Blog

3

Milky Way pyszne ciasto bezglutenowe z Moich Tatr

19/02/2020

Milky Way pyszne ciasto bezglutenowe z Moich Tatr

19/02/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Batonik Milky Way zawiera słód jęczmienny i jest niedozwolony dla osób z celiakią, ale zdobyłam przepis na pyszne ciasto Milky Way bez glutenu. Polecam je z pełnym przekonaniem dla dzieci i dorosłych, na sobotę i niedzielę 😍, ale i na bezglutenowy Tłusty Czwartek (jeśli nie lubicie pączków). Na własne oczy widziałam, jak do ostatniego okruszka zjadali je uczestnicy zimowych wakacji bez glutenu w Moich Tatrach. Moje dzieci chodziły ciągle do kuchni po dokładki, a zazwyczaj nie przepadają za ciastem, więc coś jest na rzeczy. Bezglutenowe ciasto Milky Way łatwo upiec – to po prostu mocno kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym na bazie dobrego masła. Zachowuje świeżość przez kilka dni, przetrwa nawet kilka godzin w szkolnej śniadaniówce (byle nie latem). Wypróbujcie – bezglutenowy Milky Way w zdrowym, domowym wydaniu 😁

Składniki na ciasto bezglutenowe Milky Way

(blacha o wymiarach około 20 x 25 cm- do placka)

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 7 jaj
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 180 g  (szklanka) cukru
  • 150 g mix C do słodkich wypieków
    lub dowolna mieszanka 3-4 mąk jednorodnych
  • 50 g kakao bez glutenu
  • 1 łyżka proszku dopieczenia bezglutenowego

SKŁADNIKI NA KREM

  • 500 ml mleka
  • 180 g  cukru
  • 2 budynie bezglutenowe
    + dodatkowe 100 ml zimnego mleka do rozpuszczenia
  • 300 g masła miękkiego
  • opcjonalnie do dekoracji: czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej lub cukier puder

Przygotowanie ciasta bezglutenowego Milky Way

  • najpierw przygotuj krem: rozpuść budyń w 100 ml mleka, zagotuj mleko z cukrem; do gotującego się mleka, stale mieszając, wlewaj powoli rozpuszczony budyń; gotuj chwile na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje; przykryj go pokrywką i odstaw garnek do ostygnięcia.
  • wymieszaj i przesiej przez sitko suche składniki: mąkę, kakao i proszek do pieczenia 
  • blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 170 stopni C
  • ubij białka z solą na sztywną pianę, powoli dodawaj cukier
  • zmniejsz obroty miksera do minimum i stopniowo dodawaj żółtka
  • nadal miksuj masę na wolnych obrotach i dodawaj po łyżce suche składniki
  • ma powstać puszysta masa, nieco bardziej gęsta niż na biszkopt
  • przelej masę do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut – do suchego patyczka
  • rada: jeśli z różnych względów ciasto bezglutenowe nie wyrośnie, po ostudzeniu pokrój je w kostkę i wysusz w piekarniku jak bułkę tartą – użyjesz jej potem do spodu do sernika, do kruchego ciasta lub do upieczenia biszkoptu bez mąki  KLIK

Przełożenie ciasta kremem budyniowym

  • przygotuj krem: na wolnych obrotach miksuj budyń (ostudzony do temperatury pokojowej) i porcjami dodawaj masło; wyrób na jednolitą masę
  • bezglutenowy biszkopt kakaowy przekrój na dwa blaty (dolny ma być nieco grubszy)
  • na dolny blat nałóż krem i nakryj go drugim blatem
  • lekko dociśnij blaty i wyrównaj krem na brzegach
  • owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki, by zastygł krem
  • ciasto bezglutenowe Milky Way zachowa świeżość nawet 3-4 dni, ale przechowuj je szczelnie owinięte folią
  • smacznego 

KOMENTARZE (3)

Justyna 31/03/2020 22:52
Ja robiłam jakiś czas temu to ciasto. Żadne inne ciasto mi nie wychodziło za wyjątkiem szarlotki. To wyrosło mi pięknie :) Nasączyłam je ponczem i na tą pierwszą warstwę przed kremem położyłam dżem z owoców leśnych. Palce lizać. Polecam każdemu :) Na te święta też zrobię :)
Bezglutenowa Mama 25/02/2020 08:39
I jak Monika, udało Ci się stworzyć to ciasto?
Monika 20/02/2020 10:39
Musze spróbować, bo naprawdę na niewiele mogę sobie pozwolić w Tłusty czwartek.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się