Blog

Dziewiąty dzień kolonii wrapy bezglutenowe i zdrowe ciasteczka

02/09/2017

Dziewiąty dzień kolonii wrapy bezglutenowe i zdrowe ciasteczka

02/09/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tworzenie bezglutenowego jadłospisu dla niemal 70 uczestników kolonii z Bezglutenową Mamą i turnusu dla rodzin to nie lada wyzwanie. Mimo to dziewiątego dnia obozu znów zaskoczyłyśmy dzieci i dorosłych. W menu śniadania bezglutenowego pojawiły się słodkie bułeczki z dżemem, domowe ciasteczka mocy, w ciągu dnia na stołach stanęła zupa z grzankami, potem owoce i wrapy. No właśnie – wrapy bezglutenowe wszyscy przyrządzili sobie samodzielnie, w ramach warsztatów kulinarnych. Na zakończenie dnia na tarasie pojawił się oczywiście talerz pyszności: kluski śląskie bezglutenowe z okrasą. Zerknijcie na szczegółowy jadłospis i galerię zdjęć. I powiedzcie, czy znacie drugi tak smaczny obóz w Polsce, bezglutenowy lub glutenowy?

Owsianka i zdrowe ciastka bezglutenowe

Poniedziałek, 3 lipca, jak większość wakacyjnych dni tego lata, nie należał do najcieplejszych. Dlatego podałyśmy gorącą owsiankę bezglutenową z pieczonymi jabłkami, a także serek wiejski bez laktozy ze świeżym jarmużem, kiełbasę dłudojrzewającą i kilka talerzy pełnych warzyw. Było i mięciutkie pieczywo bezglutenowe – słodkie bułeczki Bon Matin Schaer (idealne z dżemem, miodem lub powidłami), a także chrupiące grzanki bezglutenowe. Kto zjadł pożywne śniadanie bezglutenowe, mógł podejść do bufetu szwedzkiego z pysznościami. W tym czasie w naszej kolonijnej kuchni dekorowałyśmy zdrowe ciasteczka bezglutenowe – czyli ciasteczka z fasoli adzuki.  Ciasteczka nie zawierają: jaj, mleka, kakao, mąki, cukru…. Zachwyciły wszystkich. Uczestnicy naszych kolonii z dietą bezglutenową byli przekonani, że jedzą ciasteczka czekoladowe. Alergicy pytali zatem zaniepokojeni: 

  • Proszę pani, ale ja nie mogę czekolady….

Kolorowy obiad i podwieczorek

Dziewiątego dnia naszego obozu z dietą bezglutenową podałyśmy na obiad zupę o tajemniczej nazwie „Lato w ogrodzie” – była to zupa krem z brokułów i jarmużu, z dodatkiem domowych grzanek bezglutenowych. Na drugie danie serwowałyśmy kotlety drobiowe w panierce owsiano-ryżowej, ziemniaki gotowane z masłem klarowanym oraz surówkę  z ogórka, rzodkiewki i papryki. Do picia była oczywiście woda – bo Bezglutenowa Mama promuje picie naturalnej wody mineralnej, zamiast słodzonych napojów i soków. Taki niemal tradycyjny obiad bardzo przypadł do gustu uczestnikom kolonii z dietą bezglutenową, ale i gościom spędzającym czas na turnusie dla rodzin bezglutenowych. 

Starałyśmy się serwować dzieciom nie tylko zdrową, ale i kolorową dietę bezglutenową – dlatego na podwieczorek podałyśmy dojrzałe, wielkie brzoskiwnie (polskie), a dla dziewczynki z alergia na ten owoc – jabłko. 

Wrapy bezglutenowe – podczas warsztatów kulinarnych

Na ten dzień zaplanowałyśmy nietypową kolację: wrapy bezglutenowe pełne warzyw, samodzielnie przygotowywane przez dzieci w ramach warsztatów kulinarnych. W kuchni podpiekłyśmy gotowe wrapy bezglutenowe Schaer, przygotowałyśmy również talerze pełne warzyw (sałata lodowa, ogórek zielony, pomidor, oliwki, rzodkiewka, papryka), ser żółty bez laktozy, szynkę bezglutenową, serki śmietankowe oraz ketchup. Gdy dzieci dotarły na kolację, czekała na nie praca – ale były z tego bardzo zadowolone. Samodzielnie, przy niewielkiej pomocy Bezglutenowa Mama Team, smarowały wrapy bezglutenowe i obkładały je dodatkami. 

  • Proszę zrobić zdjęcie mojego wrapa, żeby mama zobaczyła, że jem warzywa – wołały nasze bezglutenowe nastolatki. 
  • Gdzie jest serek, ja chcę ten z ziołami – dobiegało ze stołu młodszych uczestników naszych bezglutenowych kolonii. 
  • Jest dokładka tortilli? – słychać było zewsząd. 

Tak, wrapy bezglutenowe sprawiły dzieciom i dorosłym sporo frajdy. Tym bardziej zachęcam, do przygotowywania tego dania w domu, ale również na drugie śniadanie bezglutenowe do szkoły czy przedszkola. 

Jadłospis bezglutenowy – dziewiąty dzień kolonii dla dzieci na diecie bezglutenowej

3 lipca 2017 r. (poniedziałek)

By znaleźć przepis danej potrawy lub informację o produkcie, wystarczy kliknąć w konkretną nazwę w jadłospisie poniżej.

I śniadanie bezglutenowe: słodkie bułeczki bezglutenowe Bon Matin Schaer, chleb bezglutenowy Pan Carre Schaer, OWSIANKA BEZGLUTENOWA Z PIECZONYMI JABŁKAMI, serek wiejski bezlaktozowy ze świeżym jarmużem, kiełbasa polska surowa długodojrzewająca Balcerzak i Spółka, masło bez laktozy Mlekovita, masło klarowane Mlekovita, pomidor, ogórek małosolny, papryka, marchewka, bezglutenowa kawa Inka, herbata owocowa Kawon;

II śniadanie bezglutenowe: ZDROWE CIASTECZKA BEZGLUTENOWE – ciasteczka mocy MAG;

Obiad: zupa „Lato w ogrodzie” – krem z jarmużu i brokułów z DOMOWYMI GRZANKAMI BEZGLUTENOWYMI, kotlet drobiowy w bezglutenowej panierce owsiano-ryżowej, surówka z rzodkwi, ogórka i papryki, woda mineralna Staropolanka Kids

Kolacja: WRAPY BEZGLUTENOWE PEŁNE WARZYW, ketchup bezglutenowy Roleski, herbata z pokrzywy Kawon;

Talerz Pyszności: KLUSKI ŚLĄSKIE BEZGLUTENOWE,  okraszone szynką bezglutenową podduszoną na maśle klarowanym;

Ulubione marki na obozie z dietą bezglutenową

Na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą we Wieleniu korzystaliśmy m. in. z produktów (firmy i marki): Schaer, Denver Food, Glutenex, Mlekovita, Nik-Pol, Blacerzak i Spółka, Roleski, Staropolanka, Amarello, Biedronka, Italimport, Pescanova, Tygryski, Balviten, Piekarnia Bezglutenowa Putka, Piekarnia Bezglutenowa Hert, DialSi, Schnitzer BIO, Soligrano, Bakra, Jizerske Pekarny, Anita, Miran, SanProbi, Vitaldea, Inka, Seitz, Bakels, Celiko, ZeroGluten, Bezgluten, Kawon, Kresto.

Galeria zdjęć z kolonii dla dzieci na diecie bezglutenowej 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się