02/08/2018
02/08/2018
Często zachęcam was do odwiedzania sklepików osiedlowych, które czasem kryją bogactwo produktów gluten-free. Kilka dni temu, gdy w miejscowym przedszkolu prowadziłam szkolenie o diecie bezglutenowej, odwiedziłam pobliski sklepik Malinka. Znalazłam tam osobny regał bezglutenowy, w tym dobrej jakości jednorodne mąki bezglutenowe.
W sklepiku znalazłam specjalistyczne produkty bezglutenowe, ale również ogólnodostępne, bezpieczne w diecie bezglutenowej chorych na celiakię. Szczególnie ucieszyły mnie bezglutenowe mąki jednorodne Incola (polska marka) które warto stosować w zdrowej kuchni bezglutenowej. Oczywiście trudno przygotować danie na bazie jednej mąki jednorodnej, ale świetne efekty daje ich zmieszanie. Dlatego warto zaopatrzyć się w kilka rodzajów tych mąk, samodzielnie je mieszać lub dodawać do mixów bezglutenowych.
W niepozornej Malince (Leszno-Gronowo) znalazłam również bezglutenowe chrupki Tygryski, suchy tort bezowy, kisiele i budynie Winiary, mąkę owsianą Proveny, bezglutenowy proszek do pieczenia itd. Brawo dla właściciela sklepiku!
Zapisz się
KOMENTARZE