Blog

NOWOŚĆ U PUTKI: bezglutenowe ciasto drożdżowe z rodzynkami

12/05/2020

NOWOŚĆ U PUTKI: bezglutenowe ciasto drożdżowe z rodzynkami

12/05/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

PUTKA BEZ GLUTENU. W sprzedaży w sklepie internetowym oraz w sklepach stacjonarnych pojawiło się bezglutenowe ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami. Nie zawiera mleka, laktozy ani skrobi pszennej. Ma wyważony i delikatny smak, jest puszyste i tylko lekko słodkie, więc znakomicie smakuje z masłem, z dżemem lub miodem. Nie cierpię rodzynek (uraz z dzieciństwa), ale porcja użyta w tym bezglutenowym cieście drożdżowym jest idealna! W opakowaniu jest 230 g. Bezglutenowe ciasto drożdżowe od Putki kosztuje niecałe 9 zł. No, celiakia to nie jest tania choroba, ale przynajmniej producenci coraz bardziej nas rozpieszczają  😎

Dla dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej

Nie pamiętam składu drożdżowej babki bezglutenowej na Wielkanoc, która była w świątecznej ofercie piekarni Putka Bez Glutenu. Jednak po smaku i konsystencji ciasta drożdżowego z rodzynkami i kruszonką poznaję, że oba wypieki mają tę samą recepturę 😎. KLIK – zobacz pełen skład bezglutenowego ciasta drożdżowego Putka Bez Glutenu.

Ciasto jest lekkie i puszyste, a to zasługa skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej, które są głównymi składnikami. Dzięki temu, że wypiek nie zawiera skrobi pszennej bezglutenowej, mleka i laktozy, jest bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej, a jednocześnie bez pszenicy i mleka. Bezglutenowe ciasto drożdżowe od Putki zawiera prawdziwe jaja (nie proszek jajeczny), dwie skrobie, mąkę ryżową, a zastępnikiem glutenu jest guma ksantanowa. Drugim – oprócz jajek – alergenem jest lecytyna sojowa. 

Doceniam, że ciasto nie jest słodkie – zatem smakuje z wszelkimi dodatkami: dżem, powidła, krem orzechowy, masło. Myślę, że dzieciom z celiakią może zastąpić bezglutenową bułkę mleczną, którą miło popić szklanką ciepłego mleka z miodem…  Jak wspomniałam, od dzieciństwa nie lubię rodzynek, więc obawiałam się trochę, że nowe ciasto od Putki będzie nimi suto nadziewane. Uff, na szczęście nie jest – proporcje są jak dla mnie idealne. A kruszonka? Nie jest jej dużo na wierzchu ciasta, ale to też zaleta, bo nie dodaje mu słodyczy 😍

Na podwieczorek, na wyprawę i na drugie śniadanie

W wielu rodzinach, rozpieszczonych ciastami z kremem, tartami, muffinami, sernikami itp. w zapomnienie poszło ciasto drożdżowe. A szkoda – jest łatwo strawne, sprawdzi się nawet w diecie osób z problemami trawiennymi. Bezglutenowe ciasto drożdżowe od Putki wypieka się na bazie jaj z wolnego wybiegu – to dodatkowa zaleta tego przysmaku.

A jak serwować bezglutenowe ciasto drożdżowe? Nam smakowało samo, bez dodatków, ale ponieważ przypomina nieco mleczną bułkę, na pewno można je posmarować masłem, dżemem, powidłami czy dobrym kremem czekoladowym. Do tego dla dzieci – najlepiej szklanka ciepłego mleka, a dla dorosłych – kawa z mleczkiem. My odkryliśmy niedawno (aż wstyd przyznać, że dopiero teraz) zagęszczone mleko z błonnikiem ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Rety, jaka pyszna jest kawa z takim mlekiem! Tak czy inaczej – już teraz życzę smacznego! 

Oczywiście pamiętaj, że najlepsze są domowe wypieki, więc podrzucam przepis na bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami KLIK – możesz je zamienić na inne owoce (placek na zdjęciu poniżej, a dodatkowo link do mojego filmu kulinarnego KLIK). 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się