Słodkie, bezglutenowe i zdrowe, jak to zrobić? Może sięgniecie po bezglutenowe batony energetyczne? W czasie epidemii koronawirusa nie chodźcie do sklepu. Lepiej przeszukać szafki i przygotować z dziećmi słodkie co nieco we własnym domu. Oto sprawdzony przepis na zdrowe, bezglutenowe batony energetyczne – z orzechów i suszonych owoców. Tak naprawdę jednak nie mają znaczenia konkretne składniki. Użyjcie to, co znajdziecie w domu. Bezglutenowa kuchnia kryzysowa nie opiera się na wyszukanych składnikach. A zdrowe, energetyczne batony bezglutenowe można sporządzić nawet z 3 – 4 produktów. 

Przyznam, że mimo sprawdzonego przepisu na bezglutenowe batony energetyczne, często eksperymentuję. Zalewam wrzątkiem dowolne owoce suszone (używam niesiarkowane i bez cukru), a po odsączeniu blenduję je z dowolnymi orzechami. Aby uzyskać dobrą konsystencję, mielę pestki słonecznika lub dolewam sok z cytryny   😍 A potem trzeba mnie pilnować, bo zjadam te batoniki bez opamiętania … Tym bardziej, że codziennie spędzam dwie godziny na świeżym powietrzu, w maseczce, z dala od ludzi (rolki, kijki, rower). Choć oczywiście osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej energia jest potrzebna nie tylko w czasie epidemii koronawirusa. 

Składniki na 20 bezglutenowych batonów energetycznych

  • 250 g dowolnych orzechów bez glutenu
    np. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie
  • 400 g dowolnych owoców suszonych
    np. daktyle, żurawina, śliwki, morele, figi
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego złocistego bez glutenu + 3 łyżki wrzątku
    zmiel w młynku do kawy
  • około 70 g płynnego miodu
  • około 30 g bezglutenowej mąki kokosowej
  • około 80 – 100 g pestek słonecznika bez glutenu
    zmiel w młynku do kawy
  • sok z cytryny

Jak przygotować energetyczne batony bezglutenowe?

  • Orzechy zmiel lub zblenduj (można też kupić mielone orzechy laskowe czy włoskie)
  • Owoce suszone umyj pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem na około 30 minut
  • Siemię lniane zalej wrzątkiem i zamieszaj, by powstał kleik
  • Odsącz owoce i zblenduj je
  • Zmieszaj wszystkie składniki w misce
  • Ma powstać gęsta masa, z której uda się ulepić prostokąt o grubości około 2 cm
  • Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze 1-2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych orzechów
  • Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej soku z cytryny 
  • Masę na energetyczne batony bezglutenowe owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na noc
  • Po około 10 godzinach pokrój masę na batony o dowolnej długości i grubości
  • Każdy bezglutenowy batonik energetyczny owiń w papier śniadaniowy lub w folię spożywczą
  • Batoniki orzechowe przechowuj w lodówce przez około 7 dni

Gdzie kupić składniki na energetyczne batony bezglutenowe?

Jeśli lubisz zdrowe słodycze bezglutenowe, a nie masz w domu suszonych owoców i orzechów, zamów je przez internet, przy okazji kupowania mąk, chleba i innych produktów bezglutenowych. Nie szukaj ich w sklepach stacjonarnych, zostań w domu, by ograniczać rozprzestrzenianie się koronawirusa. Owoce suszone można jeść jako samodzielną przekąskę (zawierają dużo witamin i minerałów niezbędnych w diecie bezglutenowej osób z celiakią). Sprawdzą się również w postaci batonów energetycznych – więcej na ten temat we wpisie: Dieta bezglutenowa w sporcie KLIK

Bezglutenowe owoce suszone i orzechy można znaleźć m. in. w dwóch dużych sklepach internetowych: Friendly Food Shop i Smaki Diet. Oba sklepy mają w ofercie bakalie bezglutenowe Denver Food i Pięć Przemian. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-05-01T22:29:34+00:0028 marca 2020|