Dieta bezglutenowa nie oznacza braku dań mącznych, o nie! Na dowód podzielę się przepisem na najtańsze naleśniki bezglutenowe – klasyczne lub zielone i mega elastyczne, jak pszenne. Brzmi tajemniczo? Szybko wyjaśniam, w czym rzecz. Te najtańsze naleśniki bezglutenowe powstają z mieszanki uniwersalnej Grano, która nadal jest w Waszych domach w hurtowych ilościach (wiem, piszecie o tym i pytacie o nowe przepisy). Kosztowała w Dino 9 zł za kg, sama kupiłam 5 opakowań … Skoro mieszanka jest w świetnej cenie (nie ma tańszej na polskim rynku), nadałam potrawie tytuł „najtańsze naleśniki bezglutenowe” i jest to całkowita prawda. Prawdą jest również, że te naleśniki są mega elastyczne, można je rolować, zginać, zwijać w trójkąty i co tylko zechcecie.
By jednak nie było zbyt nudno, że wymyśliłam same naleśniki, zrobiłam eksperyment ze szpinakiem. Zielona wersja jest dla dzieci i dorosłych otwartych na nowości, ale nie zapomniałam o niejadkach i tradycjonalistach. Dlatego w przepisie na najtańsze naleśniki bezglutenowe zamieszczam dwie wersje: zieloną i klasyczną. Obie są pyszne, a ta zielona – wbrew pozorom – jest też dość neutralna w smaku. Spróbujcie sami 😎
A gdyby ktoś jeszcze zastanawiał się, czy jest sens zamieszczać na blogu kolejny przepis na naleśniki bezglutenowe, mam prostą odpowiedź: każda mieszanka bezglutenowa, miks czy mąka wymaga odrębnej receptury, m. in. z uwagi na inne proporcje suchych i mokrych składników. Bezglutenowa mieszanka uniwersalna Grano ma inny skład, niż powszechnie znane i lubiane miksy Dr. Schär czy Balviten, stąd konieczność nowego przepisu na naleśniki.
Składniki najtańszych naleśników bezglutenowych – KLASYCZNYCH
6 sztuk (duże)
- 150 g mieszanki uniwersalnej
Grano bez glutenu KLIK - szczypta soli
- 2 jaja
- 1 łyżka miękkiego masła
- 200 ml mleka
lub wody, napoju roślinnego, soku itp.
Składniki najtańszych naleśników bezglutenowych – ZIELONYCH
6 sztuk (duże)
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 150 g mieszanki uniwersalnej
Grano bez glutenu KLIK - szczypta soli
- 2 jaja
- 1 łyżka miękkiego masła
- 200 ml mleka
lub wody, napoju roślinnego, soku itp.
Wykonanie najtańszych naleśników bezglutenowych – ZIELONYCH
- do głębokiej miski wrzuć liście szpinaku, mąkę, sól, jajka, masło i zblenduj
- stopniowo wlewaj mleko i wyrabiaj ciasto belnederm (lub zwykłymi mieszadłami) przez około minutę
- ma powstać jednolite, dość rzadkie ciasto naleśnikowe o żywym , zielonym kolorze (jak na zdjęciu poniżej)
- patelnię posmaruj tłuszczem (olejem lub masłem) i rozgrzej