Blog

1

Kolonistów rozpieszczamy kulinarnie z włoską marką Schär

16/07/2022

Kolonistów rozpieszczamy kulinarnie z włoską marką Schär

16/07/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Już trzy tygodnie rozpieszczamy kulinarnie dzieci i młodzież na koloniach u Bezglutenowej Mamy i od pierwszego dnia jest z nami włoska marka Dr. Schär. Na jednym ze zdjęć w galerii zobaczycie dwie palety produktów, które zamówiłam do Kudowy – Zdroju bezpośrednio z Włoch, prosto z fabryki. Sporo tego, no ale w końcu mam do wykarmienia blisko dwieście osób przez miesiąc!

W moim kolonijnym magazynie znalazły się chleby, bułki, makaron do rosołu, wrapy, ciasteczka, płatki zbożowe, przekąski, mixy i wiele słodkości, tak uwielbianych przez dzieci z celiakią. Zerknijcie, co serwujemy kolonistkom i kolonistom na wymarzonych wakacjach bezglutenowych 😍

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Grupa kulinarna codziennie piekła bezglutenowe pyszności

Na pierwszym, młodzieżowym turnusie grupa kulinarna liczyła ponad 30 osób! Tak duże było zainteresowanie bezglutenowym gotowaniem na wakacjach 😋 Zajęcia praktyczne i teoretyczne odbywały się codziennie, a instruktorka kulinarna dbała o ciekawy i przydatny dobór tematów.

Wśród przygotowanych dań nalazły się:

  • owocowe szaszłyki
  • gofry
  • zdrowe kanapki do szkoły
  • tortille
  • muffinki
  • tiramisu na biszkoptach i ciasteczkach
  • pizza
  • ciasto marchewkowe
  • ciasteczka czekoladowe

Warsztaty kulinarne z marką Schär na koloniach – galeria zdjęć

Pieczywo bezglutenowe Schär na koloniach

Włoska marka Schär słynie z pieczywa bezglutenowego, które uwielbiają dzieci z celiakią. Dlatego na kolonie zamówiłam kilka rodzajów chlebów i bułek:

  • chleby z serii Maestro 
  • chleb Pan Blanco
  • chleb Pan Multigrano
  • chleb Pan Rustico
  • bułki hamburgerowe
  • bułki Panini Rolls

Dzieci były zachwycone mięciutkim chlebem, który zawsze ładnie wygląda, pachnie i smakuje. Te chleby zawsze znikały ze stołów niemal do ostatniej kromki, a w razie potrzeby kelnerki od razu przynosiły dokładki. Oczywiście hitem były chleby bezglutenowe z serii Maestro – najbardziej miękkie wśród pieczywa Schär

Ogromne uznanie zdobyły również bułki hamburgerowe. dzieci chwaliły, że mają idealny kształt i wyglądają, pachną, smakują jak klasyczne bułki do burgerów. 

Bułki Panini Rolls były najczęściej bazą do zapiekanek, zresztą są stworzone do zapiekania. Na koloniach u Bezglutenowej Mamy nie dysponowaliśmy grillami do szykowania gorących kanapek, ale zapiekanki naprawdę były mega.

Nie można też zapomnieć o zapiekankach  – powstawały na bazie znakomitego chleba Pan Blanco i Pan Multigrano – wychodziły nam genialnie! Zdradzę tylko, że dzieciom najbardziej smakowały tosty z samym serem, dodatek szynki był ich zdaniem zbędny …. A szkoda, że na moich koloniach bezglutenowych podajemy wędliny o 100% zawartości mięsa, najwyższej jakości, pełne białka. No, ale dzieciaki rządzą 😁

Pieczywo bezglutenowe Schär na koloniach – galeria zdjęć

Mieszanki wypiekowe: mixy Schär na koloniach

Tradycyjnie już na koloniach u Bezglutenowej Mamy menu jest bogate w potrawy powstające od podstaw, w naszej obozowej kuchni. A do tego niezbędne są mixy, które gwarantują udane wypieki oraz potrawy (mixy to inaczej bezglutenowe zamienniki mąki pszennej, do różnych rodzajów potraw są dedykowane odpowiednie mieszanki). Czasem do mixów dodajemy zmieloną kaszę gryczaną, pestki słonecznika, nasiona lnu i tym podobne zdrowe cuda. 

Na koloniach nasze panie kucharki oraz instruktorka kulinarna i dzieci korzystały z mixów Schär:

  • mix B – Bread mix (racuszki drożdżowe, chleb, bułki, pierogi, rogaliki, precle)
  • mix C Patisserie – naleśniki, muffinki, placek ucierany z owocami, gofry, ciasto marchewkowe
  • mix Mehl Farine – kopytka, pierogi wegańskie
  • mix Dunkel Rustico (mieszanka razowa) – chleb, bułki
  • mix it Universal  – placki ziemniaczane, pancakes

Mixy bezglutenowe Schär na koloniach   – galeria zdjęć

Słodycze bezglutenowe i przekąski Schär na koloniach

Rodzice i dzieci wiedzą, że niekwestionowanym liderem na rynku bezglutenowych słodyczy – idealnych zamienników tych pszennych, jest włoski Schär. Dlatego zadbałam, by w kolonijnym magazynie znalazły się bezglutenowe słodkie zamienniki znanych słodczy: princesek, knoppersów, oreo, kitkat, a także wafelki, chipsy, batoniki, kuleczki zbożowe do mleka, precelki, taralli i wiele innych pyszności.

Sporo z tych smakołyków trafiło na urodzinowy stół bezglutenowy, zastawiony pysznościami o i domowym gigantycznym tortem. Kiedy indziej z kolei czekoladowe smakołyki trafiały do „Jagusiowego sklepiku”, gdzie były „kupowane” przez dzieci za jagusiowe dolce (waluta obozowa). 

Oczywiście suche przekąski towarzyszyły nam podczas upalnych wycieczek w góry, na most wiszący, do czeskiego zoo, na spływ pontonowy Przełomem Bardzkim, a także na surviwalowym dwudniowym rajdzie górskim. Było słodko, energetycznie i pysznie 😁 

Makaron, wrapy, gofry na koloniach bezglutenowych

Marka Schär produkuje również wiele innych bezglutenowych zamienników znanych i lubianych produktów. To m. in. gotowe do odpieku gofry, tortille, spody do pizzy, kluseczki tortellini itd. Niektóre z nich wkomponowałam w menu kolonii bezglutenowych 2022, bo zależało mi na tym, by uczestnicy poznali, jak smakują takie potrawy.

Ogromnym powodzeniem cieszyły się gotowe wrapy bezglutenowe (czyli tortille), które panie kucharki podgrzały przez 2-3 minuty w piecu. Na stołach ustawiły podsmażone mięso z kurczaka, warzywa, sos Tysiąca Wysp, serki smietankowe i koloniści sami komponowali swoje tortille. Mieli przy tym sporo zabawy, bo każdy stworzył inne danie, z ulubionych składników. Dla mnie była to też gwarancja zjedzenia kolacji: nikt nie grymasił, że nie lubi kukurydzy czy sałata. gdy jej nie chciał, po prostu jej nie dodawał do swojego bezglutenowego wrapa. 

Tradycją na koloniach u Bezglutenowej Mamy są gofry – Soft Waffles. Gotowe do odpieku – wystarczy je podpiec przez  3-4 minuty w 180 stopniach C, by stały się w środku puszyste i miękkie, a na zewnątrz delikatnie chrupiące (stopień chrupkości można regulować czasem podpiekania). Gotowe gofry bezglutenowe zawierają mleko, jaja i skrobię pszenną bezglutenową (bezpieczną dla osób z celiakią), zatem dla kolonistów uczulonych na te składniki nasza instruktorka kulinarna usmażyła gofry wegańskie na bazie mixu C. 

Wspomnę jeszcze o makaronach: by urozmaicić dzieciom posiłki, serwowałam rosół z makaronem bezglutenowym w kształcie kółeczek – to lubiane przez najmłodszych Anellini, wzbogacone mąką z prosa. 

Wrapy, makarony i inne produkty marki Schär – galeria zdjęć

Dzieci i młodzież lubią markę Schär, bo ….

Na warsztatach, eventach, turnusach rodzinnych w pensjonacie bezglutenowym Moje Tatry, na koloniach, dniach dziecka, mikołajkach i wszelkich imprezach, w których biorę udział lub je organizuję, widzę jedno: marka Schär ma swoją renomę i ogromne uznanie w oczach i sercach pacjentów z celiakią

Oto, co uczestnicy moich kolonii bezglutenowych mówili o produktach tej włoskiej firmy:

  • ma najlepsze słodycze bezglutenowe
  • uwielbiam ich mięciutki chlebek
  • gofry, kocham ich gofry
  • wszędzie, w całej Europie i w Stanach Zjednoczonych, można kupić ich ciastka i chleb (to wypowiedź mojej tegorocznej kolonistki z USA)
  • oreo bezglutenowe Schär jest lepsze od glutenowego
  • dzięki tej firmie nie czuje się gorsza, bo tworzą zamienniki prawie wszystkich pszennych produktów

Kolonie bezglutenowe z marką Schär  – wszystkie zdjęcia

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (1)

Marketpace 26/07/2022 18:07
Widze, że wszyscy są niesamowicie uśmiechnięci! Serdecznie gratuluje pomysłowej inicjatywy i partnerstwa z ta firmą :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się