W menu bezglutenowych warsztatów kulinarnych z firmą Schaer w Katowicach dominowały makarony. Korzystaliśmy z sezonowych warzyw i owoców, pamiętaliśmy też o drożdżówkach i ciasteczkach dla najmłodszych. Im najbardziej smakowało klasyczne spaghetti oraz… makaron z wędzonym łososiem. Był jeden warunek: przed jedzeniem  nie mogły wiedzieć, co mają na talerzu :)… W dobrych humorach i jeszcze lepszych apetytach minęło nam całe przedpołudnie. 

 

DSC04301Warsztaty firmy Schaer w Katowicach odbyły się w sobotę, 13 czerwca, w Zespole Szkół Gastronomicznych w Szopienicach. Choć nie dotarły wszystkie osoby, które wpisały się na listę, udało nam się przygotować wszystkie zaplanowane dania. Tym bardziej, że do gotowania i pieczenia zabrali się zarówno dorośli, jak i bezglutenowe dzieci. One z zapałem przygotowały drożdżówki z truskawkami, ale i klasyczne spaghetti pomidorowe. Żebyście widzieli, jak siekali cebulę i mieszali mięso na patelni!

 

 

DSC04306W menu naszych bezglutenowych warsztatów były m. in. słodkie ciasteczka bezglutenowe cantucci, bezglutenowe tiramisu, bezglutenowe lasagne, makarony penne i fusilli w wyśmienitych sosach warzywnych i mięsnych.  Ponieważ w kuchni trzeba być gotowym na niespodzianki, nasz rosół zamienił się w wyśmienitą pomidorową z makaronem Annelini w kształcie kółeczek. Upiekliśmy kilka chlebów, były też bułeczki śniadaniowe z ziarnami. Hitem okazało się bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Pięknie wyrośnięte, mięciutkie i pachnące. Wszystkie przepisy z warsztatów z Schaer i Bezglutenową Mamą w Katowicach  będą dostępne na blogu, w zakładce „Przepisy”.

 

DSC04254Pracowaliśmy pełną parą w dwóch salach technologicznych, przy piekarnikach, kuchenkach i mikserach. Ponieważ w pracowniach na co dzień uczniowie korzystają z glutenowych składników, na warsztaty wzięliśmy ze sklepu osobne narzędzia, m. in. drewniane łyżki, wałki i cedzaki do makaronów.

Dzięki temu zachowaliśmy bezglutenową czystość, tak ważną w celiakii i alergii na gluten.

 

 

 

DSC04287Pięć godzin minęło bardzo szybko. Zwieńczeniem naszych wysiłków była bezglutenowa uczta. Na stole z obrusem znalazły się wszystkie potrawy i ciasta. Z półmisków w mig znikało klasyczne spaghetti, lasagne, tiramisu, a także makaron z wędzonym łososiem oraz brokułami, w białym sosie. Kilkoro dzieci zachwalało głośno tę potrawę, a my, dorośli, porozumiewawczym mrugnięciem ustaliliśmy, że nie zdradzimy składu potrawy…

 

 

DSC04279Tradycyjnie warsztaty z firmą Schaer, włoskim potentatem na rynku wyrobów bezglutenowych w Europie i na świecie, były połączone z edukacją. Uczestnicy mieli dostęp do broszur, ulotek i książeczek o celiakii, wydanych przez firmę Schaer.

Z wykładem o bezglutenowych produktach wystąpił Jacek Boraś, polski przedstawiciel firmy Schaer.

 

 

DSC04273Wszystkie produkty, które opuszczają zakład produkcyjny, są gruntownie przebadane. Monitorujemy je od momentu uprawy surowca na polu, poprzez dostawę zbóż, aż do wyjścia z magazynu – podkreślał Jacek Boraś.

Zdradził jednocześnie, że niebawem na polskim rynku pojawi się nowy produkt firmy Schaer – owsiane herbatniki bezglutenowe.

 

 

male28Niezwykle pomocni w przygotowaniu warsztatów okazali się samorządowcy i pracownicy Urzędu Miejskiego w Katowicach, a także dyrekcja i pracownicy Zespołu Szkół Gastronomicznych w Katowicach. Serdecznie dziękujemy za wsparcie i wszelką udzieloną pomoc. Gdyby nie Wy, nasze bezglutenowe spotkanie na Górnym Śląsku nie byłoby możliwe…

 

 

male3Dziękujemy także wszystkich uczestnikom warsztatów, którzy brali udział w przygotowaniach i wytrwali aż do końca zajęć. Postaraliśmy się wynagrodzić ich pracę upominkami.

Mamy ogromną nadzieję, że na Górnym Śląsku spotkamy się jeszcze nie raz na bezglutenowych warsztatach kulinarnych.  I trzymamy kciuki, że podobnie jak tym razem, w kuchennych pracach wezmą udział dzieci (na zdjęciu Malika).

 

 

Część zdjęć w galerii pochodzi od Justyny z Jaworzna. Dziękuję ślicznie 🙂

 

 

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:09+00:0018 czerwca 2015|

    3 komentarze

    1. Joanna 26 października 2015 w 12:57 - Odpowiedz

      Mam nadzieję że będzie informacja na temat spotkania na Górnym Ślasku dojadę na pewno!!!!!

      • Bezglutenowa Mama 27 października 2015 w 21:41 - Odpowiedz

        Tak, na pewno 🙂 – zatem do zobaczenia 🙂

    2. Joanna 29 października 2015 w 09:13 - Odpowiedz

      Będzie mi niezmiernie miło:)

    Zostaw komentarz