Blog

Mądre ciasteczka bezglutenowe z czekoladą, ale bez cukru

23/05/2021

Mądre ciasteczka bezglutenowe z czekoladą, ale bez cukru

23/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Specjalnie na egzamin ósmoklasisty wymyśliłam mądre ciasteczka bezglutenowe z czekoladą, ale bez cukru. Moja nastolatka z celiakią idzie we wtorek na egzamin, a oprócz diety bezglutenowej nie je również cukru z buraków cukrowych, no a czekoladę lubi …. Przed egzaminem przydadzą się jej i endorfiny, i glukoza, i tłuszcz, i magnez, a białko też nie zaszkodzi. Dlatego nazwa nowego przepisu to mądre ciasteczka bezglutenowe z czekoladą, ale bez cukru 😋  – bo mają wspierać mózg, dać kopa energetycznego, a jednocześnie być takie fit i naturalne. Jeśli lubicie przepisy bezglutenowe bez miksów, ten jest dla Was: z samych jednorodnych i naturalnych składników. Na dodatek mądre ciasteczka bezglutenowe z czekoladą, ale bez cukru bardzo łatwo upiec, zatem do dzieła. A gdzie zdobyć czekoladę bez cukru? Ja użyłam czekoladę bezglutenową Red, raz mleczną, raz deserową, którą kupiłam na półce z batonami w Kauflandzie, ale jest też w Internecie KLIK.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską + prezent: ebook na thermomix i lidlomix

Składniki na 20 mądrych ciastek bezglutenowych z czekoladą, ale bez cukru

  • 300 g masła orzechowego, migdałowego itp.
    dowolnego, ale bez glutenu
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g cukru kokosowego
    bez glutenu
  • 2 jajka
  • 300 g bezglutenowych mąk
    najlepiej zmieszać 5-6 różnych – zobacz na zdjęciu kliknij i powiększ
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia
  • ewentualnie 1 łyżka cukru z wanilią
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej bez cukru
    np. czekolada Red Chocolette tylko 100 kcal KLIK

Wykonanie mądrych ciasteczek bezglutenowych z czekoladą, ale bez cukru

  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół
  • 2 blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia
  • mąki wymieszaj z solą, proszkiem i sodą, jeśli chcesz dodaj cukier waniliowy
  • czekoladę zetrzyj na tarce (duże oczka)
  • masło i masło orzechowe utrzyj mikserem (2-3 minuty), dodaj cukier i jajka i i ucieraj jeszcze około minutę
  • wsyp suche składniki oraz czekoladę i wymieszaj ciasto łyżką (część wiórków czekoladowych możesz zostawić do posypania ciasteczek przed wstawieniem do piekarnika)
  • dłońmi nabieraj porcje ciasta wielkości piłeczki ping-pongowej, formuj kulki, układaj w odstępach na blaszce i spłaszczaj 
  • blachę wstaw do piekarnika na około 10 – 13 minut, w tym czasie uformuj mądre ciasteczka bezglutenowe z czekoladą, ale bez cukru na drugiej blaszce
  • upieczone ciastka wyjmij z piekarnika, ale z blaszki zdejmuj dopiero, gdy ostygną
  • przechowuj w metalowej puszce

Mądre odżywianie dzieci i dorosłych z celiakią

Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną, wymaga racjonalnego i zdrowego odżywiania. Bo jedynym lekiem w celiakii jest dieta bezglutenowa. Skoro jedzenie ma leczyć, nie powinno być przetworzone, lecz świeże i domowe. Mowa o tym m. in. w książce „Eat real food” Carlosa Riosa, polecam lekturę.

W jadłospisie bezglutenowym powinny dominować naturalne produkty: warzywa, jaja, ryby, mięso, oliwa z oliwek i olej lniany, fermentowany nabiał  (kefir, jogurt, maślanka), twaróg, ryż brązowy, kasza gryczana, sorgo, kasza jaglana, amarantus, migdały, orzechy. Słodycze są oczywiście dozwolone, ale najlepiej, aby były to domowe, wykonane z prostych składników: z jajek, masła, cukru lub zamiennika, czekolady, mąk jednorodnych. Tak jak moje mądre ciasteczka bezglutenowe z czekoladą, ale bez cukru.

No i te kalorie… Lepiej je liczyć, zwłaszcza w dojrzałym wieku, gdy tak łatwo nabrać kilogramów. W mojej ocenie nie trzeba ograniczać ilości warzyw, ryb, mięsa, nabiału itp. – te produkty nas nie tuczą. Ale węglowodany, w tym cukier i słodycze, tuczą na bank. I tu lepiej wybierać produkty mniej kaloryczne. Jednym z przykładów jest czekolada bez cukru RED, zobaczcie sobie na ich fejsbuku KLIK Red Chocolette.

Mam celiakię od 1979 r. W tamtych latach mogłam pomarzyć o słodyczach bezglutenowych, ale moja Mama piekła dla mnie pyszny biszkopt KLIK przepis. Do dziś pamiętam jego smak i tę cudowną, pomarszczoną, złotą skórkę …. jakie domowe słodycze bezglutenowe zapamiętają Wasze dzieci?

(*) Wpis powstał we współpracy z marką Red Chocolate, którą można kupić w Polsce w wybranych marketach sieci: Kaufland, Żabka, E.Leclerc, Intermarche, Strefa Mocy, a także w sklepach internetowych: Guiltfree.pl, Idelikatesy24.pl, Strefamocy.pl, Sugarlesslife.pl, Testosterone.pl.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się