Blog

1

Lekki omlet bezglutenowy z owocami i jogurtem bez laktozy

19/06/2022

Lekki omlet bezglutenowy z owocami i jogurtem bez laktozy

19/06/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Co zjeść na śniadanie, gdy za oknem jest ponad 30 stopni upału? Polecam lekki omlet bezglutenowy z owocami, jogurtem (u mnie bezlaktozowy, ale może być każdy dozwolony, także kokosowy) i z orzechami laskowymi. Takie połączenie bajecznie schłodzi organizm, a jednocześnie człowiek będzie zdrowo, lekko i mądrze najedzony.

Od zawsze kocham omlety bezglutenowe, ich piankową strukturę i smak podkręcony zmielonymi orzechami. Gdy są upały, podaje omlety bezglutenowe na słodko lub z chłodnymi dodatkami, a zimą – z warzywami i innymi rozgrzewającymi dodatkami. Dobra, dobra, już nic nie mówię o rozgrzewaniu, bo dochodzi godzina 22, a w powietrzu nadal żar …

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Lekki omlet bezglutenowy z owocami i jogurtem – składniki

1 porcja

  • 2 jajka
    osobno białka i żółtka
  • garść dowolnych orzechów lub migdałów bez glutenu
    ja kupuję orzechy bezglutenowe w sklepie firmowym Denver Food
  • 20 g masła
    zwykłe lub bez laktozy, w zależności, jak organizm toleruje masło
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego 
    u mnie bez laktozy
  • porcja ulubionych owoców

Lekki omlet bezglutenowy z owocami i jogurtem bezlaktozowym – wykonanie

  • Na patelni rozpuść masło (na małym ogniu)
  • Zmiel lub posiekaj orzechy
  • Białka ubij na sztywną pianę
  • Odstaw mikser, dodaj do białek żółtka i orzechy, delikatnie wymieszaj łyżką
  • Smaż na małym ogniu z obu stron na złoto
  • Udekoruj jogurtem, owocami i orzechami
  • Smacznego i na zdrowie!

Bakalie bez glutenowe, czyli sprawdzaj, co kupujesz

Niektórzy się dziwią, że w przepisach podkreślam: orzechy bezglutenowe lub migdały bez glutenu. Po co, skoro bakalie są bezglutenowe z natury, nie ma w nich pszenicy, jęczmienia ani żyta. Racja, ale przecież orzechy, migdały, rodzynki, suszone śliwki i wszelkie inne bakalie są często pakowane w tych samach halach, w których pyli się mąka pszenna lub „fruwa” kaszka manna. To wystarczy, by takie produkty były zabronione w diecie bezglutenowej. 

Producenci nie mają obowiązku informowania o możliwych zanieczyszczeniach alergenami KLIK, dlatego nie zawsze poznamy ten sekret Owszem, duże firmy, jak Kresto, Bakalland czy Helio informują o potencjalnej obecności glutenu, orzechów czy sezamu ( i innych alergenów). Wielu wytwórców nadal tego nie czyni. 

Dlatego w przepisach podkreślam, że do przygotowania potrawy dla osoby z celiakią trzeba użyć bakalii bezglutenowych. Mogą to być zwykłe orzechy czy suszone owoce z marketu (bez glutenu), ale uwaga, one są często siarkowane. Jeśli macie możliwość, wybierajcie te bez konserwantów. Osobiście uwielbiam dwie marki bezglutenowe, specjalizujące się w bakaliach: to Pięć Przemian i Denver Food, który niedawno uruchomił firmowy sklep internetowy: Sklep.denverfood.pl 

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (1)

Delektujemy 14/07/2022 10:04
Naprawdę udany omlet! Super przepis:) Będę do niego z przyjemnością wracać:D
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się