Blog

26

Idealny żurek bezglutenowy

21/03/2016

Idealny żurek bezglutenowy

21/03/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Glutenowcy mają łatwiej, bo w każdym markecie i na targu mogą kupić butelkę zakwasu na żurek. Nie muszą niczego hodować, doglądać, mieszać…. Ale i tak nie zamieniłabym się z nimi. Zamiast breji z plastikowej butelki (przepraszam za dosadność), wolę domowy zakwas bezglutenowy na żurek. Naturalny i z dobrych składników. Prawdziwy. Jeśli jeszcze dziś wymieszacie mąkę z wodą i przyprawami, zdążycie na Wielkanoc.

 

Składniki 

ZAKWAS NA ŻUREK:

– 100 g bezglutenowej mąki ryżowej

– 300 ml ciepłej wody;
– 3 liście laurowe bez śladowych ilości glutenu;
– 6 ziaren ziela angielskiego bez śladowych ilości glutenu;
– 4 ząbki czosnku;
– 1 łyżeczka suszonego majeranku bez śladowych ilości glutenu;
zurek zakwasWszystkie składniki umieściłam w wyparzonym dużym słoiku i dokładnie wymieszałam drewnianą, świeżo wyparzoną łyżką. Przykryłam bawełnianą ściereczką  i odstawiłam na 3-4 dni pod ciepły kaloryfer. Codziennie mieszałam zakwas świeżo wyparzoną, drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni. Jeśli ktoś nie chce od razu użyć zakwasu, trzeba go przelać do czystego słoiczka, zakręcić i schować do lodówki. Wytrzyma 2-3 tygodnie.
ŻUREK:

zurek drugi 1 słoik zakwasu z powyższego przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy;
– 300 g białej surowej kiełbasy bez glutenu;
– 2 suszone grzyby;
– 1,5 litra wody;

– na wywar warzywny: marchew, pietruszka, seler, nać pietruszki;
– 2 cebule;
– 3 ząbki czosnku;
– 3 listki laurowe bez śladowych ilości glutenu;
– 3 ziarenka ziela angielskiego bez śladowych ilości glutenu;
– sól i pieprz bez śladowych ilości glutenu;

– 1 łyżka majeranku bez śladowych ilości glutenu;

– opcjonalnie: szklanka soku z kiszonych ogórków;

 

SONY DSC

Umyłam i obrałam warzywa. Cebulę pokroiłam w kostkę. Cebulę, warzywa, suszone grzyby zalałam zimną wodą.  Dodałam czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotowałam  na małym ogniu około 40 minut.. Dodałam białą kiełbasę i nadal gotowałam wywar –  – aż zmiękły warzywa. Odstawiłam na kwadrans, a następnie przecedziłam. Wywar doprawiłam do smaku solą , pieprzem i majerankiem. Do zupy gotującej się na małym ogniu wlałam zakwas i zagotowałam, cały czas mieszając.

 

zurekGotowałam około 2 minut. Żurek stopniowo gęstniał.. Dodałam szklankę wody z kiszonych ogórków i nadal gotowałam. Żurek nadal był zbyt gęsty, więc uzupełniłam go wodą do uzyskania ulubionej konsystencji. Podawałam z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem, dla ozdoby doprawiłam majerankiem..

Co powiedzieli domownicy? Byli zachwyceni kremową konsystencją, delikatnym smakiem i subtelną kwaskowością zupy.

Wielkanocny żurek bezglutenowy zniknął w mig z talerzy, a domownicy domagali się dokładki. Sęk w tym, że nie było…. Z tej porcji powstały cztery duże talerze żurku. Weźcie to pod uwagę, planując liczbę biesiadników przy bezglutenowym wielkanocnym stole.

Eksperymentowałam z różnymi przepisami na bezglutenowy żurek. Przyrządzałam go z domowego zakwasu, czasem po prostu z razowego chleba bezglutenowego. Tym razem zmierzyłam się z naprawdę prostym przepisem, który wymagał jedynie cierpliwości przy wyhodowaniu zakwasu.  Udało się!

 

KOMENTARZE (26)

Kasia 27/03/2024 10:07
Czy zakwas robiony z Pani przepisu powinno się przecedzić przed dodaniem do garnka?
Bezglutenowa Mama 29/03/2024 13:13
Kto jak woli :) ja daje raz przecedzony, raz prosto ze słoika; i tak potem z całości wybieram ziela angielskie i liście laurowe :)
Krzyś 21/04/2023 10:33
Czy mąka ryżowa może być że zmielonego białego ryżu czy z brązowego ?
Bezglutenowa Mama 25/04/2023 21:11
Tu jest dowolność :) biała mąka da bardziej delikatny smak i kolor, ta z ciemnego ryżu będzie wyrazistsza :)
Darek 04/04/2021 12:16
Jeśli w opisie przypraw jest napisane, iż 'może zawierać gluten', oznacza to, że producent nie bierze odpowiedzialności(nie przeprowadza testów) i istnieje przyczyna, która stwarza ryzyko. Polecanie tego typu przypraw jest już nie tylko nieodpowiedzialne, co głupie! I tyle w temacie. Nie kupujemy żadnych produktów z informacją, iż 'może zawierać gluten'. Koniec, kropka.
Aga 06/04/2020 23:42
Witam, wlasnie nastawilam ten zakwas. Mam pytanie, czy nie wymaga on dokarmiania jak zakwas zytni?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/04/2020 10:57
Agnieszko, zakwas na żurek nie wymaga dokarmiania, ale koniecznie codziennie musisz mieszać zakwas i zbierać pianę.
Marta 03/04/2020 21:57
Nastawiłam dwa dni temu zakwas, pachnie w całym domu. Mam nadzieję że nic nie zepsuję i że zakwas wyjdzie. Pianę już zbierałam dzisiaj czekam na efekt końcowy
Bezglutenowa Mama 06/04/2020 14:13
Marto, bardzo się cieszę i już życzę smacznego. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :)
Ola 30/03/2016 08:09
Huraaa- na idealnym zakwasie wyszedł idealny żurek Wielkanocny- dziękuję za przepis :-)
Marta 25/03/2016 11:19
Jednak mimo to ostrzeżenie jest a Stowarzyszenie nie zaleca takich produktów z takim ostrzeżeniem, ponieważ nie wiadomo ile w danej paczce może być glutenu. Treść "może zawierać gluten" to tak jakby loteria w jednym może go nie być, w drugim dozwolona ilość a w trzecim już ta ilość może być dużo większa. W przypadku ryb jest tak samo mimo że są to droższe produkty i renomowanych firm np. Lisner. Jest na nich napis że "może zawierać gluten" i mimo że to renomowana firma to omija się ich produkty, ponieważ nie wiadomo ile tego glutenu może być. Gdyby tak nie było to by nie byłoby problemu ze śledziami na Wigilię, ponieważ każdy by wziął śledzie z firmy Lisner. Jednak jakoś nikt nie kupował ich produktów, mimo że to renomowana firma i ma droższe produkty. Dlatego pojawił się problem że śledziami na wigilijny stół.
Bezglutenowa Mama 25/03/2016 19:53
Może dlatego jest przyzwolenie na jednorodne przyprawy z dużych firm, ponieważ przyprawy używamy szczyptę na całą zupę, a śledzia bądź co bądź zjadamy wraz z zalewą? To są dylematy, które każdy z nas musi sam rozstrzygać. Osobiście nigdy nie kupuję produktów z ostrzeżeniem o śladowych ilościach glutenu. Wolę nie kupić produktu, niż wziąć niepewny. Wyjątkiem są przyprawy jednorodne: kupuję je czasami, gdy zabraknie mi akurat bezpiecznej przyprawy.
Smakoszka 25/03/2016 06:51
Mój zakwas trzeciego dnia okazał się zapleśniały :(
Bezglutenowa Mama 25/03/2016 19:50
A postępowałaś zgodnie z instrukcjami? Mieszałaś wyparzoną drewnianą łyżką? Słoik był wyparzony? Zakwas miał ciepło? Przyczyn może być wiele... U mnie właśnie pod kaloryferem dojrzewa już drugi zakwas i jest OK.
Ola 22/03/2016 14:27
Ja w niedziele zrobiłam zakwas i mieszam codziennie drewnianą łyżka- mam nadzieję, że na święta będzie coś z tego bo inaczej przejdę załamanie nerwowe hihihihi
Bezglutenowa Mama 22/03/2016 14:34
A zaczął Ci się pienić w pierwszy lub drugi dzień?
Magda 22/03/2016 11:52
Jak ktos ma możliwość, to w Niemczech idzie kupić kapuste kiszona opisana jako bezglutenowa.
Bezglutenowa Mama 22/03/2016 14:34
wow, super.... My jeszcze trochę poczekamy na taki luksus....
Natalia 22/03/2016 10:14
Pytanie mam co do składników. Co chwilę dowiaduję się czegoś nowego, nie wiedziałam, że majeranek ma gluten czy liść laurowy i trzeba kupować bg... Pytanie dotyczy: jakie ogórki kiszone? Takie domowe? Jeśli kupne to jakie można, z jakiej firmy? Pytanie spoza tematu żurku: ktoś wie, jak się ma sprawa z kapustą kiszoną/kwaszoną? Co za różnica i jaką można? Od kiedy jestem na diecie bg, a to już rok, nie znalazłam odpowiedzi na to pytanie. Pozdrawiam i smacznych świąt :)
Bezglutenowa Mama 22/03/2016 10:48
Przyprawy są paczkowane na tych samych halach, na których są paczkowane mieszanki przypraw, bułka tarta czy dania gotowe z mąką. Dlatego musimy kupować przyprawy bezpieczne, np. Dary Natury, a ewentualnie, "w czarnej godzinie" - możemy posiłkować się przyprawami JEDNORODNYMI np. Kamis czy Kotanyi (dużych firm, a nie małych, niszowych). Ogórki kiszone najlepsze domowe, ale ze sklepu też bywają dobre. Ja kupuję czasem ogórki kiszone w Lidlu i są OK. Co do kapusty: zerknij tutaj: http://bm.wysylaj.pl/domowakapustakiszona9485-2/ Aczkolwiek też czasem kupuję kapustę kiszoną w Lidlu i ona jest OK.
Marta 23/03/2016 21:23
Też to wiem że na Kamis jest informacja o glutenie. Nie wiem dlaczego jest on tak promowany, aby go brać jeśli może posiadać gluten. Jeśli może posiadać to nie jesteśmy wstanie przewidzieć ile go tam może być wiec dlaczego na diecie bezglutenowej poleca się przyprawy z glutenem. Ciekawe. Firma to nie wszystko jeśli pisze że może zawierać gluten.
admin 24/03/2016 19:01
To jest informacja z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Tak szkolimy restauratorów w programie Menu bez Glutenu: zezwalamy awaryjnie na używanie JEDNORODNYCH przypraw renomowanych, droższych firm, np. Kamis czy Kotanyi. Stowarzyszenie sprawdziło, że tam nie istnieje realna możliwość zanieczyszczenia glutenem. Podobnie jest we Włoszech, we Francji - tam w ogóle wytwórcy przypraw nie ostrzegają o ryzyku zanieczyszczeń glutenem. Niemniej jednak i tak zaleca się korzystanie np. z Darów Natury.
Magda 24/03/2016 09:46
Z tego co wiem stowarzyszenie robilo badania i wychodziło, ze jednoskladnikowe przyprawy sa wolne kd glutenu
admin 24/03/2016 19:01
tak, były czyste;
gosiasit 23/03/2016 14:33
Kamis ma na wszystkich przyprawach ostrzeżenie o glutenie,wczoraj właśnie chciałam kupić oregano i przeglądałam wszystko i na każdym jest że w zakładzie jest gluten.
admin 24/03/2016 19:01
To jest informacja z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Tak szkolimy restauratorów w programie Menu bez Glutenu: zezwalamy awaryjnie na używanie JEDNORODNYCH przypraw renomowanych, droższych firm, np. Kamis czy Kotanyi. Stowarzyszenie sprawdziło, że tam nie istnieje realna możliwość zanieczyszczenia glutenem. Podobnie jest we Włoszech, we Francji - tam w ogóle wytwórcy przypraw nie ostrzegają o ryzyku zanieczyszczeń glutenem. Niemniej jednak i tak zaleca się korzystanie np. z Darów Natury.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się