Blog

Kolorowe śniadanie bezglutenowe w czasie nauki zdalnej

07/01/2022

Kolorowe śniadanie bezglutenowe w czasie nauki zdalnej

07/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przez pandemię Covid-19 dzieci mają niemal bez przerwy zdalne nauczanie. Jestem wtedy wściekła, bo wiem, jakie to ma konsekwencje dla ich zdrowia psychicznego i rozwoju społecznego. Jedyną zaletą jest to, że w czasie zdalnego nauczania jest czas na przygotowanie wymyślnego śniadania bezglutenowego, które uczeń może jeść bez pośpiechu, w czasie lekcji. W czasie zdalnej nauki serwuję zapiekanki, omlety, tosty, szakszukę, paszteciki, sałatki. Oczywiście inne śniadanie bezglutenowe zjada Antek, a inne Zosia, bo mają zupełnie różne upodobania. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowe śniadanie na ciepło – zapiekanki 

Specjalnie do szykowania śniadań bezglutenowych kupiłam mini piekarnik za około 150 zł (wielkości mikrofalówki). To rewelacyjne urządzenie ułatwia mi szybkie i tanie przygotowanie zapiekanek, hot-dogów, grzanek, a także podpieczenie gotowych gofrów, kiełbasek z rusztu, pasztecików, bułeczek, bagietek, bajgli … Hulaj dusza! Korzystanie z takiego piekarnika jest tanie, bowiem małe urządzenie pobiera zdecydowanie mniej prądu, niż klasyczny piekarnik domowy. A to ważne, zwłaszcza w sytuacji, gdy na przełomie 2021/2022 podrożała żywność bezglutenowa

No i w czasie zdalnej nauki mój mini piekarnik chodzi na okrągło 😁 Przynajmniej raz w tygodniu serwuję dzieciom zapiekanki na bułkach lub bagietkach różnych producentów: Putka Bez Glutenu, Balviten, Dr. Schär, Incola, Bezgluten, Wolna, Nutrifree – w zależności od tego, co znajdę w szafce lub zamrażarce. Pieczywo smaruję masłem i koncentratem pomidorowym, oprószam czubrycą łagodną (moja ulubiona przyprawa z Magrosu), do tego pokrojona w paski dowolna wędlina i na górę tarta mozarella lub zwykły ser żółty. Gotowe! Jeszcze się nie zdarzyło, by Zosia lub Antek zostawili takie śniadanie nie zjedzone do ostatniego okruszka! 

Oczywiście na talerz dorzucam zawsze warzywa, które każde z nich toleruje: oliwki, papryka, ogórek kiszony, marchewka w słupkach, sałatę, rzodkiewki itd. Pycha!

Kanapki bezglutenowe – na miękkim pieczywie, na bogato

Mam też inny sposób na bogate śniadania: dobrą bagietkę bezglutenową podpiekam w minipiekarniku (170 st C, góra-dół, około 5-7 minut). Buła zyskuje chrupiącą skórkę i mega mięciutki środek, rewelka! Gdy chwilę przestygnie, kroję ją na „krzywe” kromki i studzę. Smaruję masłem i ozdabiam dodatkami, w zależności od upodobań Zosi i Antka. Uwielbiają takie kanapki, a najbardziej ich zachwyca właśnie pieczywo: chrupiące i puszyste. W dnach, gdy dzieci mają zdalne nauczanie, jest czas na zabawę z podpiekaniem, studzeniem, zdobieniem śniadań.

Oczywiście dla odmiany podaję im również kanapki na razowym chlebie bezglutenowym własnego wypieku – ale nie są fanami takich śniadań. Dzieci jednak w przeważającej większości wolą biały chlebek i bułeczki, prawda?

Śniadanie bezglutenowe – nie samym chlebem człowiek żyje – jedz białko

Śniadanie bezglutenowe dla dziecka czy dorosłego z celiakią musi mieć sporo białka. W czasie zdalnego nauczania mam więcej czasu na przygotowanie różnych pyszności. Podpiekam parówki lub frankfurterki, smażę jajka sadzone, omlety lub jajecznicę. Czasem szykuję hot-dogi z wysokiej jakości parówką. Sprawdzają się też pokrojone kiełbaski i podsmażone na maśle. Zosia bardzo lubi twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i śmietanką. Czasem zamawia u mnie sałatkę na mozarelli, do której wkrajam mnóstwo warzyw. 

Tak jak wspomniałam: nie cierpię zdalnego nauczania. Uważam, że przynosi dzieciom i młodzieży wiele złego. Te konsekwencje będą się za nimi wlekły latami. I naprawdę jedyną, jedyną zaletą, którą dostrzegam, jest możliwość spokojnego szykowania im świeżych i pożywnych posiłków. Pracuję w domu, zatem nie muszę się spieszyć „do roboty” i również mogę przeznaczyć więcej czasu na szykowanie bezglutenowych śniadań. Doceniam też to, że nie muszę pakować codziennie śniadaniówek i wymyślać, co by tam włożyć, by było smaczne, świeże i przetrwało turlanie po tornistrze …

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się