Sezon na jagody w pełni, tradycyjnie więc piekarnia Putka Bez Glutenu wprowadziła do sprzedaży sezonowy wypiek: jagodzianki ze świeżymi jagodami – bez laktozy, z kruszonką, pełną owoców. Jagodowe drożdżówki od Putki są pyszne, co zgodnie potwierdziły nasze kolonijne dzieci. Bezglutenowa jagodzianka ze świeżymi jagodami kosztuje 4,50 zł, ma pięć dni przydatności do spożycia (ale równie dobra jest nawet po ośmiu, co sama kiedyś sprawdziłam). Do kiedy będzie w sprzedaży? Dopóki w lesie będą jagody 😁 Choć piekarnia Putka Bez Glutenu mieści się w Warszawie, jej wypieki można kupić w każdym zakątku kraju, przez całą dobę –  w sklepie internetowym KLIK

Jagodzianka ze świeżymi jagodami – w całej Polsce

Bezglutenowa jagodzianka jest w ofercie Putki niemal przez cały rok, ale tylko w sezonie letnim jest nadziewana świeżymi jagodami, prosto z lasu. Moim zdaniem różnica w smaku jest niewyczuwalna dla laika, ale użycie świeżych owoców ma znaczenie między innymi dla osób jedzących zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian (bez użycia mrożonych surowców). Poza tym określenie „ze świeżymi jagodami” od razu przenosi nas myślami do zielonego lasu, pełnego czarnych jagód, lata i śpiewu ptaków. I taka jagodzianka od razu lepiej smakuje 😎 

Osobiście doznałam tej przyjemności, gdy podczas trzeciego dnia moich kolonii bezglutenowych wygospodarowałam wreszcie pierwsze 7 minut na spokojną kawę na trawie koło ośrodka KLIK. Kawa wesoło chybotała na nierównym podłożu, do mojej jagodzianki co chwile podlatywała osa spragniona słodyczy, a ja myślami byłam w lesie koło Wschowy (lubuskie). Ćwierć wieku temu, jako pracowita nastolatka, sama zbierałam tam jagody i sprzedawałam je lokalnym piekarzom 😎

Degustacja na koloniach dla dzieci na diecie bezglutenowej 2020

Tradycyjnie – jak co roku – zamówiłam jagodzianki ze świeżymi jagodami na tegoroczne kolonie dla dzieci z celiakią (oraz mnóstwo chleba, bułek i ciastek). Ale postanowiłam urozmaicić dzieciom podwieczorek, dlatego serwowałam zarówno jagodzianki, jak i nowość w ofercie Putki Bez Glutenu – drożdżówki z malinami KLIK. Drożdżówki, podobnie jak wszystkie wypieki Putki, są świeże i gotowe do jedzenia od razu po wyjęciu z opakowania. Ale miałam na nie inny pomysł  😁

Ponieważ w specjalnie stworzonej kuchni bezglutenowej mam duży piec konwekcyjny, drożdżówki z malinami i jagodami podpiekłam przez 4 minuty w 170 stopniach C. Odzyskały pierwotną puszystość, odbudowała się struktura skrobi, a boski zapach ściągnął na boisko przy kuchni wszystkie koty z sąsiedztwa 😍 Nie muszę mówić, z jak wielkim apetytem dzieci zajadały podwieczorek? Oczywiście koloniści z nietolerancją mleka czy jajek również mieli pyszny podwieczorek – moja asystentka Zosia upiekła dla nich wegańskie drożdżówki bezglutenowe KLIK PRZEPIS

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!