W związku z dramatyczną sytuacją w polskich szpitalach i placówkach służby zdrowia, pod patronatem Bezglutenowej Mamy, z inicjatywy marki Incola, rusza projekt o nazwie „Bezglutenowy team dla szpitali”. Epidemia koronawirusa to czas, gdy warto stanąć ponad podziałami i codzienną konkurencją. Warto zjednoczyć się i stanąć ramię w ramię w szlachetnym działaniu. Razem pokażmy, że bezglutenowe środowisko i producenci żywności bezglutenowej, w obliczu dramatycznej sytuacji, potrafią nieść pomoc całej społeczności. Dlatego Bezglutenowa Mama zaprosiła do współpracy wielu polskich i zagranicznych producentów żywności bezglutenowej. Chętne firmy samodzielnie przekażą pomoc wybranym placówkom, a działania te będą na bieżąco relacjonowane na blogu i w mediach społecznościowych Bezglutenowej Mamy. Jeśli ktokolwiek z Was – bezglutenowych czytelników – również ma pomysł i chce przyłączyć się do akcji, czekam na e-maile.

Dla pacjentów i personelu medycznego
Lekarze, ratownicy medyczni, pielęgniarki, salowe, funkcjonariusze policyjni, strażacy i wiele innych osób pracuje ponad swoje siły, niejednokrotnie ryzykując życie i zdrowie w służbie całemu społeczeństwu. Nie zapominajmy też o chorych, których z dnia na dzień przybywa, a rokowania na najbliższe tygodnie przewidują dalszy rozwój i diagnozowanie coraz większej liczby zakażeń COVID-19. Dla wielu zakażonych są to trudne chwile, ponieważ przebywają w szpitalach, całkowicie odizolowani od bliskich, na szczęście pod czujną opieką medyczną.
To czas i miejsce, by każdy z nas w miarę możliwości włączył się do pomocy. Przekazać można wiele produktów: maseczki ochronne, wodę, gotowe szybkie dania dla pracowników szpitali i ratowników medycznych, pieniądze na konto placówki, przekąski dla pacjentów pozbawionych odwiedzin, smakołyki dla seniorów w domach spokojnej starości, kolorowanki i kredki dla małych pacjentów w szpitalach, ale również zdrowe i pożywne przekąski dla personelu wielu oddziałów – w geście solidarności i uznania ich odpowiedzialnej pracy. A jeśli ktoś ma wątpliwości: żywność bezglutenowe obecnie nie odbiega smakiem od tradycyjnej, dlatego nie ma przeszkód, by przekazać ją potrzebującym na konwencjonalnej diecie.
Jak konkretnie można pomóc?
Pacjentom i personelowi można pomóc w różnoraki sposób, najlepiej kontaktując się z konkretną osobą w wybranej przez siebie placówce. Oto sugestie, które trafiły do producentów żywności bezglutenowej:
– wsparcie szpitali zakaźnych w pobliżu działania firmy (żywność, woda, środku dezynfekcyjne, pieniądze, przekąski dla pacjentów lub dla personelu – w geście solidarności i wdzięczności za ich niezłomną pracę)
– umilenie czasu małym pacjentom oddziałów pediatrycznych, onkologicznych lub gastroenterologicznych i innych (zabawki, kolorowanki, kredki, gry, przekąski, soki, owoce, słodycze)
– wsparcie ratowników medycznych w szpitalach powiatowych lub w innych placówkach medycznych w pobliżu siedziby firmy (woda, przekąski, soki, środki dezynfekcyjne)
– zadbanie o seniorów, przekazując pomoc rzeczową poprzez ośrodki pomocy społecznej (żywność, woda, środki dezynfekcyjne, środki czystości)
To tylko niektóre propozycje, ale każda z firm zaproszonych do akcji może stworzyć własny scenariusz pomocy – w zależności od sytuacji w regionie i mocy przerobowych czy osobowych w zakładzie. Jeśli czytasz ten tekst i masz własny pomysł na wsparcie projektu „Bezglutenowy team dla szpitali”, napisz e-mail: marta@bezglutenowamama.pl.
Ważne zasady – jak pomóc, by nie przeszkadzać?
- Pamiętajmy, aby nie obciążać personelu medycznego realizacją inicjatyw i nie odciągać ich od wykonywanych obowiązków. Większość szpitali posiada oficjalne konta na Facebooku
- Wystarczy napisać wiadomość prywatną z zapytaniem kto zajmuje się darowiznami żywnościowymi/rzeczowymi/finansowymi – odpowiedź przychodzi bardzo szybko
- Często spotykane są również konta na Facebooku i grupy, które zajmują się organizowaniem pomocy dla konkretnych placówek