Przed Wami pierwsza Wigilia bez glutenu? A może na wieczerzy będzie gościć kogoś z celiakią? Bezglutenowa Wigilia tuż, tuż, więc jeśli jeszcze nie macie zgromadzonych wszystkich produktów, teraz jest ostatni moment na zakupy. Pamiętajcie, że w diecie bezglutenowej nie są dozwolone: jakiekolwiek kakao, przyprawy, bakalie czy dodatki. Każdy produkt użyty do przygotowania bezglutenowej potrawy wigilijnej, musi być bezglutenowy, bez zanieczyszczeń glutenu. Zerknijcie zatem, które produkty są bezpieczne. Niektóre kupicie tylko w sklepikach eko, ale wiele dostaniecie również w marketach – czasem są to te same produkty, których używacie na co dzień. Zwróćcie jednak uwagę, by np. bakalie kupować bez konserwantów czy dodanego cukru – dla zdrowia gościa z celiakią i wszystkich gości 🙂 

Mielony lub zwykły mak bez glutenu

Mak – trudno wyobrazić sobie Wigilię bez tych niebieskich ziarenek. Dodajemy go do kutii, ciast (makowiec, strucla), do makiełek. Możemy użyć surowy mak lub mielony albo gotową masę makową – w zależności od przepisu. Warunek jest jeden – musi to być mak bezglutenowy, czyli wolny od zanieczyszczeń (bo sam mak zawsze jest bezglutenowy – z natury). Mak bezglutenowy oferuje m. in. Denver Food –  w sklepikach eko oraz internetowych, a w marketach można kupić mak marki Kresto oraz mielony mak bezglutenowy- Back Mit. Odnośnie gotowych mas makowych – zwróćcie uwagę, na dodane składniki… Nawet jeśli dana masa jest bezglutenowa, to najczęściej ma sporo mało zdrowych dodatków. 

Suszone owoce – bez glutenu i bez konserwantów

W Auchan, ale również w niektórych sklepach Intermarche, można kupić przez cały rok owoce suszone bez glutenu marki Makar. Znajdziemy śliwki, daktyle, figi, rodzynki, żurawinę, wszelkiego rodzaju orzechy. Niestety – bywa, że zawierają sorbinian potasu czy kwas sorbowy – konserwant, którego nazwa odstrasza 🙂 Zdecydowanie łatwiej kupić bakalie Kresto – są powszechnie dostępne w marketach i w sklepikach osiedlowych. Nie są oznaczone jako bezglutenowe (podobnie jak te marki Makar), ale etykieta jest w tym przypadku gwarancją, że te produkty nie zostały na żadnym etapie zanieczyszczone glutenem. Uwaga: przed zakupem zawsze sprawdźcie, czy na etykiecie nie pojawił się napis o możliwej zawartości glutenu, pszenicy czy zbóż.

W sklepikach eko oraz internetowych znajdziecie bezglutenowe bakalie, BIO na dodatek, dwóch marek: Pięć Przemian oraz Denver Food. Są to bakalie bezglutenowe wysokiej jakości, w tym tak nietypowe jak morwa, jagody goji czy migdały prażone z ksylitolem.

Suszona żurawina bez glutenu, ale i bez cukru – to możliwe

Dwa zdania o bezglutenowej żurawinie suszonej. Oferuje ją kilka firm, m. in.: Makar, Kresto, Denver  Food oraz Pięć Przemian. Ale tylko jedna z nich nie zawiera ani konserwantów ani dodanego cukru. To ważne dla osób na diecie bezglutenowej i jednocześnie np. z cukrzycą czy insulinoopornością, a także dla wszystkich, którzy unikają nadmiaru cukru. Jest pyszna zarówno jako przekąska i jako dodatek do ciast – patrz ciasto panettone bezglutenowe z żurawiną KLIK.

Mąka bezglutenowa – trzeba umieć wybrać

Jeśli chcecie upiec makowiec (struclę bezglutenową – KLIK), a jednocześnie przygotować krokiety, pierogi bezglutenowe i babkę z orzechami, musicie zgromadzić specjalne mąki, dedykowane do poszczególnych potraw. Najzdrowiej użyć bezglutenowe mąki jednorodne, ale trzeba trochę wprawy, by wyczarować z nich wigilijne potrawy bezglutenowe podobne do glutenowych. Jeśli nie macie czasu ani praktyki, skorzystajcie z gotowych mixów bezglutenowych. Przykłady? Proszę:

  • strucla, chleb, ciasto drożdżowe, panettone bezglutenowe czy uszka oraz pierogi bezglutenowe – mix Bread – mix B
  • naleśniki na krokiety, babka piaskowa lub z orzechami, ciasteczka kruche, tarta – mix Cake – mix C

Mixy bezglutenowe kupicie w sklepikach eko oraz w sieciach: Rossmann, Carrefour, Auchan, Tesco, Kaufland itd.

Dodatki do pieczenia – tylko bezglutenowe

Wszelkie dodatki, użyte do przygotowania bezglutenowych dań wigilijnych, muszą być wolne od zanieczyszczeń glutenem. Nawet, jeśli do ciasta trzeba dodać (np. na pół kilograma mąki) zaledwie pół łyżeczki cynamonu czy łyżeczkę cukru waniliowego – muszą to być produkty wolne od glutenu. Taka jest zasada i nie wolno jej łamać, bo osobie z celiakią szkodzą mikroskopijne ilości glutenu.

Bezglutenowe dodatki do pieczenia (proszek, cukier wanilinowy, budyń, kakao, karob, przyprawy korzenne, aromaty) kupicie m. in. w sieci Intermarche, a także w sklepikach eko oraz w bezglutenowych sklepach internetowych. A makaron na łazanki – można go zrobić samemu z ciasta na pierogi bezglutenowe KLIK lub kupić w sklepikach eko oraz w sklepie internetowym Glutenexu KLIK.

Ryby, nabiał, mięso, grzyby, świeże warzywa i owoce

Wiele produktów, potrzebnych do przygotowania bezglutenowych potraw wigilijnych, można kupić w zwykłych sklepach. Starajcie się kupować produkty o jak najkrótszym składzie, np. jogurt naturalny zamiast owocowego, mięso bez marynaty, masło naturalne zamiast ziołowego itp. Zawsze jednak zwracajcie uwagę na etykietę, bo nawet kiszona kapusta, śledzie w oleju czy jogurt naturalny zawierają lub mogą zawierać gluten (np. Activia). Jeśli nie uda Wam się zdobyć danego składnika w wersji bezglutenowej, szukajcie go w innych sklepach lub pomińcie (np. można zrezygnować z żurawiny w panettone czy z kakao w pierniczkach). Bo u osoby z celiakią czystośc bezglutenowa jest najważniejsza.

Nowy wałek, stolnica i mikser – to też ma znaczenie

Jeszcze jedna bardzo ważna informacja: jeśli chcecie zrobić pierogi bezglutenowe dla gościa z celiakią lub upiec dla niego ciasto, musicie zachować czystość miejsca pracy oraz sprzętów. Potrzebne są sprzęty, które wcześniej nie miały kontaktu z maka pszenną. Jeśli bowiem zmiksujecie ciasto bezglutenowe „zwykłym” mikserem, musicie się liczyć z tym, że osoba z celiakią nie odważy się zjeść Waszego dania…. Potrzebne będą zatem osobne sprzęty, m. in. (w zależności od dania, które chcecie przygotować):

  • mikser
  • wałek
  • stolnica
  • durszlak (do odcedzenia makaronu)
  • foremki do pieczenia
  • foremki do wycinania pierniczków