Blog

4

Jaskółcze gniazda z Balvitenem

18/10/2015

Jaskółcze gniazda z Balvitenem

18/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

gniazdko3Tak jak przewidywałam, ta potrawa zdobyła ogromne uznanie najmłodszych uczestników warsztatów „Bezglutenowa jesień w kuchni z Balvitenem” w Lesznie. Jaskółcze gniazda bez glutenu znikały z talerzy, a dorośli warsztatowicze nie nadążali z pieczeniem kolejnych porcji. Zaletą tej potrawy jest łatwy przepis i szybkie wykonanie. Danie sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację, a także jako pożywna przekąska.

 

Balviten Leszno 2015 (82)

Składniki:

– 3 jajka;

– tyle uniwersalnej mąki bezglutenowej, ile ważyły jajka wbite do miski (galicyjska lub Kucharz Balviten);

– tyle mleka (waga), ile ważyły jajka;

– opakowanie bezglutenowych kiełbasek koktajlowych;

– olej;

– sól, pieprz;

– opcjonalnie czerwona cebula lub por;

– bezglutenowy keczup (np. Heinz, Pudliszki, Mc Donald’s);

Potrzebne będą:

– mikser;

– forma do muffinek;

– patelnia;

 

gniaPiekarnik rozgrzałam do temp. 200 stopni C. Posiekałam drobno cebulę. Zmiksowałam jajka z przesianą mąką i solą. Nadal miksując stopniowo dolewałam mleko dbając, by nie powstały grudki. Powinno powstać ciasto gęściejsze, niż na naleśniki, o konsystencji budyniu, by dało się przelewać do muffinek.

Na patelni podsmażyłam kiełbaski – do zrumienienia. Do każdego wgłębienia w formie włożyłam odrobinę cebuli oraz po 2-3 koktajlowe kiełbaski i polałam je jedną łyżeczką oleju (do każdego wgłębienia). Wstawiłam formę na 5 minut do piekarnika.

 

gniazdko3Wyjęłam formę z pieca i do każdego wgłębienia wlewałam ciasto – tak, aby kiełbaski były przykryte częściowo. Blachę wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Ciasto bajecznie rosło i przyrumieniało się. Po kwadransie jaskółcze gniazda były gotowe!

Zyskały uznanie najmłodszych uczestników warsztatów Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, ale chętnie sięgali po nie również dorośli.

KOMENTARZE (4)

gosiasit 25/10/2015 23:33
Zrobiłam dziś na śniadanie,wyszły przepyszne,a córka zjadła 4 szt szok!
Bezglutenowa Mama 27/10/2015 21:46
Na zdrowie :)
Bezglutenowa Mama 22/10/2015 09:15
Tak, rośnie pięknie i jest ładnie porowate w środku- ale musi mieć gęstawą konsystencję :)
Mamar 21/10/2015 09:53
Dzień dobry. Ciasto rośnie tak bez drożdży albo proszku?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się