jej skład: skrobia ziemniaczana, jagoda świeża (20%), skrobia kukurydziana, cukier, woda, JAJA, margaryna (olej rzepakowy, sól, woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), mąka ryżowa, drożdże, cynamon, sól, emulgator: lecytyna SOJOWA, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), barwnik: karoteny.

Sezonowe ciasto ze świeżymi jagodami – kolejna nowość

Sezonowe ciasto ze świeżymi jagodami to kolejna letnia nowość Putki. Jego głównym składnikiem są świeże jaja, a świeże jagody stanowią 19% ciasta, to naprawdę całkiem sporo. Babka waży 250 g i ma kształt prostokąta, kosztuje niespełna 12 zł. Taka porcja wystarczy na podwieczorek dla całej rodziny, również dla glutenożerców. Pamiętam smak innych ciast Putki, np. pieguska z żurawiną i cytrynowego, było też pyszne ciasto z wiśniami. Ta piekarnia ma to do siebie, że wiele produktów wprowadza do sklepu okresowo, zatem warto się pospieszyć, bo sezonowe ciasto ze świeżymi jagodami z początkiem jesieni pewnie zniknie. KLIK – tutaj można je zamówić.  

Oto jej pełen skład tego ciasta: JAJA, skrobia pszenna bezglutenowa, jagoda (17%), olej rzepakowy, cukier, woda, błonnik naturalny (groch), skrobia ziemniaczana, MLEKO, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (E450, E500), aromat waniliowy.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się