batony daktyloweKto ma noworoczne postanowienie związane z wyłączeniem z diety cukru, nie musi od razu odstawiać wszystkich słodkich przekąsek. Na szczęście istnieją naturalne słodziki, takie jak daktyle. Przykład? Oto bezglutenowe batony zbożowe, słodzone daktylami i miodem, pełne orzechów i witamin. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako przekąska dla bezglutenowego przedszkolaka i ucznia.

 

 

batony daktylowe a (1)Składniki (*)

– 50 g daktyli bez  glutenu

– ½ szklanki orzechów bez glutenu (np. włoskie, laskowe, nerkowca)

– 80 g masła;

– 100 ml wrzącej wody;

– 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych 

– ½ szklanki bezglutenowej mąki gryczanej

– 1/3 łyżeczki soli;

– 1 łyżeczka cynamonu bez glutenu

– 2 łyżki miodu;

 

batony daktylowe a (2)Daktyle zalałam 100 ml wrzątku. Posiekałam orzechy i chwilę podprażyłam je na suchej, rozgrzanej patelni. W rondelku rozpuściłam masło. Do masła dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam łyżką. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Masę przełożyłam do keksówki (wymiary około: 22 cm x 12 cm) na grubość około 1,5-1,7 cm. Foremkę wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po wystudzeniu pokroiłam w prostokąty i kwadraty, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.

 

platki glutBezglutenowe batony orzechowe są przepyszne, a ponieważ użyłam orzechów włoskich, smakują bardzo wyraziście. Nie są przesłodzone – przecież zawierają tylko daktyle i 2 łyżki miodu na całą porcję. Świetnie sprawdzą się jako przekąska dla bezglutenowego ucznia czy przedszkolaka. Dorośli z celiakią i na diecie bezglutenowej też będą zachwyceni. Batoniki są zdrową przekąską, bo dostarczają cennych składników w płatkach owsianych, orzechach, daktylach i mące gryczanej. To też smaczna propozycja dla dzieci i dorosłych z celiakią, którzy nie przepadają za płatkami owsianymi w naturalnej postaci.

 

maka grycz(*) Przepis z książki Julii Bator „Zamień chemię na jedzenie”. Nowe przepisy”. Wydawnictwo Znak, Kraków 2014 r.

Uwaga: kupujcie mąkę gryczaną oznaczoną wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy” 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2021-02-09T21:10:33+00:002 stycznia 2016|

    7 komentarzy

    1. Anna 3 stycznia 2016 w 22:12 - Odpowiedz

      Ja używam mąki gryczanej Bezglutenu… Mam jeszcze w domu kilka paczek.Czy myślisz, że nie powinnam jej już używać? Nie wiedziałam, że Bezgluten może być niebezpieczny…