Mam przed sobą książkę niezwykłą. Adresowaną do dzieci, ale pomocną także ich rodzicom. Pełną zdrowych przepisów, wierszyków, porad i ciekawostek. Katarzyna Jankowska już po raz trzeci zaskakuje czytelników. Na każdej stronie swojej nowej książki udowadnia, że talerz alergika to miejsce odkryć, kolorów i smaków. Polecam całym sercem, nie tylko na świąteczny lub urodzinowy prezent.

Dla całej rodziny

Katarzyna Jankowska, znana także jako MAG (Mama Alergika Gotuje), jest bliska rodzicom alergików w całej Polsce. Prowadzi blog oraz warsztaty kulinarne, wydała również dwa cenne poradniki (Mama alergika gotuje tradycyjnie i Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje). Tym razem zaprasza dzieci do kulinarnej przygody z najnowszą książką Mama alergika gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

Tutaj naprawdę wszystko odbywa się w barwnej i dziecięco prostej formie. MAG, przygotowując słodki deser lub potrawę pod egzotyczną nazwą, wprowadza warzywa i kasze, przemyca wiedzę o zdrowych produktach i uczy prostego gotowania z łatwo dostępnych, ale i nieco egzotycznych składników. Na stronach książki można rysować, przyklejać naklejki, rozwiązywać zagadki i czytać rymowanki. Po prostu świetnie się bawić ‒ samemu, z bratem, babcią czy tatą. Autorka odkrywa przed małymi i dużymi czytelnikami kuchenne tajemnice i zachęca do nieco innego sposobu odżywiania. Bo tak naprawdę to nie jest książka tylko dla rodzin alergików – to poradnik, który może podnieść jakość żywienia każdej rodziny. Moim zdaniem jest pozycją niezbędną w domowej biblioteczce.

Dziecko samo w kuchni

Bezglutenowe dzieci warto zachęcać do gotowania. Jeśli polubią spędzanie czasu w kuchni, lepiej poradzą sobie z dietą bezglutenową w dorosłym życiu. Kasia Jankowska w swojej książce krok po kroku wprowadza młodsze i starsze dzieci w tajniki gotowania. Zachęca do eksperymentów, do rodzinnych zabaw w kuchni, do poznawania nowych produktów i smaków. Lekturę warto zacząć od wskazówek dotyczących bezpieczeństwa: mali czytelnicy dowiedzą się z krótkiego poradnika, jak poruszać się w kuchni pełnej urządzeń i naczyń. Niezbędnik magika w obrazkowej formie przedstawia najpotrzebniejsze naczynia kuchenne i opisuje ich zastosowanie. Wyjaśnia, czym się różni drewniana łyżka od drewnianej łopatki, młynek od blendera czy obieraczka od siekacza. I wreszcie docieramy do 60 przepisów: bez glutenu, jaj i mleka, bez różnych innych alergenów i niezdrowych składników. Z wieloma recepturami dzieci poradzą sobie same, przy innych potrzebna jest pomoc dorosłego. A to już brzmi jak zaproszenie do wspólnego spędzania czasu.

Mamy przed sobą książkę dla dzieci, więc nie zabrakło w niej również głównych bohaterów: są Mila, Bianka, Tymek, Konrad i dwunastoletnia MAG. Autorka przedstawia ich na początku książki, tuż przed rozdziałami zawierającymi przepisy. Wszyscy bohaterowie mają jakieś nietolerancje pokarmowe, ale to nie przeszkadza im w byciu szczęśliwymi dziećmi. Poznajemy ich historie, dowiadujemy się, jakie mają marzenia i czym się interesują. Bohaterów tych widzimy na obrazkach ilustrujących przepisy.  Widzimy ich, gdy z uśmiechem wiosłują w misce kaszy gryczanej lub dzielnie podróżują na faszerowanych cukiniach.

Lubię, bo…

Podobnie jak dwie poprzednie książki MAG, ta również jest świetnie wydana. Została wydrukowana na dobrym papierze, jest kolorowa, z ładnymi zdjęciami potraw. Treść jest podzielona na łatwe do znalezienia rozdziały, a na każdej stronie znajdują się kolorowe ramki i rysunki, ułatwiające zapamiętanie informacji. Przepisy zawierają również zalecenia dietetyka (np. w jakim wieku dziecka wprowadzać dany składnik), porady (jak obrać pomidory ze skórki) i ciekawostki (jak wysoka jest palma daktylowa, kto przywiózł ziemniaki do Europy). Przy każdym przepisie znajdziemy również praktyczne wskazówki: jakich użyć naczyń, dla ilu osób jest danie, ile każda porcja zawiera kalorii i jakie ma wartości odżywcze. Przy każdym przepisie jest również miejsce na ocenę: dziecko może zaopiniować, jak mu smakowało danie i przykleić stosowną liczbę gwiazdek. Cenię w książce również to, że Katarzyna Jankowska zachęca nas do kupowania sezonowych warzyw i owoców. Namawia do próbowania nowych składników (konopie, karob, agar, jarmuż, amarantus, fasola adzuki, nasiona chia), ale przepisy opiera na tych łatwo dostępnych i tanich.

Skarb dla rodziców

Każdy, kto chce świadomie tworzyć zdrowy jadłospis i wspierać odporność rodziny, w nowej książce MAG znajdzie sporą dawkę cennych informacji. Rozdział „Wademekum dla rodzica” opowiada m. in. o alergenach atakujących nas wiosną i latem, o reakcjach krzyżowych pyłków z niektórymi produktami spożywczymi, o sposobach radzenia sobie w trudnym czasie pylenia traw czy brzozy. Bezcenne są rady MAG, która poszczególne rozwiązania przetestowała ze specjalistami i swoją rodziną, a także z tysiącami mam alergików. Takich porad w pigułce, napisanych ciekawym językiem, nie znajdziecie nigdzie indziej.

W podrozdziale Od dietetyka autorka wyjaśnia, dlaczego warto dbać o racjonalne odżywianie dzieci i całej rodziny. Cytuje zalecenia WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), mówi o tym, co szkodzi nam wszystkim (cukier, nasycone kwasy tłuszczowe), zachęca do aktywności fizycznej (sama MAG m.in. biega w maratonach). Podpowiada również, jakie składniki pokarmowe wspomagają wzrok, mózg, kości i mięśnie oraz odporność. W Wademekum dla rodzica przeczytamy o właściwym przechowywaniu warzyw i owoców, o czytaniu etykiet i wyłapywaniu alergenów lub chemicznych dodatków. Dowiemy się, które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone chemią i jak z nich usunąć pestycydy. Jest również coś o Tadku niejadku – to 30 krótkich, bardzo praktycznych wskazówek, które pomogą zachęcić dzieci do jedzenia i próbowania nowych dań.

Zaproszenie do podróży

Od kilku lat książki MAG towarzyszą mi w bezglutenowej kuchni. Czerpię z nich pełnymi garściami, a niektóre przepisy zamieszczam na swoim blogu, zachęcając Was do sięgania do źródła. Z najnowszej książki wypróbowałam m. in. ciasteczka mocy (przysmak moich dzieci), wiosenne kruche ciasteczka, czijankę, smoczy przysmak i arbuzowe orzeźwienie. Wszystkie potrawy zachwyciły domowników. Do MAG kieruję wszystkich rodziców, którzy borykają się z różnymi nietolerancjami pokarmowymi swoich dzieci. Zwykłam mówić, że znam się tylko na diecie bezglutenowej, a ekspertem od innych diet jest MAG. Tym razem Kasia na 160 stronach nowej książki zaprasza nas w niezwykłą podróż. Nie czekajcie…

Moja recenzja książki Mama Alergika Gotuje z dziećmi” ukazała się w magazynie Bez Glutenu, nr 8.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:03:01+00:00 21 marca 2017|

    Zostaw komentarz