Blog

Lekcja z przyszłymi kucharzami

22/05/2016

Lekcja z przyszłymi kucharzami

22/05/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Podczas kilkugodzinnych zajęć uczniowie technikum żywienia Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie poznali dietę bezglutenową w teorii i praktyce. Pod okiem instruktora przygotowali bezglutenowe dania obiadowe, bezglutenowe pieczywo, ciasta bez glutenu oraz zdrowe dania na bazie bezglutenowych ziaren.

 

uczniowie leszno 2016 (5)W połowie maja (poniedziałek, 16 maja 2016 r.) przyszli kucharze, kelnerzy i menadżerowie restauracji szkolili się w programie Menu bez Glutenu Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Dowiedzieli się, czym jest gluten i dieta bezglutenowa, w jakich chorobach dieta ta jest konieczna, a w jakich zalecana. Poznali objawy celiakii, błędy  restauracji karmiących „bezglutenowo”, a także sposoby bezpiecznego przyrządzania posiłków dla dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej.

 

uczniowie leszno 2016 (8)Po teorii nadszedł czas na praktykę. W szkolnej pracowni kulinarnej odbyły się warsztaty bezglutenowe. Uczniowie przygotowali m. in. bezglutenowe bułki z amarantusem, bezglutenowe krokiety, owocowe śniadanie z ziaren amarantusa, ciasto marchewkowe, piernik wegański, babkę makową, ciasto herbaciane (by przejść do przepisu, kliknij na nazwę dania). Pracowali na produktach z międzynarodowym, certyfikowanym Przekreślonym Kłosem, uwzględniając zamienniki mleka, kakao czy jaj. Dowiedzieli się również, jakie jest zastosowanie różnych mixów bezglutenowych: innych mixów używa się do wypieku pieczywa, innych do przygotowania naleśników, a jeszcze innych do pieczenia ciast.

 

uczniowie leszno 2016 (20)Młodzież przyznała, że przygotowane potrawy smakują znakomicie i praktycznie trudno dostrzec różnicę między bezglutenowymi i glutenowymi potrawami.

Jednocześnie przyszli kucharze i kelnerzy zrozumieli, jak trudne i czasochłonne jest zrobienie zakupów dla osoby chorej na celiakię. Z trudem znajdowali właściwe kakao, przyprawy czy mąkę z ciecierzycy.

 

uczniowie leszno 2016 (16)Szkolenie uczniów odbyło się w ramach stałej współpracy Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Uczniowie zdadzą test sprawdzający ich wiedzę i otrzymają certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia w ramach programu Menu bez Glutenu. Certyfikaty mogą im pomóc w przyszłości znaleźć pracę w restauracji żywiącej osoby bezglutenowe. Przede wszystkim jednak wiedza zdobyta na szkoleniu i warsztatach sprawi, że w swoim życiu zawodowym będą naszymi ambasadorami w restauracjach, przedszkolach, kawiarniach czy sanatoriach.

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się