Kto z celiakią nie marzy o smaku pszennego chleba bezglutenowego, sprężystego, pachnącego i mięciutkiego? Chyba nie ma takiej osoby, dlatego opracowałam nowy przepis: to pszenno-owsiany chleb od Bezglutenowej Mamy. Zaraz zaraz, ale chleb bezglutenowy pszenno – owsiany: czy to jakiś żart? Przecież zwykły owies i pszenica to zboża zakazane w diecie bezglutenowej! Już wyjaśniam.
Otóż taki chleb jest bezpieczny dla osoby z celiakią, jeśli zostanie upieczony w domu, z bezglutenowych składników. Zobaczcie to poniżej, w przepisie. Jestem z niego bardzo dumna. To hit: pszenno owsiany chleb bezglutenowy – bez miksów. Chleb bezglutenowy, który smakuje i pachnie jak pszenny, co potwierdziło już wielu glutenożerców. A dodatek cudownej skrobi ryżowej to gwarancja elastycznego i cudownego miękiszu! Nie zastępujcie jej innymi skrobiami, nie warto psuć efektu. No, do dzieła, ten chleb zawsze się udaje! I smakuje rewelacyjnie choćby we włoskim stylu: z dobrą oliwa z oliwek.
I od razu uspokoję: nie bójcie się skrobi pszennej bezglutenowej. Jest bezpieczna dla osób z celiakią, szkodzi tylko osobom z alergią na pszenicę. Można ją kupić m. in. w sklepie internetowym Glutenexu.
Spytacie jeszcze, czy taki pszenno – owsiany chleb bezglutenowy dla dzieci będzie ok? Czy zaakceptują jego smak? Tak, sprawdziłam to na moim 12-letnim Antku, który jest bardzo wymagający w temacie pieczywa. I powiedział, że chleb jest super! na dodatek ma dość jasny kolor, podobny do chleba pszennego, jest mięsisty, lekki – same zalety.
Pszenno-owsiany chleb bezglutenowy- składniki
forma około 25×11 cm
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g skrobi pszennej bezglutenowej
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
można zmielić płatki bezglutenowe w młynku do kawy - 50 g skrobi ryżowej bezglutenowej
- 50 g gryczanej mąki bezglutenowej
można zmielić kaszę - 1 łyżeczka błonnika psylium
bez glutenu - 8 g suszonych drożdży bez glutenu
lub 25 g świeżych - 1 łyżeczka soli
- 320 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy