Znasz sorgo, bezcenne w diecie bezglutenowej?  Na co dzień sorgo oznaczone jako bezglutenowe oferuje marka Pięć Przemian KLIK. Sorgo zastąpi ryż i kasze, a zmielone na mąkę sprawdzi się w naleśnikach, chlebie czy bułkach, a nawet w gofrach bezglutenowych. W każdej postaci warto je przemycać do diety bezglutenowej dzieci i dorosłych z celiakią. Moja najnowsza propozycja to pyszny, włoski chleb bezglutenowy na zakwasie – z sorgo i ryżową mąką pełnoziarnistą + trochę skrobi ziemniaczanej. Teraz tylko podaję składniki, a pełen przepis wstawię pod wieczór. Aby uzyskać rabat 10%, w zamówieniu w sklepie Pięciu Przemian wpisz kod BEZGLUTENOWAMAMA (wielkimi literami, pisane razem). Przy okazji poznaj inne produkty tej marki: bez cukru, bez glutenu i pszenicy, bez mleka i jajek, bez chemii i jakichkolwiek sztucznych dodatków. 

Składniki na włoski chleb bezglutenowy na zakwasie z sorgo – waga 700 g

keksówka  około 10 x 25 cm

  • 100 g ryżowego zakwasu bezglutenowego gryczanego
    przepis obok w ramce
  • 200 g bezglutenowej mąki z sorgo
    zmiel kaszę sorgo w młynku do kawy
  • 30 g skrobi bezglutenowej 
    ziemniaczana, z tapioki, ryżowa lub kukurydziana
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
    pełnoziarnistej – Pięć Przemian KLIK – 10% rabatu do końca kwietnia na kod BEZGLUTENOWAMAMA
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 50 g oliwek
  • 1 łyżeczka błonnika – babki płesznik
  • 1/2 łyżeczki soli
    można pominąć, bo sól jest już w oliwkach
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    lub zwykłego
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich bez glutenu
  • 3 łyżki oliwy
  • OKOŁO 330 ml letniej wody
    najlepiej gazowanej

Składniki na gryczany zakwas bezglutenowy na chleb

  • w sumie 300 g bezglutenowej mąki gryczanej
    można zmielić kaszę gryczaną 
  • w sumie 300 g wody
    najlepiej gazowanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków
    najlepiej domowych

Jak przygotować gryczany zakwas bezglutenowy na chleb? Pięć kroków

Pierwszy dzień

  • Do wyparzonego słoika (o pojemności 1 – 1,5 litra) wlej 100 ml gazowanej wody, wsyp 100 g mąki gryczanej bezglutenowej, dodaj sok z kiszonych ogórków i z cytryny
  • Przykryj słoik bawełnianą ściereczką (by zapewnić dostęp powietrza) i odstaw w nieprzewiewne, w miarę ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer)

Drugi dzień:

  • Drugiego dnia rano mąka powinna być już lekko spulchniona
  • Zamieszaj składniki łyżką, przykryj ściereczką i odstaw
  • Wieczorem dodaj 100 g mąki i 100 g wody, zamieszaj, przykryj słoik i odstaw

Trzeci dzień

  • Trzeciego dnia rano w zakwasie powinny być już widoczne pęcherzyki powietrza. Możliwe, że bezglutenowy zakwas na chleb delikatnie rozwarstwi się, u góry powstanie cienka warstwa płynu – to też jest OK
  • Rano wymieszaj składniki łyżką
  • Wieczorem po raz trzeci dokarm zakwas: 100 g mąki i 100 g wody. Zamieszaj, przykryj i odstaw słoik

Czwarty dzień:

  • Czwartego dnia rano Twój zakwas gryczany chleb bezglutenowy na zakwasie będzie gotowy: porowaty i wyrośnięty, pachnący lekko kwaskowo
  • Możesz od razu go użyć lub wymieszać składniki i dopiero po południu lub wieczorem użyć zakwas do przygotowania ciasta na chleb 
  • Jeśli jednak uważasz, że zakwas nie jest wystarczająco porowaty, wieczorem ponownie go dokarm 100 g wody i 100 g mąki
  • Piątego dnia rano powinien być gotowy
  • Podaną w przepisie porcję zakwasu wlej do miski miksera, a do słoika dodaj 100 g mąki i 100 g wody, wymieszaj, zakręć słoik nakrętką i wstaw do lodówki na kilka dni lub nawet na 2-3 tygodnie. Zakwas będzie gotowy do użycia przy kolejnym wypieku chleba. Po prostu wyjmiesz słoik z lodówki 2-3 godziny przed planowanym przygotowaniem ciasta na chleb – nie mieszaj już zakwasu! Dodasz do ciasta potrzebna porcję, znów go dokarmisz, zakręcisz i wstawisz do lodówki – i tak w nieskończoność możesz piec pyszny chleb bezglutenowy na zakwasie 
  • Jeśli nie masz już mąki gryczanej, by dokarmić zakwas, wsyp inną, np.: ryżową, amarantusową, jaglaną, kasztanową, z ciecierzycy itp.;
  • Bezglutenowym zakwasem podziel się z przyjaciółmi – niech pieką własne, zdrowe chleby 😍

Przygotowanie ciasta na chleb bezglutenowy z sorgo

  • Dwie keksówki o wymiarach około 25 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • Do miski miksera wlej 200 g zakwasu
  • Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki i sól i dodaj je do zakwasu
  • Do wody dodaj ocet i olej
  •  Stopniowo wlewaj wodę do miski. Wyrabiaj ciasto mikserem (hakami) lub ręcznie przez około 3 minuty
  • Dodaj ziarna bezglutenowe i wyrabiaj ciasto na małych obrotach jeszcze przez około 1 minutę
  • Odczekaj 5 minut, aby woda związała się z mąkami
  • Sprawdzą konsystencję – powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany – ma swobodnie spadać z łyżki, ale nie może z niej szybko spływać – wtedy jest za luźne i trzeba dodać 1-2 łyżki mąki lub ziaren
  • Ciasto na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie przelej do foremek – powinno zająć tam maksymalnie 2/3 wysokości
  • Foremki przykryj wilgotną bawełnianą ściereczką i odstaw na przynajmniej 5-7 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (pod kaloryfer lub do piekarnika z temp. około 30 -40 stopni C)
  • Ciasto podrośnie w formach o około 1/3 objętości – dorówna do brzegów foremek
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni C, ciasto w foremkach skrop delikatnie wodą
  • Jeśli to dozwolone w Twojej diecie bezglutenowej – posmaruj wierzch chleba rozkłóconym jajkiem i posyp makiem, słonecznikiem, sezamem itp.
  • Foremki wstaw do piekarnika na godzinę, a po około 40 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni C
  • Ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie – bez chemii – piecz około 60 – 70 minut
  • Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, a po około 10 minutach wystaw formy
  • Po kwadransie  wyjmij chleby z keksówek i ułóż je na drewnianej deseczce lub na metalowej kratce  do całkowitego ostygnięcia
  • Krój chleb dopiero, gdy wystygnie; przechowuj go w lnianej ściereczce lub w lnianym worku – nie w folii (może spleśnieć) i nie w lodówce (twardnieje)

Dlaczego warto jeść zdrowy chleb bezglutenowy na zakwasie – z mąk jednorodnych, bez miksów?

Dobrzy dietetycy podkreślają, że w diecie bezglutenowej osób z celiakią powinien dominować chleb na zakwasie. Warto poznać tajniki wypieku, zepsuć kilka zakwasów i kilka bochenków (tak, to zupełnie naturalne, że dobre rodzi się w bólach), by potem przez długie lata cieszyć się smakiem prawdziwego chleba bezglutenowego.  Własnego, domowego, pachnącego 😍

Więcej o zaletach chleba bezglutenowego na zakwasie przeczytasz w tym wpisie, na samym dole KLIK. A dlaczego warto piec chleb bezglutenowy bez miksów (specjalnych mieszanek), lecz z mąk jednorodnych? Mają niższy indeks glikemiczny, mniej kalorii, więcej wartości odżywczych i są zdrowsze. Po prostu 😍