Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Bezglutenowy chleb z pełnego ziarna, który poznaliśmy na Gluten Free Expo 2018, wreszcie pojawił się w sprzedaży w Polsce. Ma świetny skład, niski indeks glikemiczny (ważne dla osób z celiakią i cukrzycą), jest pyszny, a co najważniejsze, długo po otwarciu zachowuje świeżość. Sprawdzi się na wakacjach bez glutenu, na wszelkich wyprawach i jako zdrowe śniadanie do pracy. Nowy bezglutenowy chleb z pełnego ziarna oferuje polska piekarnia Balviten, można go kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością. Zapewniam, że to świetna alternatywa dla bezglutenowego pieczywa na bazie skrobi. Przy okazji – na dole wpisu – zerknijcie też, co o swoim nowym chlebie mówi producent. Wiecie, że to polskie pieczywo sprzedaje się już od dawna za granicą?

Chleb dla dorosłych, a zwłaszcza dla dzieci 🙂

O tym, jak świetnie się sprawdza ten chleb na wakacjach bez glutenu pisałam TUTAJ. Kanapki bezglutenowe, przygotowane na jego bazie, zachowują świeżość nawet przez trzy dni – przyznacie, że to ewenement? Oczywiście nie zachęcam nikogo do jedzenia trzydniowych kanapek – ale jak zdarzy się taka konieczność (np. w długiej podróży), to śmiało róbcie kanapki właśnie z tego pieczywa i przechowujcie je w podręcznej lodówce.

Chleb bezglutenowy z pełnego ziarna doskonale sprawdzi się w diecie bezglutenowej dorosłych (nie tuczy, jak skrobiowe pieczywo, nie podnosi cukru i cholesterolu), ale warto jak najczęściej podawać je dzieciom z celiakią. Takie pieczywo dostarcza wielu cennych składników, kształtuje również dobre nawyki na przyszłość. 

Skład bezglutenowego chleba z pełnego ziarna

Polscy i zagraniczni producenci pieczywa bezglytenowego prześcigają się w tworzeniu nowych, ulepszonych receptur. Wychodzi to na dobre osobom z celiakią i np. cukrzycą lub innymi choroba autoimmunologicznymi, które muszą zwracać baczną uwagę na wszystko, co jedzą. Nowy bezglutenowy chleb z pełnego ziarna Balviten zasługuje na pełne uznanie, oto jego skład: słonecznik, brązowe siemię lniane, pestki dyni, siemię lniane żółte, kasza jaglana, bezglutenowe płatki owsiane, olej rzepakowy, kwas octowy, błonnik z babki płesznik, błonnik jabłkowy, sól. Jedyny składnik, który budzi wątpliwości, to kwas octowy – ale z drugiej strony to łagodny konserwant, lepszy od azotanów itp. Chleb ma około 3-4 tygodnie przydatości do spożycia, więc sprawdzi się na wakacjach bez glutenu w Polsce i za granicą.

Zobacz rozmowę Karoliny Kwapik i Bezglutenowej Mamy – transmisję live z Facebooka

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-07-31T11:27:32+00:0031 lipca 2018|

    1 komenarz

    1. Anna 5 sierpnia 2018 w 21:27 - Odpowiedz

      Strona jest super. Ja jestem bezglutenowcem z celiakia i ta strona szczególnie gdzie sa informacje na temat alkoholi porostu mnie uratowała od niewiedzy.

    Zostaw komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019