Ponieważ restauracja KFC napisała Bezglutenowej Mamie, że nie gwarantuje bezglutenowości w swoich daniach, postanowiłam doprecyzować informacje w McDonald’s.

No, kochani, informacja jest fantastyczna: sieć dba, by dania naturalnie bezglutenowe nie zostały skażone glutenem na etapie produkcji i serwowania klientom. Brawo! ZOBACZCIE TEŻ FILMIK O BEZGLUTENOWYCH HAMBURGERACH W CZECHACH.

 

 

Niegdyś osobiście sprawdziłam w restauracji McDonald’s, jak są przygotowywane i serwowane dania. Napisałam więc na blogu, że śmiało możemy jadać tam frytki, lody w kubeczku, sałatki i wszelkie inne dania, które w tabeli alergenów McDonalds są wolne od glutenu.

Ale ponieważ niedawno KFC z kolei podało mi, że w restauracjach nie zapewnia czystości od glutenu, zaniepokoiłam się, I napisałam e-maila do McDonald’s. Odpowiedź nadeszła szybko i jest bardzo optymistyczna (oczywiście nie zachęcam do codziennego korzystania z fastfoodów – my jadamy w McDonalds wyłącznie na dalszych, np. zagranicznych wyjazdach, gdy nie mam co podać Zosi na obiad).

Pragnę potwierdzić, że dbamy o to, by produkty wskazane w tabeli alergenów jako wolne od glutenu nie zostały nim skażone – napisał  Dominik Szulowski, Public Relations Senior Manager w McDonald’s Polska. –Tabelę tę można znaleźć choćby na odwrocie każdej z papierowych serwet na tace. Dla przykładu sałatki są przygotowywane na osobnym stole, frytki smażymy w osobnej komorze, a lody są przygotowywane w maszynie, w której nie używa się żadnego produktu z glutenem. Mamy i ścisłe egzekwujemy również procedury mycia i dezynfekcji rąk przez każdego pracownika kuchni, nawet kilka razy na godzinę.

 

Skoro McDonald’s stara się być tak przyjazny celiakom, może  uda się wprowadzić w Polsce bezglutenowe buły i kotlety? Chcielibyście, by u nas było podobnie jak w Hiszpanii czy we Włoszech?

Przeczytajcie również:

JADŁAM BEZGLUTENOWEGO HAMBURGERA W MCDONALD’S

 ZOBACZ FILMIK: BEZGLUTENOWE HAMBURGERY W MCDONALD’S

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:08+00:0026 czerwca 2015|

    48 komentarzy

    1. Beata Rasponi 27 czerwca 2015 w 08:11 - Odpowiedz

      We Włoszech w niektórych regionach McDonald’s podaje menu bezglutenowe zaakceptowane przez dany oddział regionalny włoskiego Stowarzyszenie Celiakii AIC (np. w Emilia Romagna – nie). McDonald’s nigdzie we Włoszech nie zapewnia bezpieczeństwa dla celiaka wszystkich dań ani nawet ich większości.
      W Padwie Ewa i Giordano otrzymali bułkę w rozmiarze dziecięcym (Giordano wobec tego zjadł takie dwie) i pokrojone jabłko. Nie dostali frytek, ponieważ McDonald’s nie gwarantuje, że są bezpieczne dla osoby z celiakią.
      B.

      • admin 28 czerwca 2015 w 22:08 - Odpowiedz

        No proszę…. A u nas gwarantują te frytki….. Niby jedna korporacja, a takie zmienne stanowisko…

    2. Joanna 3 listopada 2015 w 10:08 - Odpowiedz

      No to mnie uspokoiłaś !!!!:) u mnie wyjazd do MCDonalds też od święta burgery itp. nigdy mi nie smakowały ale sałatki maja super tylko nie wiem czy mogę dobrac do niej grillowanego kurczaka czy lepiej nie ryzykować!?

      • admin 4 listopada 2015 w 21:58 - Odpowiedz

        Z kurczakiem bym nie ryzykowała…

    3. Marzenka 28 listopada 2015 w 09:44 - Odpowiedz

      Tylko powiedzcie mi po co jeść w McDonaldzie?! Tam jest wszystko zlewane chemią! Nawet sałatki są skażone. Lody też nie są bezpieczne. O mięsie nawet nie wspomnę, bo to już zupełny koszmar

      • Bezglutenowa Mama 29 listopada 2015 w 09:39 - Odpowiedz

        Zgadzam się, że najlepiej w ogóle tam nie jeść. Ale jak jest się z dzieckiem w podróży choćby za granicą, to takie miejsce z frytkami i ciepłą herbatą są przydatne.

      • gosiasit 4 stycznia 2016 w 14:24 - Odpowiedz

        Chyba trochę przesadzasz,to chyba najlepiej z domu nie wychodzić,bo powietrze też jest skażone różnymi chemikaliami.
        Nie popadajmy w paranoję.

      • Chambi z bambi 23 czerwca 2018 w 22:57 - Odpowiedz

        Bo nam smakuje? Masz problem to nie jedz.