Blog

Jaki wybrać mini piekarnik do podgrzewania bułek bez glutenu?

02/05/2021

Jaki wybrać mini piekarnik do podgrzewania bułek bez glutenu?

02/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na grupce Bezglutenowej Mamy na fejsbuku padło niedawno pytanie: jaki wybrać mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego i pieczenia małych dań? Ważne pytanie, bo to sprzęt niezbędny w domu osoby z celiakią, gdyż pozwala zaoszczędzić na prazie lub gazie. Znam temat, bo od kilku lat zachęcam na blogu i warsztatach, by w każdym domu osoby z celiakią był taki mini piekarnik do odświeżania bułek bezglutenowych i pieczenia potraw dla 1-2  osób. Wyglądem przypomina mikrofalówkę, ale to doskonalsze urządzenie, dające nieograniczone możliwości. Mini piekarnik w diecie bezglutenowej to podstawa szybkiej kuchni i oszczędności, ale również gwarancja pysznych, chrupiących bułeczek bezglutenowych. Dlatego zasadne jest pytanie o to, jaki wybrać mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego i zapiekania małych dań. Poniżej mam dla Was kilka cennych wskazówek. Czuję się wręcz wywołana „do tablicy”, ponieważ w mojej najnowszej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” mini piekarnik wymieniam jako jeden ze sprzętów niezbędnych w kuchni osoby z celiakią. 

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Na początek: do czego jest potrzebny mini piekarnik w diecie bezglutenowej?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietą bezglutenową, a przyczyną jest celiakia, to musisz wiedzieć, że nowy sposób żywienia zostanie z Tobą na całe życie. Najtrudniejsze (dla Ciebie lub Twojego dziecka) może być zaakceptowanie nowego smaku i konsystencji pieczywa bezglutenowego. Musisz też wiedzieć, że pieczywo bezglutenowe czerstwieje szybciej niż pszenne. A pieczywo bezglutenowe kupowane w marketach, zwłaszcza to o długim terminie przydatności, bywa (poza paroma wyjątkami) niejadalne (suche, twarde, można się nim udławić). Nawet świeże pieczywo bezglutenowe, kupowane w specjalistycznych piekarniach (stacjonarnie lub internetowo), po 1-2 dniach od wypieku zazwyczaj nie jest już tak smaczne, lekkie, puszyste i chrupiące.

Na te wszystkie kłopoty z pieczywem bezglutenowym jest jedna rada: ono potrzebuje „tchnienia ciepła”. Najlepszym rozwiązaniem jest zwykły, tani mini piekarnik, znakomity do odświeżania pieczywa bezglutenowego i zapiekania małych porcji (np. ryby, mięsa, warzyw, kasz, ryżu, hot-dogów, zapiekanek itp. dla 1-2 osób). Pomyśl: czy dla podpiekania bezglutenowej bułeczki przez 5 minut jest sens uruchamiać duży, tradycyjny piekarnik o dużej mocy, pobierający sporo gazu lub prądu?! Szkoda czasu (taki piec nagrzewa się dłużej) i pieniędzy (pobór energii).

Po tym wstępie, gdy już poznaliście tajniki pieczywa bezglutenowego, przeczytajcie poniżej, jaki wybrać mini piekarnik do odświeżania bułek bezglutenowych i chleba. 

Zasada I – jak wybrać mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego? Cena

Po pierwsze: odpuść sobie drogi mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego. Tu naprawdę nie jest potrzeba super moc, ani parametry. Pomyśl, jaką funkcję ma spełniać takie urządzenie. Będziesz tam szykować wielkie pieczenie mięsne czy maleńkie porcje pieczywa lub obiadu? Czy chcesz wydać majątek na mini piekarnik do odpiekania bułek bezglutenowych? Przecież to bez sensu. Moim zdaniem maksymalna, jaką warto wydać, to 100 – 150 zł. 

I to pierwszy warunek, który warto sobie postawić, szukając takiego sprzętu. Od ceny ważniejsze są inne parametry (o tym poniżej), osiągalne – uwierzcie – za małe pieniądze. Gdy kilkanaście dni temu musiałam kupić nowy mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego (w starym, również tanim, po 5 latach zepsuł się przewód zasilający, a nie znalazłam nikogo, kto podjąłby się naprawy), wydałam bodajże 130 zł. I w moim domu pojawił się super piekarniczek, który ma wszystkie niezbędne funkcje. A jakie to funkcje? O tym poniżej. 

Zasada II – moc mini piekarnika, czyli przeznaczenie

Jeśli masz w domu klasyczny piekarnik (połączony z kuchenką), to nie szukaj mini piekarnika o dużej mocy (bo to  również podnosi cenę). W kuchni bezglutenowej, do odświeżania pieczywa bezglutenowego, szykowania zapiekanek , odmrażania bułek czy kromek chleba bezglutenowego, pieczenia zdrowych kotletów wegańskich, rybnych i mięsnych, a także do pieczenia porcji ryby czy mięsa (około 200 – 300 g) czy do podgrzewania posiłku, spokojnie wystarczy mini piekarnik o mocy 1000 – 1500 W. Wiem co mówię, od lat korzystam właśnie z takiego urządzenia. Nie ma sensu inwestować w mocniejsze urządzenie. Podkreślam: mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego może mieć moc 1000 – 1500 W.

Jeśli jednak rzadko gotujesz, nie masz tradycyjnego piekarnika połączonego z kuchenką, rozważ zakup mini piekarnika o mocy powyżej 1600 W. W takim piecyku upieczesz kurczaka, duży bochen chleba, kawał mięsa. Duża moc to też szybsze nagrzewanie i krótszy czas pieczenia. Niestety – wyższa cena, często też większy rozmiar urządzenia. 

Zasada III – wymiary mini piekarnika

Gdy ktoś mnie pyta, jaki wybrać mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego, często mówię: najmniejszy z możliwych. Przed zakupem trzeba bowiem rozważyć, gdzie będzie ustawiony. Ważne są: bliskość gniazda elektrycznego, łatwy dostęp przy codziennym funkcjonowaniu, a przede wszystkim wymiary miejsca, gdzie takie urządzenie ma stanąć. Pamiętaj, że długość i szerokość mini piekarnika ma być przynajmniej kilka centymetrów mniejsza, niż wymiary blatu, na którym ma stanąć. Niezmiernie ważna jest również wysokość urządzenia, zwłaszcza, jeśli ma ono stanąć na blacie kuchennym pod górną szafką. Z mojego doświadczenia wynika, że minimalny odstęp między piekarnikiem, a górną szafką to 25 – 30 cm. 

Dla porównania: mój mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego ma 24 cm szerokości, 24 cm wysokości i 44 cm długości. Jest idealnie dobrany!

Zasada IV – dwie tacki: blaszka i kratka grillowa

Oprócz ceny niezwykle ważna jest funkcjonalność. Zwróć uwagę, by mini piekarnik do odświeżania pieczywa bezglutenowego był wyposażony w dwie tace i dwa poziomy prowadnic do ich wsuwania. Dlaczego jest to istotne? 

  • taca pełna, po wyłożeniu papierem do pieczenia, sprawdzi się do pieczenia porcji ryby lub kotletów rybnych albo mielonych, a także do odgrzewania dań
  • taca grillowa, czyli kratka, jest najlepsza do podpiekania bułek czy rogali bezglutenowych, które dzięki wolnym przestrzeniom na dole nie zaparzają się; na kratce najlepiej też piec zapiekanki i hot-dogi
  • w czasie odpiekania pieczywa na kratce, tackę najlepiej wsunąć na niższy poziom, by spadały na nią ewentualne okruszki – zapobiegnie to opadaniu ich na dno piekarnika, co oznacza mniej sprzątania 😁

Zasada V – grzałka dolna i górna

Dlaczego warto zwrócić uwagę, by mini piekarnik do kuchni bezglutenowej miał dwie grzałki: dolną i górną? Otóż gdy zechcesz odpiekać zamrożone bułki lub mały bochenek chleba bezglutenowego, lepiej, by nagrzewanie następowało równomiernie: z góry i z dołu. Jeśli chcesz, aby Twoje bezglutenowe bułki na śniadanie lub na hot-doga albo zapiekankę były chrupiące z obu stron, dwie grzałki są niezbędne. Poza tym piekarnik wyposażony w obie grzałki, ustawiony na blacie kuchennym, np. pod szafką, nie nagrzewa się z zewnątrz mocno z jednej strony, ale równomiernie z obu. Czasem przydaje się tylko grzałka dolna, gdy np. nie chcemy, by ser na zapiekance lub pizzy zbytnio się przyrumienił. 

Nie wiem, co na to zawodowi kucharze lub profesjonalni sprzedawcy sprzętu AGD, ale takie są moje spostrzeżenia: praktyka, będącego od 42 lat na diecie bezglutenowej, autorki poradnika i książki z przepisami bez glutenu, gdzie polecam wyposażenie kuchni w takie urządzenie. Gdy niedawno kupowałam nowy mini piekarnik, wybrałam ponownie taki z dwiema grzałkami (zdjęcie u góry). No i oczywiście urządzenie musi mieć pokrętło umożliwiające regulację grzałek (zdjęcie poniżej). 

Zasada VI – regulacja temperatury w mini piekarniku

Gdy niedawno kupowałam mini piekarnik, w oko wpadł mi mały piecyk przeznaczony do pizzy. Spodobał mi się, bo był malutki, ale miał podstawową wadę: brak regulacji temperatury. I to go zdyskwalifikowało. Regulacja temperatury jest niezmiernie ważna przy wyborze mini piekarnika do diety bezglutenowej! Oto szybki przewodnik:

  • odświeżanie nieco czerstwych bułek czy drożdżówek lub pączków bezglutenowych: kratka, około 150 stopni C, około 5 minut; wypieki najlepiej wcześniej skropić wodą; wstawiamy je do nagrzanego lub zimnego piekarnika – w praktyce to bez znaczenia;
  • odmrażanie małych wypieków bezglutenowych (tych samych, co wymienione powyżej): kratka, proponuję również 150 stopni C, ale czas około 25 minut – sprawdzamy wykałaczką, czy są gotowe; nie trzeba ich skrapiać wodą;
  • pieczenie bułeczek czy ciasteczek lub pierniczków bezglutenowych – blacha, papier do pieczenia, temperatura jak w przepisie
  • odświeżanie pojedynczych kromek chleba bezglutenowego: blacha, papier do pieczenia, skrapiamy lekko wodą, temperatura około 100 – 120 stopni C, około 5 – 10 minut – do miękkości, trzeba to indywidualnie sprawdzać
  • pieczenie zdrowych kotletów mielonych lub rybnych lub wegańskich: blacha z papierem do pieczenia, około 200 stopni C, około 25 minut
  • pieczenie ryb, mięs, porcja około 200 g – blacha, papier do pieczenia, temperatura 200 stopni C, około 25 minut
  • zapiekanka na bułce – blacha z papierem do pieczenia, 180 stopni C, około 7-10 minut

Zazwyczaj korzystam z grzałki górnej i dolnej jednocześnie.

Zasada VII – funkcje w mini piekarniku w kuchni bezglutenowej

Jeśli mini piekarnik ma służyć tylko do odświeżania wypieków bezglutenowych i podpiekania czy pieczenia niewielkich potraw, nie szukaj urządzenia bogatego w wiele funkcji. Bo każda dodatkowo kosztuje. Wystarczy grzanie dolne, górne oraz dolne i górne – jak wspomniałam wyżej. Z tymi funkcjami odpieczesz bułkę i upieczesz rybę. Po co funkcja grilla, skoro grillowane warzywa czy kurczaka można przygotować w dużym piekarniku? Chyba, że go w domu nie ma, wtedy OK 😁

Do rozważenia zostawiam funkcję rozmrażania – choć ja takiej nie mam i nie narzekam. Nie odczuwam również braku termoobiegu czy obrotowego rożna. To wszystko bajery, za które się przepłaca. 

Na zakończenie: co jest jeszcze ważne przy wyborze mini piekarnika?

Podsumowując: mini piekarnik to urządzenie niezwykle przydatne w kuchni bezglutenowej. Nieważne czy celiakia w Twoim domu dotyczy dziecka czy dorosłego. Poszukując mini piekarnika do odświeżania pieczywa bezglutenowego kieruj się wskazówkami, które wymieniłam powyżej, a z pewnością dokonasz dobrego wyboru 😎 Czy wygląd ma znaczenie? Hm, zazwyczaj takie mini piekarniki mają czarny kolor, ale jeśli zależy Ci na czymś nietuzinkowym, to przygotuj się na duży wydatek i długie poszukiwania. Czasem warto poczekać kilka tygodni, posprawdzać ceny i sprzęty w różnych marketach.

Najlepiej takie urządzenie zobaczyć przed zakupem na własne oczy, by sprawdzić m. in., jak działają pokrętła i czy poszczególne elementy są wykonane z przyzwoitych materiałów. Jak już wspomniałam, nie warto przesadzać z ceną. Liczy się funkcjonalność, wymiary, regulacja temperatury i grzałek oraz parę innych drobiazgów, które wymieniłam. A potem mini piekarnik będzie Ci służył przez dobrych kilka lat. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się