Najlepszy chleb bezglutenowy to ten upieczony we własnym piekarniku – bez dwóch zdań. Potwierdzacie to pod postem na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK. Pokazałam tam chleb bezglutenowy jasny z mieszanki GRANO BEZ GLUTENU, na bazie mąki ryżowej, tapiokowej i jaglanej. Pięknie wyrośnięty, ale nie nadmuchany, lekko wilgotny (dzięki babce płesznik), pachnący, o kolorze pszennego chleba. Taki chleb bezglutenowy chętnie zjedzą i dzieci z celiakią, i glutenożercy. U nas zniknął w dwa dni. Zosia jadła go z serkiem i domową szynką, a Antek w tostach pełnych keczupu i szynki z indyka. Czy to jednak wystarcza, by zyskał miano najlepszego chleba bezglutenowego? Zerknijcie do wpisu, a przy okazji dowiedzcie się, co to jest hydroksypropylometyloceluloza i dlaczego jest wszechobecna w pieczywie bezglutenowych oraz w mixach bezglutenowych.
Dzięki zawartości błonnika i mąk jednorodnych chleb jasny bezglutenowy GRANO długo zachowuje świeżość. Sprawdza się jako baza do kanapek, ale i do tostów, dlatego tradycyjnie już pojawi się na koloniach z dietą bezglutenową w 2020 r. Nie kruszy się i pozostaje wilgotny, a jednocześnie miękki. Ale uwaga – ten chleb bezglutenowy, podobnie jak wszystkie wypieki gluten-free, należy przechowywać w lnianym worku KLIK.
Gdzie go kupić? Mieszanki GRANO BEZ GLUTENU na chleb, bułki i muffinki znajdziecie m. in. w Auchan, ale również w sklepikach eko i w marketach (np. Tradycja i Jakość w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu – patrz zdjęcie). Dostępne są też w sklepie internetowym producenta: www.grano.pl. Jeśli zaczniecie szukać tej marki, zwróćcie uwagę na bogaty wybór jednorodnych mąk bezglutenowych, m. in. mąka z quinoa, lniana, słonecznikowa, gryczana itd.
Wracając do pytania, czy ten wypiek zasługuje na miano najlepszego chleba bezglutenowego. Mam twardy orzech do zgryzienia i chyba nie odpowiem…. Jest bardzo dobry, zasmakował kilkorgu zaprzyjaźnionym dzieciom z celiakią oraz glutenożercom, łatwo go upiec, a wyróżnia go wyższa zawartość mąki, niż skrobi. Dostaje więc piątkę, ale szóstkę to chyba nie ;)
Jak już wspomniałam, mieszanka na chleb jasny GRANO BEZ GLUTENU ma fajny skład, ale zawiera zagęstnik – hydroksypropylometylocelulozę. Stosuje ją zdecydowana większość piekarzy bezglutenowych, choć np. Dr Żurek stworzył chleb bezglutenowy całkowicie naturalny – bez jakichkolwiek zagęstników – a więc można piec świetny chleb bez hydroksyprometylocelulozy.
Właśnie: co to jest hydroksypropylometyloceluloza i dlaczego bezglutenowi piekarze tak bardzo ją lubią?
Oto, co o niej pisze producent mixów bezglutenowych GRANO:
KOMENTARZE