Sześć nowych produktów wprowadziła bezglutenowa marka Pięć Przemian – niektóre przydadzą się na wakacje bez glutenu. Mam na myśli doskonałe, ekspresowe mieszanki na chleb bezglutenowy oraz suszone figi – idealne jako prowiant do plecaka. Zobacz te nowości bezglutenowe i dowiedz się, gdzie je kupić. Marka Pięć Przemian regularnie bada swoje produkty pod kątem zawartości glutenu – są bezpieczne dla osób z celiakią. Potwierdziłam to również w ramach badań w projekcie „Nie ma lepszych lub gorszych przekreślonych kłosów” KLIK. Jak wyglądają cenowo produkty tej firmy? Chleby i bułki – bardzo atrakcyjnie, pozostałe wyroby kosztują podobnie, jak inne produkty bezglutenowe BIO na rynku.

Biały i brązowy ryż BIO               i bezglutenowy w jednym

Ryż jest zbożem naturalnie bezglutenowym, ale większość firm produkuje ryż zanieczyszczony glutenem (zanieczyszczenia krzyżowe). Dlatego osoby z celiakią muszą zwrócić szczególną uwagę, czy kupowany ryż jest bezglutenowy. Powinien mieć na etykiecie napis „produkt bezglutenowy” – jak ryż marek Pięć Przemian czy Denver Food, może być to również ryż znanej firmy, który na opakowaniu nie ma ostrzeżenia o zanieczyszczeniu glutenem. Więcej na ten temat we wpisie KLIK – jak robić bezglutenowe zakupy. Wracając do ryżu – w czerwcu Pięć Przemian wprowadziło do oferty dwa rodzaje ryżu bezglutenowego BIO – biały i brązowy. Można go znaleźć w ich firmowym sklepie internetowym oraz w sklepach eko. 

Osobiście używam głównie ryż brązowy (basmati lub długoziarnisty) – ma dużo błonnika (pomaga w zaparciach częstych w celiakii), witamin z grupy B, białka i dobrego tłuszczu. Pomaga przeciwdziałać cukrzycy typu II, jest bardziej sycący niż biały ryż. Na moich koloniach bezglutenowych serwujemy dzieciom wyłącznie kolorowy ryż bezglutenowy – czerwony, czarny lub brązowy. Nie neguje jednak białego ryżu – choć ma niewiele wartości odżywczych, sprawdza się w diecie łatwo strawnej z ograniczoną ilością błonnika. 

Bakalie i ziarna

Pięć Przemian ma w ofercie sporo bakalii i nasion oznaczonych jako bezglutenowe BIO. To produkty bardzo wysokiej jakości, co często potwierdzają osoby prowadzące sklepy eko czy internetowe. W czerwcu asortyment Pięciu Przemian powiększył się o suszone figi – malutkie, słodziutkie, mięciutkie i zdrowe, a także o ziarna słonecznika łuskanego. Figi warto jeść jako przekąskę dodającą energii (sportowcy, wędrówki górskie), można z nich zrobić krem do kanapek czy dodać do słodkich wypieków oraz do pieczywa – KLIK przepis na bezglutenowe bułki z figami lub KLIK – ciasteczka figowe.

A słonecznik? To bogactwo zdrowych tłuszczów, witamin z grupy E i fitosteroli, które pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Już 3 łyżki pestek słonecznika wystarczą, by pokryć codzienne zapotrzebowanie na witaminę E u osoby dorosłej. Pestki warto dodawać do sałatek, do pieczonego w domu chleba i bułek, można z nich wykonać wegański twaróg. Zmielony słonecznik można przemycić w kotletach mielonych lub rybnych, a także w owsiance bezglutenowej. Słonecznik oznaczony jako bezglutenowy mają również w ofercie Denver Food, SANO Gluten Free, BIO Planet, bezpieczne dla osób z celiakią są również pestki słonecznika firmy Kresto (dostępny w wielu marketach). 

Zobacz, jak Bezglutenowa Mama piecze chleb z Pięciu Przemian

Mała uwaga: mikser w tym przepisie jest zupełnie niepotrzebny, wystarczy drewniana lub metalowa łyżka. 

Nowe mieszanki na ekspresowy chleb bezglutenowy

Jakieś dwa, trzy lata temu Pięć Przemian wprowadził na rynek ekspresowe mieszanki na zdrowy chleb bezglutenowy o nazwie „Upiecze Ci się!”. Wystarczy dodać do nich mocno gazowaną wodę, wymieszać chwilę łyżką, włożyć do formy i upiec KLIK mój filmik. Nie mogą się nie udać – co potwierdza ich nazwa – „Upiecze Ci się!” Stopniowo producent wprowadzał nowe smaki mieszanek: z żurawiną, pestkami dyni, czarnuszką, jagodami goji. W czerwcu do serii dołączyły kolejne dwa chleby bezglutenowe: z jagodą kamczacką i klasyczny. Sposób wykonania chleba z tych mieszanek jest identyczny w całej serii. 

Wszystkie mieszanki są na bazie mąki owsianej i płatków owsianych – dzięki temu mają wiele witamin i składników odżywczych oraz błonnika. Nowa – klasyczna mieszanka – ma mniej ziaren i jako jedyna zawiera mąkę ryżową. Chleb z tych mieszanek pozostaje świeży nawet przez tydzień, najlepiej smakuje krojony na cieniutkie kromki. Z doświadczenia wiem, że dzieci z celiakią rzadko sięgają po takie pieczywo pełne ziaren, o ciemnym kolorze. Jego walory doceniają osoby dorosłe, ceniące zdrowe odżywianie. Ale ponieważ Bezglutenowa Mama dba o budowanie zdrowych nawyków od najmłodszych lat, chleby z Pięciu Przemian pojawią się kilka razy w menu na koloniach bezglutenowych 2020. Wszystkie mieszanki z serii Upiecze Ci się! znajdziesz TUTAJ KLIK.

Gdzie kupić produkty bezglutenowe Pięciu Przemian?

Uwielbiam wszystko, co Pięć Przemian ma w asortymencie. Dzięki temu, że stale wprowadzają do sprzedaży jakieś „dziwne” składniki 😎, moja kuchnia bezglutenowa jest zdrowsza i bogatsza. Te cuda to m. in.: inulina, maranta trzcinowa (skrobia), płatki drożdżowe nieaktywne, jasna łuska babki jajowatej, mąka ryżowa pełnoziarnista, sorgo, kasza coix, płatki teff – eksperymentuję z nimi i uczę się nowej jakości w bezglutenowym gotowaniu. 

Gdzie kupić wyroby bezglutenowe Pięciu Przemian? W ich własnym sklepie internetowym, ale również w Friendly Food, w Sakach Dietach, czy stacjonarnie – w sklepikach eko. Nie znajdziesz ich w marketach – nawet nie chcą być tam obecni. 

Cenię tę markę za jej wartości – mają w ofercie tylko zdrowe wyroby, powstające z najwyższej jakości składników. Nie znajdziesz tam syropu glukozowego czy ryżowego, cukru, barwników, konserwantów, gumy guar, gumy ksantan itd. 

A jaka jest filozofia marki? Skopiowałam z ich strony:

„Marka Pięć Przemian powstała w 2010 roku z myślą o promocji zdrowego odżywiania oraz gotowania według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. A wszystko zaczęło się od tego, że spotkałem w swoim życiu kilku lekarzy, którzy przy pomocy diety i ziół pomogli wyleczyć się z wielu dolegliwości mojej rodzinie i mnie. Pierwszym naszym produktem były konfitury słodzone ksylitolem. Ktoś by się spytał, po co pięć przemian w konfiturach ? Po pierwsze, według TMC nie powinno się mrozić żywności, w szczególności owoców i warzyw, gdyż tracą one energię qi potrzebną nam do życia, a większość przetworów owocowych produkowanych jest z mrożonek. Po drugie, dodawanie przypraw, soli, soku z cytryny wydobywa, i w naturalny sposób wzmacnia smak i właściwości zdrowotne owoców. Obecnie oprócz konfitur przyrządzamy wiele smacznych i zdrowych produktów. Mam nadzieję, że wszystko co robimy będzie Państwu smakowało.”

Nic dodać, nic ująć 😍 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!