Zanim w naszych kuchniach rozpocznie się przedświąteczny rwetes, jest jeszcze czas na przygotowanie z dziećmi orzechowych kruchych ciasteczek bezglutenowych –  bez mixów i spulchniaczy. Potrzebujemy zaledwie paru ogólnodostępnych składników, więc jest to przepis dla wszystkich, nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasteczka są zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Zdążycie przygotować je z dziećmi na bezglutenowe Boże Narodzenie. Będziecie zaskoczeni prostotą wykonania, składem i smakiem. Te kruche ciasteczka gluten-free pochodzą z książki „Sezonowo bezglutenowo” autorstwa Magdaleny i Stanisława Romek. 

Składniki na około 20-30 ciasteczek

  • 120 g mąki orzechowej bezglutenowej
    można samemu zmielić dowolne orzechy
  • 50 g mąki z tapioki
    bez zawartości glutenu
  • 30 g mąki ziemniaczanej
    bez zawartości glutenu
  • 30 g mielonego siemienia lnianego
    bezglutenowego
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • do ozdoby: posiekane orzechy włoskie  i białko jaja

Sposób przygotowania

Zmieszaj suche składniki: mąki, bezglutenowe siemię lniane i cukier puder. Dodaj posiekane masło oraz żółtko. Zagnieć ciasto na orzechowe ciasteczka bezglutenowe, owiń je folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do lodówki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C (grzanie góra – dół). Zimne ciasto rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i wycinaj foremkami lub nożykiem dowolne kształty. Orzechowe ciasteczka bezglutenowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 15 minut – do zrumienienia. 

Jak przechowywać orzechowe ciasteczka bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe, podobnie jak pierniczki i inne ciastka, przechowujemy w metalowej puszce (absolutnie w plastikowym pojemniku). Przetrwają tam kilka tygodni. Takie ciasteczka wpisują się w zdrową dietę bezglutenową – można je zapakować do śniadaniówki dla ucznia na diecie bezglutenowej, podać przedszkolakowi na drugie śniadanko bezglutenowe, a dorosłemu serwować do kawy :). Oczywiście umilą również bezglutenowe Boże Narodzenie.

Przepis na orzechowe ciasteczka bezglutenowe pochodzi  z książki z bezglutenowymi przepisami „Sezonowo bezglutenowo” autorstwa Magdaleny i Stanisława Romek. Bezglutenowa Mama objęła książkę patronatem. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:10+00:00 19 grudnia 2017|

    Zostaw komentarz