Pierniczki bezglutenowe bez mleka, na miodzie, na naturalnych i prostych składnikach, a jednocześnie puszyste, mięciutkie, jak dawniej piekły nasze babcie – mam i ja. Powiem więcej – pierniczki bezglutenowe bez mleka, za to PEŁNE, pełne miodu (który można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy) i bajecznie szybkie w wykonaniu. Tym razem nie ja wymyśliłam przepis, ale chętnie go upowszechnię. Recepturę na pierniczki bezglutenowe bez mleka, na miodzie, zaczerpnęłam z fejsbuka piekarni Dr Żurek bez glutenu KLIK. Od razu uprzedzam: te pierniczki udadzą się tylko z mieszanki Przepysznej Dla Dzieci KLIK, nawet nie kombinujcie z inną. I nie jest to reklama, ale dobra rada 😁 Mieszanki naturalne Dr. Żurka są oparte na mąkach jednorodnych i błonnikach, nie zawierają zagęstników, więc wymagają zupełnie innych receptur, niż miksy. No, po tym wstępie podrzucam – dla zainteresowanych – cudowny moim zdaniem przepis na bezglutenowe pierniczki bez mleka na bezglutenowe pierniczki na miodzie, jak od babci. Upiekłam je już trzy razy i jestem zachwycona!

Składniki na pierniczki bezglutenowe bez mleka

  • 350 g mieszanki bezglutenowej 
    Przepyszna Dla Dzieci Dr Żurek bez glutenu KLIK
  •  270 g miodu
    można zastąpić syropem klonowym lub z agawy
  • 100 g cukru lub ksylitolu
    lub cukru kokosowego
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej bez glutenu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
    bez glutenu
  • do podsypywania stolnicy mąka 
    np. kukurydziana

Tutaj kupisz

Mieszankę Przepyszna Dla Dzieci

Przepis na miodowe pierniczki bez mleka, bez glutenu

  • Podgrzej miód z cukrem. Gotuj tylko tyle czasu, by cukier rozpuścił się i aby całość miała płynna konsystencję. Jeśli miód zagotuje się i będzie gorący, nie przejmuj się. Po prostu go ostudź do letniej temperatury.
  • Mąkę wymieszaj z sodą i przyprawą do piernika.
  • Do miodu dodaj żółtko i jajka, wymieszaj łyżką. 
  • Dodaj suche składniki i energicznie mieszaj łyżką.
  • Ma powstać gęsta masa, ale nie tak gęsta, jak na klasyczne pierniki bezglutenowe z innych przepisów.  Jeśli korci Cię, aby dosypać więcej mąki, nie rób tego 😁
  • Przełóż ciasto do miski, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki (może tam spędzić nawet kilka dni – do czasu, aż będziesz miała chwilę na lepienie i pieczenie).
  • Stolnicę i wałek obsyp mąką bezglutenową, dobrze sprawdza się mąka kukurydziana – nie żałuj jej, ale też nie przesadzaj 😁
  • Rozwałkuj porcję ciasta. Postępuj delikatnie. Choć ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje KLIK , bo się nie rwie, ma „zdolność” przyklejania się do wałka. Dlatego wałkuj stopniowo, po kawałku – z wyczuciem. Tu nie musisz używać siły, bo ciasto jest mięciutkie. 
  • Przygotuj cienkie ciasto – 2-3 mm lub grube – nawet 0,5 – 1 cm – jak wolisz. 
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół. Blache piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Foremkami lub szklanką wykrawaj pierniczki, układaj je w małych odstępach na blasze.
  • Wstaw do piekarnika, piecz około 10 minut. grube pierniczki piecz około 15 minut. 
  • Z blachy zdejmuj pierniczki dopiero, gdy ostygną. 
  • Przechowuj w metalowej puszce lub w słoiku.
  • Pierniczki bezglutenowe możesz udekorować lukrem, czekoladą, ozdobami. Ja osobiście lubię pierniczki bez dekoracji. 

Puszyste, lekkie, pyszne!

Przepis na bezglutenowe pierniczki bez mleka znalazłam przypadkiem na fejsbuku Dr. Żurka, gdy sprawdzałam, do kiedy w ich sklepie internetowym chlebbezglutenowy.eu/sklep są przyjmowane zamówienia na święta. Pierniczki bezglutenowe od razu wpadły mi w oko, bo na zdjęciu wyglądały tak puszyście i smakowicie. Miałam akurat w szafie mieszankę Przepyszną Dla Dzieci, wyszperałam też słoik miodu, jajka też się znalazły – no i tak mi ten przepis przypadł do gustu, że te bezglutenowe pierniczki upiekłam już trzy razy, bo dzieci ciągle wyjadały je do ostatniego okruszka…

Zobacz to na amatorskim filmiku nakręconym przez mojego 11-latka

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!