Sieć DINO, od 2 listopada 2020 r. „Jeszcze ciepła”, zupełnie nowa i super tania mieszanka bezglutenowa marki Grano pojawiła się w sieci Dino. Opakowanie 1 kg kosztuje taniej o 1 zł, niż na stronie internetowej producenta KLIK. Na opakowaniu podane są dwa przepisy, a więcej inspiracji można znaleźć na fejsbuku Grano. Nie wiem, czy to oferta sezonowa, czy mieszanka bezglutenowa zagościła w DINO na stałe. Oby prawdą okazała się ta druga opcja – zawsze to miło w sklepie koło domu móc kupić dobrą mąkę bezglutenową. Tym bardziej, że na co dzień sieć DINO nie ma zbyt bogatej oferty gluten-free.
Jaki jest skład uniwersalnej mieszanki bezglutenowej Grano? Oto on: mąka ryżowa, skrobia tapiokowa, skrobia ziemniaczana, mąka gryczana biała, skrobia kukurydziana, mielona łuska babki płesznik, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym. Nie ma gumy guar, gumy ksantan, hydromyksopropylometylocelulozy. Podoba mi się dodatek mąki gryczanej i błonnika w postaci łuski babki płesznik.
Dziś znalazłam tę mieszankę w Dino i od razu kupiłam na próbę jedno opakowanie 1 kg za 8,99 zł – nie ma chyba tańszej mieszanki bezglutenowej. Ceny nie widać na regale, bo mąka dopiero dziś pojawiła się w sprzedaży i załoga nie zdążyła jeszcze wrzucić informacji. Skorzystałam z podpowiedzi producenta na stronie internetowej KLIK i w 7 minut ugotowałam dzieciom leniwe pierogi bezglutenowe bez laktozy – KLIK PRZEPIS. Mąka znakomicie sprawdziła się w tym przepisie, ciasto nie lepiło się do dłoni, łatwo rolowało się i kroiło. A leniwe pierogi bezglutenowe – z cynamonem – palce lizać!
Dino rzadko ma w ofercie produkty bezglutenowe, stąd wśród personelu jest słaba świadomość zanieczyszczeń krzyżowych glutenem. Mąka uniwersalna Grano stała na regale z mąką żytnią, obok kaszki manny. Dlatego poprosiłam kierownika o zmianę ułożenia mieszanki bezglutenowej Grano i ustawienie jej na samej górze regału, obok cukru pudru i ziemniaczanej mąki bezglutenowej. Na szczęście w miejscu, gdzie mieszanka pierwotnie stała, nie było rozsypanej mąki, a kierowniczka podkreślała, że cały regał był myty przed weekendem. Na dodatek ta mieszanka dopiero dziś weszła do sprzedaży (dowodem jest brak ceny na półce, ale czytnik pokazuje 8,99 zł za opakowanie 1 kg), zatem nie pałętała się wcześniej po innych mącznych regałach.
Zawsze interweniuję w takich sytuacjach. Produkty bezglutenowe, zwłaszcza mączne, nie mogą bowiem stać w pyłach glutenowych wyrobów. Poniżej wyjaśnienie.
Widziałaś kiedyś półkę z mąką pszenną, bułką tartą czy kaszką manną? Sporo na niej rozsypanej mąki i okruszków. Jeśli stanie tam mąka bezglutenowa, „zbierze” te pyły i okruszki i przyniesiesz je do domu. Nie po to producenci bezglutenowi dokładają wszelkich starań i wytwarzają naszą żywność w niemal laboratoryjnych warunkach, by wszystkie wysyłki zostały zmarnowane na ostatnim etapie – w sklepie. Z tego samego powodu pieczywo bezglutenowe, nawet paczkowane, nie może stać pośród świeżego pieczywa glutenowego, ułożonego luzem na półkach.
Jeśli będziesz na zakupach w Dino i zauważysz uniwersalną mieszankę bezglutenową Grano, poproś kierownika sklepu o ustawienie jej w bezpiecznym miejscu. Wyjaśnij, że osobie z celiakią szkodzi nawet okruszek chleba czy pyłki mąki pszennej. Jestem pewna, że zostaniesz zrozumiana.