batony daktyloweKto ma noworoczne postanowienie związane z wyłączeniem z diety cukru, nie musi od razu odstawiać wszystkich słodkich przekąsek. Na szczęście istnieją naturalne słodziki, takie jak daktyle. Przykład? Oto bezglutenowe batony zbożowe, słodzone daktylami i miodem, pełne orzechów i witamin. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako przekąska dla bezglutenowego przedszkolaka i ucznia.

 

 

batony daktylowe a (1)Składniki (*)

– 50 g daktyli bez śladowych ilości glutenu;

– ½ szklanki orzechów bez śladowych ilości glutenu (np. włoskie, laskowe, nerkowca);

– 80 g masła;

– 100 ml wrzącej wody;

– 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych (Glutenex, Provena);

– ½ szklanki bezglutenowej mąki gryczanej ** (Nutri Free, Amarello, ProBIO);

– 1/3 łyżeczki soli;

– 1 łyżeczka cynamonu bez śladowych ilości glutenu;

– 2 łyżki miodu;

 

batony daktylowe a (2)Daktyle zalałam 100 ml wrzątku. Posiekałam orzechy i chwilę podprażyłam je na suchej, rozgrzanej patelni. W rondelku rozpuściłam masło. Do masła dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam łyżką. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Masę przełożyłam do keksówki (wymiary około: 22 cm x 12 cm) na grubość około 1,5-1,7 cm. Foremkę wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po wystudzeniu pokroiłam w prostokąty i kwadraty, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.

 

platki glutBezglutenowe batony orzechowe są przepyszne, a ponieważ użyłam orzechów włoskich, smakują bardzo wyraziście. Nie są przesłodzone – przecież zawierają tylko daktyle i 2 łyżki miodu na całą porcję. Świetnie sprawdzą się jako przekąska dla bezglutenowego ucznia czy przedszkolaka. Dorośli z celiakią i na diecie bezglutenowej też będą zachwyceni. Batoniki są zdrową przekąską, bo dostarczają cennych składników w płatkach owsianych, orzechach, daktylach i mące gryczanej. To też smaczna propozycja dla dzieci i dorosłych z celiakią, którzy nie przepadają za płatkami owsianymi w naturalnej postaci.

 

maka grycz(*) Przepis z książki Julii Bator „Zamień chemię na jedzenie”. Nowe przepisy”. Wydawnictwo Znak, Kraków 2014 r.

** Uwaga: kupujcie mąkę gryczaną oznaczoną wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy” np. firm Nutri Free, Pro BIO czy Bauckhof- a nie – „produkt naturalnie bezglutenowy”, jak np. opisuje mąkę gryczaną Bezgluten. Na rynku dostępne są  także mąki gryczane innych firm – są one silnie zanieczyszczone glutenem, co wykazały badania konsumenckie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:05:14+00:002 stycznia 2016|

    6 komentarzy

    1. Anna 3 stycznia 2016 w 22:12 - Odpowiedz

      Ja używam mąki gryczanej Bezglutenu… Mam jeszcze w domu kilka paczek.Czy myślisz, że nie powinnam jej już używać? Nie wiedziałam, że Bezgluten może być niebezpieczny…

      • Bezglutenowa Mama 4 stycznia 2016 w 12:24 - Odpowiedz

        Mnie osobiście ta firma nie przekonuje… Ale trudno mi odpowiedzieć, byś wyrzuciła produkt…

        • gosiasit 4 stycznia 2016 w 14:26 - Odpowiedz

          Co jest nie tak z firmą Bezgluten,bo chyba coś mi umknęło?

          • admin 4 stycznia 2016 w 22:34 - Odpowiedz

            Parę lat temu mieli wpadkę z mąką gryczaną, o której nie poinformowali klientów – dowiedziałam się przypadkiem, że sanepid wycofuje jakąś partię ze sklepów. Od tej pory straciłam zaufanie i trudno mi je odzyskać…

            • gosiasit 5 stycznia 2016 w 14:57

              No to nieczysto zagrali,kupowałam od nich sporadycznie,na szczęście nigdy nie kupiłam mąki.już wiem że nie kupię od nich nic więcej za taką wpadkę!

            • admin 6 stycznia 2016 w 21:48

              Mało kto o tym wie, bo nie pochwalili się 😉 Wiedzieli, co to oznacza marketingowo. Jakieś 5 lat temu Glutenex miał wpadkę z mąką kukurydzianą, którą kupowali od dostawcy, wraz z badaniami na zawartość glutenu. Niestety, wtedy nie mieli audytu stowarzyszenia i nie mieli praktyki, by wyrywkowo sprawdzać producentów. Wyszli z afery z twarzą, zmienili praktykę, mają międzynarodowego kłosa. Mimo to do dziś niektórzy kojarzą ich z aferą kukurydzianą… A Bezgluten – jest „czysty” 😉

    Zostaw komentarz