Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Na warsztatach bezglutenowych z dziećmi wypoczywającymi na kolonii na Kaszubach (relacja TUTAJ) przygotowaliśmy pizzę z sześciu kilogramów mąki. Najadło się nią 60 dzieci. Wyrosła bajecznie, smakowała jeszcze lepiej.

Nasza bezglutenowa pizza oczarowała nawet glutenowe dzieci, zazwyczaj sceptyczne wobec wypieków bez glutenu. Sekrety tkwił w przepisie, ale i w porządnym wyrobieniu ciasta.

 

 

PION PIZZA (2)Składniki:

– 300 g bezglutenowego mixu na chleb i pizzę;

– pół opakowania drożdży suszonych;

– 200-220 ml letniej wody;

– 1-2 łyżki oliwy;

– 1 płaska łyżeczka soli;

Dodatki: słoiczek przecieru pomidorowego, kilka łyżek oliwy, 1-2 kulki mozarelli, ½ szklanki startego sera żółtego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, bezglutenowa wędlina (np. salami Żywiec), parę listków świeżej bazylii do dekoracji, sól, pieprz do smaku;

 

 

KOLONIA ZOSI 201 (28)Mąkę wymieszałam z solą i drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól). Dodałam letnią wodę. Porządnie wyrobiłam ciasto – na kolonii pomagał nam w tym jeden z kelnerów, Kamil. Na koniec dodałam oliwę i wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce, by wyrosło przez około 20 minut.  Przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natłuszczonymi rękami rozciągnęłam (rozklepałam) ciasto na placek o grubości około 0,5-1 cm. Spód powinien być raczej cienki. Brzegi pizzy lekko natłuściłam dłońmi i ukształtowałam z nich wałeczek.

Na spód nałożyłam pastę pomidorową (przecier plus oliwa i przyprawy), ser, salami i znów ser. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni C.

 

 

poziom pizza (8)Pizzę wraz z papierem zsunęłam wprost na rozgrzaną blachę w piekarniku. Piekłam pizzę przez 15-25 minut, zerkając na nią od czasu do czasu.  Brzegi powinny mieć złotobrązową barwę (jeśli czernieją, to oznacza, że pizza się przypala i czas ją wyjąć z pieca).

Z 6 kg mąki uzyskaliśmy na warsztatach 60 okrągłych blaszek pizzy. Naprawdę rozeszła się w mig…..

 

 

ZOBACZ NA FILMIE, JAK BEZGLUTENOWA MAMA PIECZE PIZZĘ

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-02-07T10:16:58+00:009 lipca 2015|

    13 komentarzy

    1. Anula80 10 lipca 2015 w 10:12 - Odpowiedz

      Nie wiem, jak to jest, ale mi nic nie wychodzi na drożdżach suszonych (ie sypię ich nigdy na sól). Zawsze pieczywo, czy cokolwiek innego, słabo wyrasta, jest niższe. Na drożdżach świeżych z tego samego przepisu wychodzi mi zdecydowanie lepiej

      • aga 10 lipca 2015 w 23:26 - Odpowiedz

        Mi tak samo wychodzą gorsze wypieki

      • admin 11 lipca 2015 w 12:39 - Odpowiedz

        Dziewczyny, przyjrzę się sprawie: zrobię jakiś wypiek raz na suszonych, raz na świeżych i porównam 🙂

      • gosiasit 11 lipca 2015 w 23:39 - Odpowiedz

        Mi też na świeżych wychodzą zdecydowanie lepsze,ale z suszonymi jakiegoś wielkiego problemu nie widzę,no chyba że chodzi o ciasto drożdżowe,ni cholery placek z owocami nie wyrasta tak jak glutenowy,obojętne jakie drożdże wezmę.kilka razy wyszedł mi całkiem,całkiem,a przeważnie urośnie maks 2-3cm,pizza zawsze jest ok i na obu rodzajach drożdży.jutro znowu robię drożdżowe 🙂

        • Bezglutenowa Mama 13 lipca 2015 w 08:49 - Odpowiedz

          Zerknij na przepis na placek drożdżowy na blogu, sprzed parunastu dni. Powinien urosnąć 🙂

    2. Gustaw 15 lipca 2015 w 09:12 - Odpowiedz

      Taka bezglutenowa pizza może być naprawdę smaczna, mi przynajmniej zawsze wychodzi 🙂

      • Bezglutenowa Mama 15 lipca 2015 w 09:47 - Odpowiedz

        Dorzucasz czasem jakieś zdrowsze mąki? Dyniową, gryczaną?

    3. Joanna 5 października 2015 w 14:31 - Odpowiedz

      Mam smaka na pizzę i jakoś te suszone mnie nie przekonują wolę świeże ale ile ich dodać ????

      • Bezglutenowa Mama 5 października 2015 w 22:15 - Odpowiedz

        To zależy od przepisu: na 250 g mixu około 4-5 g suchych drożdży;

    4. Magda 15 listopada 2015 w 23:45 - Odpowiedz

      A jak z salami i glutenem?

      • Bezglutenowa Mama 16 listopada 2015 w 08:36 - Odpowiedz

        Kupuję salami bezglutenowe, firmy Żywiec Dobija lub Dulano dojrzewające z Lidla. Jest OK.

    5. getoks 10 grudnia 2015 w 12:36 - Odpowiedz

      W Dominium macie pizzę odpowiednią dla dzieci – cienki placek, pizza bardzo smaczna, dużo składników, porządnie doprawionych. Czy roczek dla dziecka właśnie tam? Kwestia tego kogo zapraszasz, bo smakowo to wszyscy powinni być zadowoleni. Znajomi lubią pizzę? Ewentualnie masz u nich dania z makaronu, lasagna i te sprawy. Może ten kierunek?

      • admin 10 grudnia 2015 w 21:27