Blog

29

Jak ulepić pierwsze bezglutenowe pierogi na Wigilię i nie tylko

27/11/2017

Jak ulepić pierwsze bezglutenowe pierogi na Wigilię i nie tylko

27/11/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W Polsce trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli przed wami pierwsza bezglutenowa Wigilia, głowa do góry. Oto garść porad, jak ulepić najlepsze pierogi bezglutenowe, jak je gotować, zamrażać i odgrzewać. Wasze bezglutenowe pierogi nie chcą się zlepiać? Mam na to sposób. Rwą się? I temu zaradzimy. Szukacie przepisu na bezglutenowe pierogi bez jajek albo na pierogi z mąki gryczanej? Przeczytajcie i zacznijcie planować bezglutenowe Boże Narodzenie – smaczne, pyszne i rodzinne. A jeśli to jeszcze nie moment na samodzielne lepienie, w Auchan i Carrefour w całej Polsce można kupić gotowe, mrożone pierogi bezglutenowe Mateo KLIK

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebooki i bajkę dla dziecka z celiakią

Bezglutenowe pierogi – myśl pozytywnie!

Lepienie pierogów, nie tylko bezglutenowych, wydawało mi się zawsze czarną magią. W rodzinnym domu w ogóle się ich nie przygotowywało ani nie jadało, więc moje bezglutenowe dzieciństwo minęło bez tego smaku. Tradycję lepienia i jadania pierogów na Wigilię wprowadził dopiero mąż – i wtedy stanęłam przed wyzwaniem: jak ulepić pierwsze bezglutenowe pierogi? Jak przygotować ciasto na bezglutenowe pierogi? Jak je gotować, by się nie rozpadały? Czy szykować osobno pierogi bezglutenowe i glutenowe? Od tamtej pory minęło ponad 10 lat – i wreszcie znam odpowiedzi. Czym prędzej się z wami dzielę – by Wasze pierwsze pierogi bezglutenowe zostawiły najlepsze wspomnienia. A jeśli mimo wszystko nie podejmiecie wyzwania – polecam gotowe pierogi bezglutenowe mrożone Mateo, do kupienia w Carrefour.

Pierwsza zasada brzmi: ważny jest każdy etap – od zagniecenia ciasta do gotowania i mrożenia pierogów. Zapamiętajcie też drugą: bezglutenowe pierogi się udadzą, jeśli podejmiecie to wyzwanie z pozytywnym nastawianiem. I nie bójcie się bałaganu – nie taki diabeł straszny.

Zobacz to na filmiku ;) – moje bezglutenowe pierogi

Przygotowanie ciasta na bezglutenowe pierogi

Ciasto na pierogi bezglutenowe przygotujemy bez użycia miksera. Potrzebny jest mix bezglutenowy (najczęściej używam Mix B Schaer) lub bezglutenowa mąka gryczana (przepis na pierogi gryczane znajdziesz TUTAJ). Do tego: gorąca woda, sól, olej i łyżka. Składniki na pierwsze pierogi bezglutenowe bez jajek – KLIKNIJ.

  • przesiewamy mąką z solą do miski
  • stopniowo dodajemy gorącą, prawie wrzącą wodę i mieszamy składniki łyżką
  • dodajemy olej i mieszamy
  • gdy ciasto nie jest już takie gorące, zagniatamy je energicznie dłońmi
  • ma powstać elastyczna, ale dość twarda kulka
  • ciasto na pierogi bezglutenowe przykrywamy szczelnie bawełnianą ściereczką lub  folią spożywczą
  • odstawiamy na 15-30 minut, by odpoczęło i nabrało właściwej konsystencji

Wycinanie kółek i lepienie pierogów

  • przygotowujemy dowolny farsz – musi być dobrze odciśnięty
  • wstawiamy na gaz garnek z wodą, 1/2 łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju
  • stolnicę i wałek obsypujemy mąką bezglutenową, np. skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze lepiej sprawdza się bezglutenowa mąka ryżowa
  • wykładamy połowę ciasta, druga część zostaje przykryta
  • wałek smarujemy mąką
  • ciasto na pierogi bezglutenowe wałkujemy w miarę cienko – 1-2 mm grubości (chyba, że wolisz pierogi twardsze, bardziej sprężyste)
  • wykrawamy kółka, najlepiej szklanką o większej średnicy
  • kółeczko układamy na dłoni i dodajemy farsz
  • zlepiamy brzegi pieroga bezglutenowego, mocno i energicznie dociskając palcami
  • ulepione pierogi układamy na talerzu obsypanym mąką bezglutenową
  • talerz z pierogami przykrywamy ściereczką, by nie wysychały czekając na gotowanie

Tutaj kupisz

Świetną mieszankę idealną do pierogów bezglutenowych

Gotowanie bezglutenowych pierogów

  • gdy woda wrze, delikatnie wrzucamy pierogi z pierwszej partii
  • mieszamy je drewnianą łyżką, dotykając dna
  • gotujemy je na małym ogniu przez około 5 minut
  • ugotowane pierogi delikatnie wyjmujemy, najlepiej pojedynczo, łyżką cedzakową
  • wykładamy je na talerz posmarowany masłem lub olejem
  • ugotowane pierogi bezglutenowe nie mogą się stykać, bo skleją się na zawsze ;)
  • kropimy je z z wierzchu olejem lub masłem
  • serwujemy od razu lub po podsmażeniu, z zeszkloną na tłuszczu cebulką

Odsmażanie pierogów bezglutenowych

  • ugotowane pierogi bezglutenowe można podsmażyć, gdy ostygną, nawet na 2-3 dzień
  • na patelni roztapiamy masło
  • układamy pierogi tak, aby się nie stykały
  • smażymy z obu stron na złoto
  • podajemy same lub z zeszkloną cebulką
  • ulepione, surowe pierogi układamy na deseczce oprószonej mąką bezglutenową (nie mogą się stykać)
  • można je układać na deseczce piętrowo, ale każde piętro oddzielamy foliowym woreczkiem
  • wkładamy na kilka godzin do zamrażarki
  • zamrożone pierogi bezglutenowe zsypujemy do woreczka i chowamy do zamrażarki
  • najlepiej przechowywać je nie dłużej, niż 3-4 tygodnie (bo mogą popękać)
  • zamrożone pierogi bezglutenowe wrzucamy do wrzątku z silą i wodą
  • gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając raz po raz drewnianą łyżką
  • wykładamy pojedynczo na talerz posmarowany tłuszczem

Złote rady od Bezglutenowej Mamy

  • ciasto na bezglutenowe pierogi nie jest tak elastyczne, jak na glutenowe. Obchodzimy się z nim dużo delikatniej, bo łatwo rwie, co widać na filmie o pierogach bezglutenowych na Wigilię KLIKNIJ
  • ulepione pierogi nie powinny zbyt długo czekać: albo je od razu mrozimy, albo gotujemy. Inaczej wyschną i będą pękać
  • farsz nakładamy na tę stronę kółka, która nie stykała się z mąką i stolnicą. Palcem zanurzonym w mące ugniatamy farsz, składamy pieroga na pół i równomiernie rozprowadzamy farsz. Dopiero teraz zlepiamy, oczywiście suchymi palcami (można je znów zanurzyć w miseczce z mąką – ZOBACZ TO NA FILMIE – KLIKNIJ.   
  • Gdy z jakichś względów pieróg się nie zlepia, zawijamy jego złączone brzegi i dociskamy. Najwyżej straci kształt, ale nie zmarnujemy ciasta i farszu – ZOBACZ TO NA FILMIE Z INSTRUKCJĄ LEPIENIA PIEROGÓW BEZGLUTENOWYCH    
  • część surowych pierogów można zamrozić. Układamy je w odstępach na deseczce i mrozimy, potem zsypujemy do woreczka. Przechowujemy nie dłużej niż miesiąc, gdyż przy dłuższym mrożeniu ciasto może popękać
  • zachęcam, by takie pierogi podać na wigilię całej rodzinie. Jeśli jednak część biesiadników woli zjeść glutenowe pierogi, zadbajcie, by bezglutenowe pierogi ugotować i odsmażać jako pierwsze lub w osobnym garnku. Bezglutenowe pierogi nie mogą się stykać z glutenowymi. 

Bezglutenowe Boże Narodzenie jest smaczne!

Już teraz życzę smacznego świętowania na bezglutenowej Wigilii i bezglutenowego Bożego Narodzenia. Przy okazji zachęcam, abyście przygotowali jak najwięcej wigilijnych potraw bezglutenowych dla całej rodziny. Krokiety bezglutenowe smakują tak samo jak glutenowe, podobnie ryba po grecku w panierce bezglutenowej czy ryba w galarecie na żelatynie bez zawartości glutenu. 

Zerknijcie również do specjalnego serwisu z przepisami na bezglutenową Wigilię i bezglutenowe Boże Narodzenie. I na pozostałe filmy ze świątecznymi przepisami od Bezglutenowej Mamy – na moim kanale na YouTube – KLIKNIJ. Wkrótce ukaże się również odcinek z przepisem na pierogi bezglutenowe bez mixu. Pamiętajcie o konkursie „Wigilia z Bezglutenową Mamą”, w którym nagrodą jest torba pełna produktów od sponsora – firmy BALVITEN, a także udział w odcinku kulinarnym na moim kanale. 

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią, na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (29)

Ania 25/11/2022 15:51
Czy te pierogi wychodzą smaczne? Można je porównać do glutenowych? Bo zrobilam z innego przepisu, głównie z mąki kukurydzianej i jestem załamana, w smaku tragedia wyszła...
Ania 19/12/2022 19:26
z mąki mix B Schaera wychodzą super, w smaku bardzo podobne do zwykłych z mąki pszennej. Natomiast mi z mąki z Balviten nie smakują (ta mieszanka ma w sobie mąkę gryczaną, której smaku nieztrawię :) )
Bezglutenowa Mama 26/11/2022 11:13
Aniu, nie dziwię się, że z mąki kukurydzianej wyszły marne pierogi ... Ta mąka zupełnie się do tego nie nadaje... Z mojego przepisu będziesz zadowolona, użyj Mix B Schar lub Balviten :) Obejrzyj dokładnie filmik, będzie dobrze :)
Ania 13/12/2022 18:07
Dziękuję, napewno spróbuję ❣️
Bezglutenowa Mama 13/12/2022 22:41
Trzymam kciuki :)
Kasia 01/12/2021 12:39
Od roku nie mogę jeść glutenu i testowałam wiele pierogów bezglutenowych... Uwielbiam wszystkie pierogi, ale ciasta żadną miarą nie dorównywały tym z mąki pszennej. Testowałam Pani pierogi przed Wigilią żeby nie było wstydu, ale nie miałam wielkich nadziei. I teraz wypadałoby przeprosić! Ciasto jest bardzo fajne, miękkie, dobrze się z niego lepi pierogi, a dzisiaj spróbuję odgrzanych mrożonych na obiad. Bardzo dziękuję za opracowanie receptury i żałuję, że trafiłam tu tak późno. Pozdrawiam!
Agnieszka 22/12/2020 21:45
Chcialam zapytać, czy takie piergi można blanszować?
Bezglutenowa Mama 23/12/2020 08:44
Jasne, moja koleżanka tak robi co roku :)
Agnieszka 23/12/2020 08:57
Super! Dziekuje za szybką odpowiedź
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 04/11/2020 09:17
Doroto, gorąco Cię do tego zachęcam. Weź Mix B Schara, obejrzyj filmik i próbuj! :) Trzymam kciuki, daj potem znać :)
Dorota 03/11/2020 21:13
Jestem na diecie bezglutenowej od 10 lat (stwierdzona w wieku prawie 50 lat) i nigdy nie odważyłam się żeby zrobić pierogi. Tęsknię za pierogami ogromnie i zrobię je z podanego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 03/11/2020 12:41
Aniu, oto proporcje: 300 g mieszanki, 2/3 wrzątku, 1 jajko, 3 łyżki oleju - będą super, tylko po wyrobieniu ciasta owiń je w folię spożywczą i odstaw na kwadrans
Anna 03/11/2020 12:22
A jajka? Wolałbym z jajkami? Ile i kiedy należy dodać?
Aleksandra 29/02/2020 19:24
Witam. Użyłam mixu b i wydz a tragedia. Nie dało się tego lepić. Ciasto się kruszyło strasznie. Dodałam więcej oleju i nawet malda, było lepiej ale i tak pękało podczas sklejania. Masakra jakas newime co robić. Podchodzę z takim entuzjazmem do robienia pierogów i wychodzi szit :(. Jak wy to robicie ze wychodzi wam ciasto elsstyczne i rozciąga się jak z mąki pszennej???
Bezglutenowa Mama 20/12/2022 08:46
Olu, nie wiem, co poszło nie tak... oglądałaś mój filmik o pierogach na YT?
Agnieszka 05/01/2020 16:26
To ciasto wychodzi genialne. Robiłam w Święta z kilku porcji. Delikatniejsze nawet od tradycyjnego pszennego. Dziękuję za ten przepis
Bezglutenowa Mama 09/01/2020 18:49
Agnieszko, cieszę się razem z Tobą, też uwielbiam to ciasto :)
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:34
Agnieszko, pierogi bezglutenowe trzeba lepić z Mixu B (na chleb) i według przepisu na moim bogu - wtedy wychodzą super :) A pomysł z makaronem lasagne jest super :)
Aleksandra 15/12/2018 12:41
Dziękuję za Pani liczne porady. Zrobiłam ciasto na pierogi z Pani przepisu i wyszły świetne! Używałam mixu B ;)
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:36
Olu, takie komentarze cieszą najbardziej :) Gratulacje :)
Anna 11/12/2018 13:45
Dzień dobry, ja chciałam zapytać o farsz. Moja mama poza dietą bezglutenową musi stosować też dietę na hashimoto. Może masz droga mamo jakiś swój sprawdzony farsz na wigilijne pierogi?
Bezglutenowa Mama 12/12/2018 10:02
Aniu, przepis na farsz jest tutaj: https://bezglutenowamama.pl/pierogi-z-kapusta/
Agnieszka 07/12/2018 14:30
My od roku jesteśmy na diecie bezglutenowej. Pierwsze pół roku uczyłam się gotować od podstaw, unikałam pieczenia, gotowania pierogów czy innych mącznych specjałów. Poddałam się, po tym jak jednego razu znalazłam przepis na bezglutenowe pierogi. Po 4 godzinach w kuchni udało się ulepić 40 pierogów, z czego tylko kilkanaście ugotowało się w całości. Nawet nie próbowałam mrozić, jeść się tego nie dało, nawet nie pamiętam, skąd ten przepis był. Ostatnio kupiłam bezglutenowy makaron lasagne, ugotowałam i zrolowałam z masą na pierogi ruskie jak takie mini roladki. To był dla mojej bezglutenowej rodziny strzał w dziesiątkę. Oczywiście po zawinięciu ułożyłam wszystkie roladki w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do piekarnika, żeby zagrzać. Może jeszcze kiedyś będę się bawić w lepienie, ale na razie farsz na pierogi będę wykorzystywać w innej wersji. Za to z ciastami, ciasteczkami i innymi słodkościami zaczęłam już eksperymentować, ogarnęłam mąki (które nadają się do ciast, które do naleśników i krokietów a które do sosów) nawet sama robię mixy.
Edyta 15/12/2017 21:42
Czy mix for bread Balviten będzie nadawal się do pierogów?
Bezglutenowa Mama 15/12/2017 22:41
Edyto, myślę, że można spróbować. Sama nie miałam czasu na eksperyment, robię zawsze z Mix B Schaer. Ten mix z Balvitenu jest podobny, ale jednak nie identyczny... Teraz jednak przed Wigilią nie zdążę tego wypróbować... Jak Ty zrobisz, to koniecznie daj znać, jak się lepiły :)
Edyta 30/12/2017 20:33
Zrobilam. Pierogi lepily sie rewelacyjnie. Ciasto bardzo elastyczne. Zrobilam z przepisu z 3 jajkami i 300 g mąki.
Bezglutenowa Mama 20/12/2022 08:45
genialnie :)
Marta 12/12/2017 21:36
Cześć! Cieszę sie ze trafiłam na Twojego bloga. U nas większość rodziny gluten je, ale tata musiał wykluczyć go z diety. W ubieglym roku gotowalam dla Niego uszka z maki gryczanej. Niestety zamrozilam je ugotowane, i gdy chcialam je odgrzać ze środka wypłynął cały farsz... na szczęście miałam ich spory zapas wiec z 30 sztuk udało mi sie uratować 5 do wigilijnego barszczu ;) byłam tym tak zniechęcona, ze planowałam w tym roku zaserwować tacie paszteciki lub krokiety, ale wtedy znalazłam Twój post o pierogach i kusi mnie znów spróbować z uszkami, które u nas w domu w wersji glutenowej są jednak tradycja. Czy myślisz ze moje nieudane pierwsze kroki wynikały z tego ze mroziłam ugotowane uszka? Naprawdę dobrze je sklejałam, one po prostu były tak delikatne ze całe sie rozpadały :( Chciałabym bardzo zaserwować tacie uszka, ale boje sie kolejnej porażki, szczególnie ze przed świetami każdy „roboczy” wieczór jest na wagę złota ;) W poście polecasz mieszankę Schar, a znalazłam na blogu przepis na uszka z 2015 roku w którym rekomendowałas Nutri Free Mix per Pasta Fresca. Czy z perspektywy czasu myślisz ze Schar jest jednak lepszy? Przepraszam ze sie tak rozpisałam.
Bezglutenowa Mama 12/12/2017 22:36
Witaj Marto, przede wszystkim chylę czoła, że tak dbasz o Taty dietę. Uszka z mąki gryczanej rozgotowały się pewnie dlatego, że były z samej mąki gryczanej, dodatkowo sprawę pogorszyło ich ugotowanie przed mrożeniem. W weekend na moim kanale na Youtube ukaże się filmik o uszkach. Ale skoro ulepiłaś już uszka z mąki gryczanej, to z takimi z mixu poradzisz sobie bez trudu. Obecnie mąki Nutrifree są niedostępne już w Polsce, dlatego pierogi i uszka robię obecnie z Mix B Schaer. Wychodzą znakomicie :) A ja własnie dziś ugotowałam grzyby i jutro będę lepić z dziećmi uszka :) Pozdrawiam świątecznie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się