Podróże kształcą – warto było pojechać na targi Natura Food do Łodzi. Właśnie tam poznałam mamę dwójki fantastycznych dzieci, która wprowadziła na polski rynek nukleotydy w postaci opatentowanego preparatu IMUREGEN (m. in. krople i kapsułki). Zawiera on kwasy nukleinowe naturalnego pochodzenia. Wspomagają odporność dzieci w okresie intensywnego wzrostu lub po przebytych chorobach, wzmacniają dorosłych i seniorów. Poczytałam sporo na ten temat i przyznam, że mnie nukleotydy przekonują bardziej, niż wiele aptecznych specyfików na poprawę odporności. A o odporność w celiakii trzeba dbać w sposób szczególny, o czym pisałam na blogu wielokrotnie. Dziś będzie zatem o nukleotydach. 

Nukleotydy w żywności

Nukleotydy to podstawowe jednostki budujące kwasy nukleinowe DNA i RNA, a także składnik wielu ważnych enzymów, przyczyniających się do prawidłowego funkcjonowania i ochrony organizmu. Znaczenie nukleotydów w ludzkim organizmie polega na ich zdolności do regeneracji i tworzenia się nowych komórek. Kwasy nukleinowe występują naturalnie w żywności, zwłaszcza w surowej i  nieprzetworzonej. Najwięcej jest ich w mięsie: wołowym, wieprzowym, jagnięcym i drobiowym, ale również  w rybach i owocach morza, w roślinach strączkowych i grzybach. Mimo, że jest ich tam najwięcej, są to i tak śladowe ilości…

Organizm chce więcej….

Tymczasem w niektórych momentach życia nasz organizm potrzebuje ich więcej, niż jest w stanie pozyskać z pożywienia. Udowodniono(*), że podawanie nukleotydów  ma korzystny wpływ na szereg chorób zapalnych przewodu pokarmowego, na przykład na przebieg wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna. Jego podawanie przynosi także pozytywne rezultaty u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. Wykazywano również korzystny wpływ na naprawę błony śluzowej jelit po infekcjach bakteryjnych przewodu pokarmowego. IMUREGEN ma także korzystny wpływ na leczenie biegunek wywołanych w diecie przy nietolerancji laktozy i poprawia odbudowę mikroflory jelitowej, ma również działanie krwiotwórcze.

(*) Źródło: www.nukleotydy.eu

Czeski patent

Korzystne działanie nukleotydów na organizm dzieci, kobiet w ciąży, dorosłych i seniorów  odkrył czeski specjalista – hematolog immunolog, dr n. med. Petr Sima. Kierowany przez niego instytut już w latach 50-tych odkrył właściwości nukleotydów , a w latach 80-tych opatentował preparat IMUREGEN – w postaci kropli oraz kapsułek. Od niedawna ten suplement diety jest dostępny również na polskim rynku.

Co ponad pół wieku temu odkryli czescy naukowcy? Otóż zapotrzebowanie na nukleotydy jest szczególnie wysokie w okresie rozwoju dzieci, przy alergiach i nawracających infekcjach, wytężonej pracy fizycznej lub umysłowej oraz w wieku podeszłym czy w czasie rekonwalescencji. Zbadano, iż IMUREGEN efektywnie wspomaga wtedy organizm dzieci i dorosłych.

Gdy dzieci chorują

Moje dzieci często chorowały, miały kłopoty z odpornością. Nie wiedziałam, gdzie szukać wsparcia, czułam się bezradna – opowiadała mi mieszkanka Konina, którą spotkałam na targach przy stoisku z nukelotydami. – Trzy lata temu znajomy podrzucił mi link do strony internetowej o nukleotydach. Kupiłam dzieciom IMUREGEN w kroplach i przekonałam się, że kwasy nukleinowe naprawdę działają.  

Z opracowań naukowych publikowanych m. in. na stronie www.nukleotydy.eu  wynika, że nukleotydy mają pozytywne działanie w chorobach układu pokarmowego, do których zaliczamy również celiakię. IMUREGEN wspomaga również układ odpornościowy, który, jak wiemy, u dzieci i dorosłych z celiakią bywa osłabiony. Odporność w celiakii jest tematem doskonale znanym gastrologom, jak i immunologom. Jednakże trzeba pamiętać, że zażywanie suplementów diety nie jest złotym środkiem. Dziecko na diecie bezglutenowej, które jada codziennie słodycze, a w jego menu jest niewiele warzyw, kasz, nasion, mięsa, ryb i jaj (lub zdrowych zastępników), nie stanie się zdrowsze dzięki żadnemu suplementowi.  Takie preparaty nie mogą również zastępować zdrowej i zbilansowanej diety ani podjęcia właściwego leczenia farmakologicznego.

Dla dorosłych: nukleotydy w kapsułkach

Dzieci powyżej 3 lat oraz dorośli mogą stosować nukleotydy w postaci kapsułek. Mamy do wyboru: IMUREGEN ŻEŃ-SZEŃ +   oraz  IMUREGEN + z cynkiem.

IMUREGEN ŻEŃ-SZEŃ + jest polecany przy osłabionej odporności, przy spadkach nastroju i wydolności fizycznej. Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i ciśnienia tętniczego. Preparat zawiera również cynk, który korzystanie wpływa na stan paznokci, skóry i włosów. Preparat jest oparty na naturalnych składnikach. Oto jego skład: serwatka z mleka krowiego, żeń-szeń syberyjski (owoce), kwas L-askorbinowy (witamina C), mleczan cynku, żelatyna zwierzęca, IMUREGEN (opatentowany naturalny zestaw nukleotydów, peptydów i aminikowasów oraz mikro i makroelementów). W opakowaniu jest 60 kapsułek, co przy zalecanym spożyciu 2 x dziennie wystarczy na miesięczną kurację.

IMUREGEN+ Z CYNKIEM – zalecany jest przede wszystkim osobom z zaburzeniami układu odpornościowego. Ponieważ podobnie jak IMUREGEN ŻEŃ-SZEŃ+ zawiera serwatkę z mleka krowiego, nie jest dedykowany osobom z nietolerancją mleka.

Jak zapewnia dr Petr Sima, ten suplement diety jest zgodny z celami i zaleceniami żywieniowymi WHO, zawartymi w Programie „Żywienie dla zdrowia XXI wieku”. Program ma na celu profilaktykę chorób zakaźnych, sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych i nowotworowych oraz poprawę jakości życia w podeszłym wieku.

Dla dzieci: nukleotydy w płynie

Producent nukleotydów do stosowania u dzieci powyżej 1. roku życia dedykuje IMUREGEN w płynie. To naturalny zestaw nukleotydów, peptydów, aminokwasów, mikro i makroelementów (pozyskiwanych z krwi bydlęcej). Jest produktem pasteryzowanym i nie zawiera konserwantów, substancji słodzących ani żadnych dodatków. Dlatego może być stosowany przez dzieci i dorosłych chorych na celiakię, przez alergików (w tym osoby uczulone na pszenicę lub białka mleka krowiego) i diabetyków, a także w okresie ciąży i karmienia naturalnego. Preparat w płynie jest szybko przyswajany przez organizm, bez udziału procesu trawienia.

Co ważne, IMUREGEN w płynie w zasadzie nie ma smaku – moje dzieci, wrażliwe na smaki syropów i leków, IMUREGEN w płynie przyjmują bez żadnych protestów, podobnie jak tran czy okresowo olej dyniowy. Sama przetestowałam – łyżeczkę tego suplementu można połknąć bez mrugnięcia okiem. 

Jak dbać o odporność w celiakii?

Od dawna wiadomo, że odporność buduje się w jelitach. Słabsza odporność w celiakii jest związana m. in. ze zniszczonymi lub osłabionymi kosmkami jelitowymi, a także ze specyficzną mikroflorą jelitową. Dlatego osoby chore na celiakię i będące na diecie bezglutenowej powinny w szczególny sposób dbać i zbilansowane posiłki.  Dietetycy zalecają nam regularne spożywanie produktów kiszonych (ogórki, kapusta, zakwas buraczany) i fermentowanych (kefir, maślanka), warzyw i owoców, ryb, mięsa, roślin strączkowych, dobrych olejów, kasz bezglutenowych, nasion i pestek. Czy suplementy diety typu IMUREGEN są wskazane w celiakii? Opisane tutaj suplementy diety są bezglutenowe, mają naturalny skład i niemal 70-letnią obecność na rynku. My zdecydowaliśmy się na trzymiesięczną kurację – i jestem ciekawa efektów.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:17+00:00 8 grudnia 2017|

    1 komenarz

    1. Edyta 21 marca 2018 w 16:04 - Odpowiedz

      Proszę o info jakie efekty po 3 miesięcznej kuracji?

    Zostaw komentarz