Blog

Lekki tort bezglutenowy Owocowa Uczta na Dzień Mamy

21/05/2021

Lekki tort bezglutenowy Owocowa Uczta na Dzień Mamy

21/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Może nie uwierzycie, ale lekki tort bezglutenowy „Owocowa Uczta” na Dzień Mamy to naprawdę prosty i doskonały prezent na tak wyjątkowe święto. Bo upiec biszkopt i przełożyć go bitą śmietaną z owocami to każde dziecko potrafi. A że tort bezglutenowy smakuje tak samo jak glutenowy, to skorzysta cała rodzina, również glutenożercy. Naprawdę nic więcej nie trzeba, by świętować Dzień Mamy: odrobina słodyczy i kochające dzieci przy wspólnym stole. Jeszcze jedno: od dzisiaj koniec z mówieniem, że tort bezglutenowy to bomba kaloryczna. Bo jeśli zamiast cukru będzie ksylitol lub cukier kokosowy, to już jest git, prawda?

Pomysł na lekki tort bezglutenowy „Owocowa Uczta” pochodzi z fejsbuka piekarni Dr Żurek bez glutenu, która poleca do tego wypieku swoją naturalną mieszankę na ciasto biszkoptowe.  Przepis jest tak prosty, że mój 11-letni Antek zrobił wszystko sam, od A do Z. Dzięki temu ja mam w tym roku dwa torty bezglutenowe na swoje święto: próbny i ten prawdziwy, który mam nadzieję dostać w środę, 26 maja. To co: jak ktoś nie ma fejsa, to przyda się tutaj przepis na lekki tort bezglutenowy „Owocowa Uczta”? Zerknijcie do wpisu poniżej 😍

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską + prezent: ebook na thermomix i lidlomix

Składniki na lekki tort bezglutenowy – biszkopt

tortownica około 27 cm średnicy

Składniki na lekki tort bezglutenowy – dekoracja

  • 1 litr śmietanki kremówki 30 – 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru albo ksylitolu lub cukru kokosowego zmielonego w młynku do kawy
  • opcjonalnie 200 g konfitury malinowej lub jagodowej
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody 
    (pomiń, jeśli nie użyjesz konfitury)
  • około 100 ml mocnej kawy lub herbaty
  • owoce do dekoracji np. maliny, truskawki, jagody, borówki lub brzoskwinie z puszki
  • płatki migdałowe bez glutenu

Zobacz na krótkim filmiku, jak wygląda dobrze ubita piana na biszkopt bezglutenowy

Wykonanie bezglutenowego spodu biszkoptowego

👉   Spód tortownicy wyłóż papierem dopieczenia, boki posmaruj masłem lub innym tłuszczem.

👉  Piekarnik nastaw na 180 stopni C, grzałka góra – dół.
 
👉  Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, pod koniec wsypuj porcjami cukier, ksylitol lub cukier kokosowy; odstaw mikser.
 
👉   Dodawaj żółtka i mieszaj delikatnie ŁYŻKĄ.
 
 👉  Porcjami dodawaj mąkę i mieszaj delikatnie łyżką.
 
👉  Puszyste ciasto przelej do tortownicy, wstaw do piekarnika na około 30 minut, piecz do suchego patyczka.
 
👉  Wyjmij tortownicę i zrzuć ją z wysokości około 30 cm na podłogę.
 

 👉  Po 10 minutach rozepnij boki tortownicy, bezglutenowy biszkopt z papierem przełóż na metalową kratkę, by ostygł.

 

Przekładanie tortu bezglutenowego i dekoracja

🍓 Biszkopt bezglutenowy przekrój na dwa blaty, nasącz je kawą lub herbatą.
 
🍓 Na suchej patelni upraż płatki migdałowe na złoty kolor.
 
🍓 Żelatynę wymieszaj w szklance z wodą. Gdy po około 1-2 minutach stężeje, wstaw szklankę do miski z gorącą wodą, by rozpuścić żelatynę. Nie trzymaj szklanki zbyt długo we wrzątku: tylko tyle czasu, by stała się znów płynna. 
 
🍓 Zimną śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder lub zmielony cukier kokosowy (lub ksylitol).
 
🍓 Porcjami dodawaj serek mascarpone i konfiturę, nadal miksuj na najwolniejszych obrotach.
 
🍓 Na końcu wlej żelatynę i jeszcze chwilę miksuj krem.
 
🍓 Na dolny blat biszkoptu bezglutenowego nałóż połowę kremu, przykryj drugim blatem (nasączoną stroną do dołu). Na górę nałóż pozostały krem.
 
🍓Udekoruj tort bezglutenowy dowolnymi owocami (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie z puszki, winogrona itp.), posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki.
 
🍓Smacznego 🍓

Lekki tort bezglutenowy „Owocowa Uczta” – na każdą okazję

Jak sami widzicie, ten bezglutenowy tort naprawdę łatwo wykonać. Podsumowując: pieczemy biszkopt, ubijamy kremówkę, dodajemy serek mascarpone, przecinamy biszkopt na dwa blaty, nasączamy je kawą (można pominąć ten etap, tort i bez tego wyjdzie super), przekładami kremem, do tego owoce i płatki migdałowe i do lodóweczki.

Lekki tort bezglutenowy „Owocowa Uczta” to ciasto na każdą okazję (nie tylko na Dzień Mamy) i na każdą porę roku. W lodówce przetrwa 2-3 dni, wystarczy przykryć go specjalną pokrywką do ciast lub owinąć folią spożywczą. Czy można mrozić tort bezglutenowy? Ja mrożę zazwyczaj 2-3 porcje, potem jest jak znalazł na nagły głód. Bo kto powiedział, że celiakia to nudne menu? Od lat przekonuję na blogu, że dieta bezglutenowa może być smaczna, zdrowa, kolorowa i nowoczesna. Przepis od Dr Żurka jest kolejnym dowodem 😍

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się