Blog

Naleśniki gryczano-amarantusowe bez miksu

23/01/2015

Naleśniki gryczano-amarantusowe bez miksu

23/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wielokrotnie przyznawałam się, że nie mam ręki do eksperymentalnych naleśników. Dlatego robiłam je z miksów, z dodatkami naturalnych zdrowych mąk. Przełomem okazał się przepis na bezglutenowe naleśniki gryczano-amarantusowe z „Kuchni polskiej bez pszenicy”.

Danie wyszło tak pyszne, że smakowało wszystkim domownikom! A mnie nic nie przyklejało się do patelni ;) Co ważne, te bezglutenowe naleśniki smakują jak glutenowe i nikt się nie domyśli ich zdrowego składu ;)

 

Maka_surowa_amarelloSkładniki (*):

– 100 g bezglutenowej mąki amaratusowej

– 20 g bezglutenowej mąki gryczanej

– 240 wody lub mleka lub soku jabłkowego

– 3 jajka

– 4 łyżki oleju

– ½ łyżeczki soli

 

 

 

 

Kuchnia polska bez pszenicy-miniJajka ubiłam mikserem do białości. Maki przesiałam i zmieszałam z solą. Ciągle miksując dodawałam  mąkę, potem stopniowo wlewałam mleko, a na końcu olej ryżowy. Powstało rzadkie ciasto. Zgodnie z zaleceniem odstawiłam je na 15 minut.

Patelnię posmarowałam przy pomocy pędzelka olejem (można użyć papierowego ręcznika), rozgrzałam ją i wlałam chochelką cienką warstwę ciasta. Bałam się, że jak zwykle tego typu naleśniki (które nie raz próbowałam usmażyć) przywrą do patelni i będą do niczego. Myliłam się.

Zgodnie z przepisem – dałam ciastu się usmażyć i czekałam z przewróceniem na drugą stronę aż na powierzchni naleśnika pokazały się maleńkie dziurki.

 

 

 

 

nalesniki bez miksow (3)Pozwól naleśnikowi się dosmażyć, a wtedy bez problemu odejdzie od patelni” – radzą Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska w swej książce „Kuchnia polska bez pszenicy”.

Gorące naleśniki były lekko chrupiące, ale po odstaniu zrobiły się miękkie. W smaku – delikatne, pyszne, o dziwo – z mało wyczuwalnym amarantusem. Serwowałam je z powidłami. Z dużym smakiem zjadł je glutenowy Daniel, który nie lubi amarantusa.

 

 

 

 

nalesniki bez miksow (2)Zjadała się też nimi nasza Zosia i nawet nie skrytykowała mnie za to, że znowu „coś dodałam” do naleśników :).

Tak, te naleśniki są idealne dla bezglutenowych dzieci, bo amarantus i gryka dostarczą im wartościowych składników, a jednocześnie zredukujemy ilość mieszanek bezglutenowych w diecie bezglutenowej naszego dziecka (miksy nie zawsze mają idealny skład).

 

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się