Blog

9

Nadziewane pierniczki bezglutenowe na Wigilię

07/12/2018

Nadziewane pierniczki bezglutenowe na Wigilię

07/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na blogu mam wiele przepisów na wegańskie i bezglutenowe pierniczki na Boże Narodzenie, są i receptury na pierniczki bezglutenowe z mąk jednorodnych lub bez kakao. Czas na tegoroczny hit – naturalne pierniczki bezglutenowe nadziewane powidłami. Korzenne, kruche, z solidną porcją dobrych powideł. Przygotowujemy je z tego samego ciasta, co klasyczne pierniki bezglutenowe. Dobrze się lepią, ale tak jak w przypadku pierogów – zalecana jest delikatność przy stolnicy :). Jedno jest pewne – te pierniczki zaskoczą wiele osób na diecie bezglutenowej, podobnych nie można bowiem kupić w żadnym sklepie ani cukierni. Z taki smakołykiem Boże Narodzenie bez glutenu będzie smakowało bardzo, bardzo świątecznie :).

Składniki na bezglutenowe pierniczki nadziewane

  • 100 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 70 g skrobi bezglutenowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    bezglutenowej
  • 1 łyżka kakao
    lub karobu bezglutenowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • 100 g powideł do ciasta
  • 100 g powideł lub marmolady na nadzienie
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g oleju kokosowego
    lub masła klarowanego
  • 15 g mielonego siemienia lnianego bez glutenu
    + 3 łyżki wrzącej wody 

Tutaj kupisz

Mąki bezglutenowe na pierniczki

Wykonanie pierniczków bezglutenowych z nadzieniem

  1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj.
  2. Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj na papkę. Zostaw na parę minut do zgęstnienia i wystudzenia.
  3. Do suchych składników dodaj pozostałe surowce, w tym papkę z siemienia lnianego (jeśli możesz jajko, daj jajko zamiast siemienia).
  4. Wymieszaj/ zagnieć ciasto ręcznie lub robotem na jednolitą masę i wstaw do lodówki, by stężało (2-3 godziny).
  5. Na stolnicę posypaną bezglutenową skrobią kukurydzianą (lub inną bezglutenową mąką) wyłóż ciasto i rozwałkuj je na grubość około 2-3 mm, lekko posypując mąką.
  6. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli jest zbyt zbite, ponownie je zagnieć z 1-2 łyżkami tłuszczu, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
  7. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Szklanką wycinaj kółeczka i dalej postępuj tak, jak z pierogami :). Na środek nakładaj gęste nadzienie i zlepiaj brzegi, palcami posypanymi mąką (dzięki temu nie będą przyklejać się do ciasta). Nadzienia nakładaj tyle, by pierniczki nie pękały w czasie zlepiania.
  9. Nadziewane pierniczki bezglutenowe układaj niezbyt gęsto na blaszce. Piecz około 10 minut.
  10. Gdy pierniczki ostygną, posyp je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Ale nadziewane pierniczki bezglutenowe świetnie smakują bez żadnej dekoracji. 
  11. Pierniczki przechowuj w blaszanym pudełku około 2-3 tygodnie.

Pierniczki bezglutenowe nie tylko dla dzieci

Dziś, gdy mamy pod dostatkiem różnych słodyczy bezglutenowych w sklepach i marketach, pieczenie pierniczków bez glutenu nie jest już tak atrakcyjne jak jeszcze dziesięć lat temu. Wtedy mogliśmy pomarzyć o gotowych, atrakcyjnych słodyczach bezglutenowych na Boże Narodzenie. Mimo to zachęcam Was do rodzinnego pieczenia i dekorowania pierników –  to okazja do spędzenia razem czasu, które na co dzień tak nam brakuje. Czy pierniczki są atrakcyjne tylko dla dzieci? My kolorowe pierniczki bezglutenowe zanosimy w prezencie dziadkowi, ciociom, przyjaciołom – w ozdobnych pudełeczkach lub celofanie są nietypowym prezentem świątecznym od serca :).

Nadziewane pierniczki bezglutenowe na zdjęciach – krok po kroku

KOMENTARZE (9)

Marysia 15/12/2018 03:21
Czym najlepiej zastąpić mąki ryżową i owsianą? Niestety mój organizm nie toleruje obu :(
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:30
Dokładnie - podpinam się pod poradę Moniki :)
Monika 15/12/2018 07:25
Kukurydziana. Proszę testować poza tym. Ja tak robiłam. Kupiłam wszystkie chyba możliwe mąki i sprawdzałam w różnych proporcjach. Bananowej chyba jeszcze tylko nie testowałam.Droga. Gryczana i amaruntusowa mam wrażenie sprawiały, że ciasto było gorzkie.
Monika 13/12/2018 02:51
Dziękuję. Otrzymałam również badania na maila od firmy Magros. Mam więc wreszcie gotową przyprawę do piernika.
Bezglutenowa Mama 13/12/2018 22:59
Powodzenia w wypiekach :)
Monika 12/12/2018 04:31
Czy na opakowaniu przyprawy do piernika z Pani przepisu jest oznaczenie o braku glutenu, czy tylko, że bez skrobi pszennej? W linku jest tylko informacja, że nie zawiera skrobi. Proszę uargumentować, jeśli zamieszcza Pani przykładową przyprawę jako bezglutenową.
Bezglutenowa Mama 12/12/2018 09:10
Na etykiecie przyprawy do piernika firmy Magros jest informacja, że produkt nie zawiera glutenu. Producent kilka razy w roku bada przyprawy.
Ola 07/12/2018 18:58
Da się zmniejszyć ilość oleju / zamienić czymś?
Bezglutenowa Mama 12/12/2018 09:09
Olu, jasne - możesz użyć 60 g margaryny.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się