Jelita to nasz drugi mózg oraz miejsce, w którym buduje się odporność organizmu. W celiakii ma to szczególne znaczenie, gdyż nawet 33% pacjentów na ścisłej diecie bezglutenowej ma uszkodzoną śluzówkę jelita i kosmki. Nie zostaje to bez wpływu na wspomnianą już budowę odporności, ale i na wchłanianie substancji odżywczych. Na konferencji „Znana para: celiakia i Hashimoto u dzieci i dorosłych” KLIK mówiła o tym dr. n. med. Liliana Łykowska – Szuber. Podkreślała, że dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa oraz starannie dobrane probiotyki w celiakii wspierają budowę własnej, unikatowej mikroflory bakteryjnej w jelicie. Dzięki uprzejmości pani doktor udostępniam na blogu pełną prezentację – patrz galeria zdjęć poniżej.

Pełna prezentacja wykładu „Znana para: celiakia i Hashimoto u dzieci i dorosłych”, dr. n. med. Liliana Łykowska – Szuber, Klinika i Katedra Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych, Szpital Kliniczny Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu