Kto już gotował bezglutenowe kluski kładzione z zaparzanego ciasta z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej? A kto słyszał o bezglutenowych kluskach kładzionych z wątróbką i pietruszką? Choć to potrawa mączna, jest bardzo pożywna, bo zawiera sporo jajek no i podroby, pełne witamin i białka.  Nie ma co ukrywać: czas się przestawić na tanie gotowanie bezglutenowe i sięgnąć po przepisy naszych babć i cioć.

Przez koronawirusa wielu z nas traci pracę lub możliwość zarabiania. Kryzys gospodarczy dopiero przed nami, więc warto już teraz potrenować bezglutenowe tanie gotowanie. Kładzione kluski bezglutenowe z zaparzanego ciasta, z dodatkiem wątróbki i zielonej pietruszki to przepis mojej cioci Haliny z Wielkopolski. Poznała trudny powojennego życia i miała swoje sposoby na tanie gotowanie. Bezglutenowe to ono nie było, ale przerobieniem przepisu zajęłam się z przyjemnością. Bezglutenowe kluski kładzione zrobiłam z najłatwiej dostępnych i tanich mąk: kukurydzianej i ziemniaczanej. Od razu dodam, że wątróbka nie jest składnikiem koniecznym, ale jeśli uda Wam się ją przemycić, na pewno lepiej nasycicie domowników.

Składniki na bezglutenowe kluski kładzione z zaparzonego ciasta (4 porcje)

  • 4 jaja
    małe lub średnie
  • 1 szklanka wody
  • 50 g masła
  • 65 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 65 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • opcjonalnie – 100 g wątróbki 
    drobno posiekanej
  • przyprawy bezglutenowe: sól, pieprz
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • opcjonalnie: tymianek, kurkuma, majeranek
    bez glutenu

Jak przygotować bezglutenowe kluski kładzione?

  • umyj, oczyść i pokrój drobno wątróbkę
  • możesz ją na 1-2 godziny zamarynować w oliwie i przyprawach, ale nie dodawaj soli
  • posiekaj drobno natkę pietruszki (można ją pominąć)
  • w dużym garnku zagotuj około 4 litry wody z łyżeczką soli i oleju
  • posiekaj cebulę i pokrój drobno wędlinę, ;podsmaż je na oliwie lub maśle
  • w mniejszym garnku zagotuj w garnku wodę (pojemność 1 szklanki – jak w przepisie) z masłem
  • wsyp zmieszane mąki z solą
  • trzymając garnek na małym ogniu, mieszaj energicznie ciasto drewnianą łyżką, aż do powstania jednolitej masy, bez grudek
  • zestaw garnek z ognia i dalej ucieraj ciasto, by pozbyć się ewentualnych grudek
  • dodawaj po jednym jajku i ucieraj ciasto mikserem – haki
  • na końcu dodaj wątróbkę i pietruszkę, wyrób ciasto
  • do wrzącej wody nakładaj bezglutenowe kluski kładzione: jedną łyżką nabieraj ciasto z miski, a przy pomocy drugiej zsuwaj je do wrzątku
  • gotuj na małym ogniu przez około 5 minut
  • bezglutenowe kluski parzone wyjmuj cedzakową łyżką, odsącz i nakładaj gorące na talerze, polewaj okrasą i posyp zieloną pietruszką
  • smacznego

Lekkie, puszyste kluski parzone bez glutenu – na obiad lub kolację

Bezglutenowe kluski kładzione dla 4 osób kosztują zaledwie 5-6 zł. W tej cenie mamy tani obiad bezglutenowy dla całej rodziny. Parzone kluski bezglutenowe są lekkie i puszyste dzięki dużej zawartości jajek. Jednocześnie są pożywne i sycące. Można je ugotować z wątróbką i pietruszką, ale również bez tych dodatków. Smaku doda im okrasa, którą można przygotować z resztek wędlin. Bo bezglutenowa kuchnia kryzysowa ma być tania, zgodna z zasadą zero-waste, ma wykorzystywać wszystko, co znajdziemy w lodówce. 

Choć jest to przepis na obiad dla dzieci i dorosłych z celiakią, parzone kluski bezglutenowe zasmakują całej rodzinie. To, że przygotujemy je z mąk kukurydzianej i ziemniaczanej, zamiast z maki pszennej, w niczym nie zmieni ich smaku. Śmiało serwujcie te kluski całej rodzinie. 

Zerkajcie też na przepisy w dziale BEZGLUTENOWA KUCHNIA KRYZYSOWA KLIK, gdzie znajdziecie inne receptury na tanie gotowanie bez glutenu. Bo w czasie epidemii koronawirusa dieta bezglutenowa nie może nas wykańczać finansowo. Trzeba sięgać po rozwiązania z dawnych lat, gdy nasi dziadkowie i rodzice żyli\z biedą za pan brat….

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!