Blog

2

Gdy bezglutenową Wigilię spędzasz w gościach porady

12/12/2018

Gdy bezglutenową Wigilię spędzasz w gościach porady

12/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Myślisz z przerażeniem o Wigilii, bo Ty, Twoje dziecko lub mąż jesteście na diecie bezglutenowej i macie zaproszenie na rodzinną wieczerzę poza domem? Może teściowa zaproponowała, że przygotuje krokiety z naleśników bezglutenowych, a Ty nie wierzysz, czy usmaży je z bezpiecznej mąki? Obawiasz się ryzykownych potraw, okruszków, zanieczyszczonych przypraw czy nerwowej atmosfery przy stole? Spokojnie, z Bezglutenową Mamą przebrniesz przez taką Wigilię bez glutenu, za to z uśmiechem i bez zatrucia glutenem. Oto garść sprawdzonych porad, ale najważniejsza brzmi: wszystkie przygotowania i ustalenia zaplanuj z wyprzedzeniem. Nie zostawiaj ich na wigilijny poranek lub na wieczór i broń Boże nie zamieniaj się w prokuratora przesłuchującego w kuchni wystraszoną teściową :). Poniżej pokrótce podpowiadam, jak ma przygotować się do Wigilii osoba na diecie bezglutenowej, zaproszona na wieczerzę do glutenożerców. A na wszelkie pytania chętnie odpowiem w komentarzach.

Co warto ustalić kilka dni przed Wigilią?

  • spytaj gospodynię, jakie będzie wigilijne menu
  • spytaj, które dania jest w stanie przygotować w wersji bezglutenowej dla wszystkich gości
    (np. barszcz, kapustę z grzybami, krokiety, rybę itd.)
  • podpowiedz gospodyni, jakich składników ma użyć do naleśników bezglutenowych na krokiety lub do ulepienia pierogów
  • jeśli to możliwe, zaproponuj wspólne zakupy lub konsultacje telefoniczne dotyczące każdego składnika
  • zwróć gospodyni uwagę, że wiele powszechnie dostępnych składników zawiera gluten lub jest nim zanieczyszczona
    np.: gotowy barszczyk, kostka rosołowa, mąka ryżowa, masa makowa, bakalie, aromat lub cukrowa posypka do ciasta, przyprawa do piernika itd.
  • uprzedź, że przygotowywanie bezglutenowych i glutenowych dań w jednej kuchni wymaga ostrożności i odpowiedniej kolejności pracy
    (najpierw bezglutenowe, potem glutenowe)
  • podaj gospodyni adres bloga Bezglutenowej Mamy, który jest skarbnicą przepisów na Wigilię bez glutenu KLIK
  • spytaj, jakie dania możesz lub powinieneś przynieść ze sobą, w pudełeczku do odgrzania
    np. barszcz z uszkami, pierogi, krokiety, słodycze, opłatek itd.
  • zaproponuj, że przyniesiesz jedno danie wigilijne w wersji bezglutenowej dla wszystkich uczestników wieczerzy
  • zaproponuj dzielenie się wyłącznie bezglutenowym opłatkiem – i przynieś go ze sobą 
  • podpowiedz, że Wigilię można przygotować również naturalnie bezglutenowo, z tanich i ogólnodostępnych składników – ale trzeba w to włożyć trochę wysiłku

O co warto zadbać przed wieczerzą i w jej trakcie?

  • zaproponuj pomoc przy szykowaniu wieczerzy i ustawianiu dań na stole
  • pokaż gospodyni dania bezglutenowe, które przyniosłaś w pudełeczkach i ustal, gdzie i jak możesz je odgrzać w bezpieczny sposób
  • nie twórz atmosfery grozy wokół bezglutenowych dań, zadbaj o spokój i uśmiech, w razie potrzeby negocjuj ;)
  • dopytaj, jakie składniki (i jakiego producenta) gospodyni użyła do bezglutenowych dań, które sama przygotowała
  • pamiętaj o zasadzie: bezglutenowe dania nie mogą leżeć na jednym talerzu z glutenowymi
  • dyskretnie spytaj lub przypilnuj, by rybę w bezglutenowej panierce gospodyni usmażyła jako pierwszą i podała ją na osobnym talerzu
  • zadbaj, by pierogi lub uszka bezglutenowe zostały ugotowane lub podsmażone jako pierwsze i podane na oddzielnym talerzu
  • podobnie należy postąpić z wszelkimi innymi daniami bezglutenowymi, szykowanymi w glutenowej kuchni: osobno je gotujemy, podajemy na osobnych talerzach, nakładamy osobnymi sztućcami
  •  jeśli cała rodzina będzie się dzielić glutenowym opłatkiem a tylko celiak będzie miał opłatek bezglutenowy, zadbaj by oba produkty nie leżały na jednym talerzu i aby nikomu się nie pomyliły
  • postaraj się dopilnować, by dania bezglutenowe nie leżały w pobliżu pieczywa glutenowego
  • jeśli jesteś mamą lub tatą dziecka na diecie bezglutenowej, wspieraj je ze wszystkich sił, by nie czuło się inne, ale nie przesadzaj, bo będzie się czuło speszone
  • chwal bezglutenowe potrawy, podkreśl zasługi gospodyni

KOMENTARZE (2)

Ja 21/12/2018 17:10
Ja bym to podsumował inaczej. Przyjdź na wigilię 2 dni wcześniej, wtedy może uda się choć połowa zadań z tej listy.
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 13:54
Bez przesady :) Ważna jest dobra komunikacja i podział zadań i współpraca w kuchni :) Wielu się to udaje :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się