Bezglutenowe pączki bez mleka, bez pszenicy, bez cukru i bez smażenia, a na dodatek lekkie i puszyste – to żadne wyzwanie, tylko wbrew pozorom chwila roboty.  Pewnie w wielu domach jest spory zapach uniwersalnej mieszanki bezglutenowej Grano, która wciąż jest dostępna w sieci DINO. Do tego jogurt kokosowy, żółtka, drożdże i wegańska margaryna lub masło klarowane i po niespełna godzinie na stole czekają lekkie paczki bezglutenowe bez mleka, bez smażenia, a zatem bez bałaganu i specyficznego zapachu, no i bez dodatkowych kalorii. Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by te pączki usmażyć w głębokim oleju, zamiast je piec. Zapraszam na sprawdzony przepis. Przyda się na tłusty czwartek bez glutenu?

Składniki na 10 bezglutenowych pączków bez mleka i cukru

  • około 350 – 380 g bezglutenowej
    mieszanki uniwersalnej Grano KLIK
  • szczypta soli
  • 35 g świeżych drożdży
    + 3 łyżki wody do rozpuszczenia
  • 150 g jogurtu kokosowego
  • 35 g margaryny wegańskiej lub masła klarowanego
  • 4 żółtka
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • około 50 – 10 g ksylitolu
    może być też cukier
  • 100 g marmolady
    lub powideł
  • do dekoracji: ksylitol zmielony w młynku do kawy
    lub cukier puder lub czekolada (z cukrem lub maltitolem)
  • do dekoracji: kolorowa posypka lub płatki migdałowe
    bez glutenu

Wykonanie pączków bezglutenowych bez mleka i cukru

  • masło klarowane lub margarynę roztop i ostudź
  • 350 g bezglutenowej mieszanki uniwersalnej Grano wymieszaj z solą, ksylitolem lub cukrem i skórką cytrynową
  • drożdże rozpuść w 3 łyżkach letniej wody i dodaj do suchych składników
  • wlej jogurt kokosowy i dodaj żółtka
  • wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, pod koniec wlej tłuszcz
  • oprósz ciasto mąką, przykryj miskę mokrą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut, by podwoiło objętość; ma stać się puszyste i porowate 
  • zagnieć je ponownie
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj ją olejem
  • piekarnik nastaw na 220 stopni C, opcja góra- dół
  • dłońmi nasmarowanymi olejem uformuj kulę wielkości mandarynki i ułóż ją na blaszce
  • jeśli chcesz smażyć pączki, dodaj do ciasta 3 łyżki spirytusu; kula ułożona na blaszce powinna tylko nieznacznie zmienić kształt; jeśli zbytnio się rozpłaszcza, włóż ją do miski, dodaj 1-3 łyżki mąki, zamieszaj łyżką i ponownie formuj kulki
  • jeśli chcesz piec pączki bezglutenowe, nie zaszkodzi im lekkie spłaszczenie – nie musisz zagęszczać ciasta

Nadziewanie pączków bezglutenowych marmoladą i pieczenie

  • w uformowanej kuli zrób kciukiem wgłębienie (natłuszczaj dłonie, by nie przyklejało się do nich ciasto), nałóż marmoladę i zalep pączka
  • ułóż go na blaszce złączeniem do dołu
  • jeśli nie wszyscy domo